ΚΟΣΜΟΣ — 25 Φεβρουαρίου 2013
  • Views153

Χακάν Σουκούρ «Ο Βασιλιάς», όπως τον αποκαλούσαν οι Τούρκοι φίλαθλο.

Τώρα έβαλε φωτιά στον τουρκικό εθνικισμό, δηλώνοντας ότι δεν είναι Τούρκος, αλλά Αλβανός! .. Ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών της νεώτερης Τουρκίας, ο Χακάν Σουκούρ (Hakan Şükür), που εκλέχτηκε βουλευτής με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), έκανε μια δήλωση που έπεσε σαν πυρηνική βόμβα στην τουρκική κοινή γνώμη.

Ο Χακάν Σουκούρ, σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Mehmet Akif Ersoy, της πόλης Μπούρντουρ, απαντώντας σε ερώτηση φοιτητή είπε: δήλωσε συγκεκριμένα: «Εγώ είμαι Αλβανός. Στην πραγματικότητα, αν το δείτε από αυτήν την πλευρά, εγώ δεν είμαι Τούρκος. Όμως σ’ αυτά τα χώματα έφαγα ψωμί».

Δεδομένου ότι τα ποδοσφαιρικά είδωλα έχουν τεράστια επιρροή στην τουρκική κοινή γνώμη, η δήλωση του Χακάν έπεσε σαν βόμβα και μεταδόθηκε σε όλα ανεξαιρέτως τα ΜΜΕ της Τουρκίας, ανοίγοντας ένας κύκλος συζητήσεων για την λεγόμενη ενότητα του τουρκικού έθνους, η οποία ήδη έχει αρχίσει να ξηλώνεται σαν πουλόβερ, με την τουρκική αντιπολίτευση να επιρρίπτει ευθύνες στον ίδιο τον Ερντογάν.

Ο Ερντογάν, σχολιάζοντας τη δήλωση του Χακάν είπε: » Κανείς να μην βγει μπροστά μας, επαιρόμενος για τον τουρκισμό ή τον κουρδισμό του. Αλβανός. Εμείς είμαστε μια κυβέρνηση που βάλαμε τον κάθε είδους εθνικισμό κάτω από τα πόδια μας. Και ο Μεχετ Ακίφ, ο ποιητής του τουρκικού εθνικού ύμνου ήταν Αλβανός. Τι σημαίνει αυτό ότι αποκλείεται από τον τουρκισμό; Ο αδελφός μας Χακάν Σουκούρ είναι ένας Αλβανός που φόρεσε τις περισσότερες φορές από οποιονδήποτε άλλον την φανέλα της εθνικής μας ομάδας. Είναι παιδί αυτού του έθνους. Χωρίς να ντρέπονται, θέλουν να αποβάλλουν τον Χακάν και να τον θέσουν εκτός τουρκισμού. Ο Χακάν, με τα γκολ που έβαλε έγινε ιστορία, με την εθνική φανέλα έγινε ιστορία».

Οι συζητήσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία το διάστημα αυτό, γιατί είναι σε εξέλιξη συνομιλίες και διαπραγματεύσεις με τον Άπο και τους Κούρδους, για τον επανακαθορισμό της έννοιας του έθνους και την συνταγματική αναγνώριση της κουρδικής ταυτότητας, που θα ανοίξει το δρόμο για ανάλογες διεκδικήσεις και στις άλλες εθνικές ομάδες της Τουρκίας, μεταξύ των οποίων και οι Αλβανοί, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται στα τρία με τέσσερα εκατομμύρια

Print Friendly

Σαν σήμερα

Σαν σήμερα

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments