ΚΟΣΜΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ — 10 Ιουνίου 2013
  • Views159

Ένας 29χρονος πρώην τεχνικός της CIA, οΈντουαρντ Σνόουντεν, ήταν η κύρια πηγή για τα δημοσιεύματα της αμερικανικήςWashington Post και του βρετανικούGuardian σχετικά με τα προγράμματα παρακολουθήσεων της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA). 

Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο 29χρονος ζήτησε να αποκαλυφθεί ότι είναι η “πηγή” των διαρροών.

“Δεν θέλω να ζήσω σε μια κοινωνία που κάνει αυτού του είδους τα πράγματα… Δεν θέλω να ζήσω σε έναν κόσμο όπου τα πάντα που κάνουν και λένε καταγράφονται. Αυτό δεν είναι κάτι που είμαι πρόθυμος να υποστηρίξω ή να ζήσω με αυτό”, είπε στον Guardian, που δημοσίευσε βίντεο με τη συνέντευξη του (δείτε το παρακάτω).

Η NSA έχει δημιουργήσει μια υποδομή που της επιτρέπει να παρακολουθεί σχεδόν τα πάντα. Με αυτή την ικανότητα, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπινων επικοινωνιών αυτόματα είναι σε στόχευση. Αν ήθελα να δω τα email σας ή το τηλέφωνο της συζύγου σας, το μόνο που έχω να κάνω είναι να χρησιμοποιήσω τις παρακολουθήσεις. Μπορώ να αποκτήσω “εισιτήριο” για τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τους κωδικούς πρόσβασης, τα αρχεία τηλεφώνου, τις πιστωτικές κάρτες”, είπε ο Σνόουντεν.

Ο 29χρονος είπε ότι έφυγε από τη Χαβάη όπου εργαζόταν, εγκαταλείποντας τη φίλη του χωρίς να της πει που πηγαίνει για να μην την εκθέσει σε κίνδυνο.

Ανέφερε ότι προχωρώντας στις αποκαλύψεις, γνώριζε το ρίσκο που παίρνει, αλλά πιστεύει ότι η δημοσιοποίηση των αξίζει τον κόπο. “Ο πρώτος φόβος μου είναι για την οικογένειά μου, τους φίλους μου, τους συνεργάτες μου. Για τον καθένα που έχει σχέση με μένα”, είπε.

Μίλησε επίσης για την πρόθεσή του να εγκαταλείψει μια άνετη ζωή στη Χαβάη, όπου κέρδιζε περίπου200.000 δολάρια το χρόνο.

“Είμαι πρόθυμος να τα θυσιάσω όλα αυτά, επειδή δεν μπορώ να έχω καθαρή συνείδηση επιτρέποντας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να καταστρέφει την ιδιωτική ζωή, την ελευθερία, τις βασικές ελευθερίες στο Internet για όλους τους πολίτες σε όλο τον κόσμο”.

Ο Σνόουντεν πριν από τρεις εβδομάδες, αντέγραψε τα απόρρητα έγγραφα της NSA στο γραφείο του στη Χαβάη, και είπε στον προϊστάμενο του ότι χρειάζεται “μια με δυο εβδομάδες άδεια” γιατί έχει ανάγκη να κάνει μια θεραπεία σχετικά με προβλήματα επιληψίας που τον ταλαιπωρούσαν, ανέφερε ο Guardian.

Στις 20 Μαΐου μετέβη στο Χονγκ Κονγκ, υποστηρίζοντας ότι πήγε εκεί διότι θεωρεί ότι υπάρχει ένα “πνεύμα δέσμευσης υπέρ των ελευθεριών της έκφρασης και στο δικαίωμα της πολιτικής διαφωνίας“.

Ο Σνόουντεν εξηγεί τους λόγους της απόφασης του

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments