ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 25 Ιουλίου 2012
  • Views625

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=m0SIxSBm-PI[/tube]

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε, στην εφημερίδα Real News, ο Υπουργός Επικρατείας και πρώην Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Δημήτρης Σταμάτης. Ο κ. Σταμάτης εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά την επιβολή των νέων οικονομικών μέτρων, ύψους 11,7 δις €, τονίζοντας ότι είναι μέτρα περικοπής δαπανών και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα είναι οριζόντια (παραδέχτηκε, πάντως, ότι ορισμένα μέτρα θα θίξουν κάποιους πολίτες), ενώ δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξουν και διορθωτικά μέτρα, με στόχο την αποκατάσταση αδικιών του παρελθόντος. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στο γεγονός του αιτήματος της κυβέρνησης για επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, για το οποίο τόνισε ότι θα κατατεθεί σύντομα, και πάντως αφού εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για αυτό.

Εν συνεχεία, ο κ. Σταμάτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο στόχος των 3,2 δισεκατομμυρίων € (ο οποίος έχει τεθεί βάση μνημονίου) είναι εφικτός για την ελληνική κυβέρνηση, ενώ αναφέρθηκε στα αιτήματα της τρόικας για απολύσεις στο δημόσιο, δηλώνοντας ότι αφενός δεν είναι αναγκαίες (“ο στόχος μείωσης της απασχόλησης στο Δημόσιο μπορεί να επιτευχθεί χωρίς απολύσεις, αν επεκτείνουμε το πρόγραμμα άλλα δύο χρόνια”), αφετέρου αν πραγματοποιηθούν, η ύφεση θα βαθύνει ακόμα περισσότερο.

Ο κ. Σταμάτης κατηγόρησε, αμέσως μετά, τον ΣΥΡΙΖΑ για έλλειψη υπευθυνότητας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση κάνει την δική της δουλειά και η αντιπολίτευση την δική της, ενώ παράλληλα, έδωσε κάλυψη στον υπουργό Οικονομικών Ιωάννη Στουρνάρα (για τον οποίο δήλωσε ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του κ. Σαμαρά και της κυβέρνησης).

Σε ερώτηση για το χαράτσι της ΔΕΗ, ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στις προσπάθειες για την κατάργησή του και την αντικατάστασή του από έναν άλλο, πιο δίκαιο φόρο ακίνητης περιουσίας, αλλά και στις προσπάθειες για την διευκόλυνση της αποπληρωμής του από τους φορολογούμενους (όπως την μη διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω καθυστερήσεων στην εξόφλησή του).

Τέλος, ο κ. Σταμάτης σχολίασε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση, τονίζοντας ότι αυτή έχει ήδη ξεκινήσει (με την δημοσιοποίηση της προγραμματικής συμφωνίας), επισημαίνοντας ωστόσο ότι χρειάζεται να περάσει αρκετός χρόνος και να γίνουν ορατά τα πρώτα αποτελέσματα για να ολοκληρωθεί η επαναδιαπραγμάτευση. Άλλωστε, όπως είπε και ο ίδιος, εδώ υπάρχει αληθινή πολιτική κοσμογονία. Ποτέ άλλοτε δεν εξασφαλίστηκε πολιτική συναίνεση για τόσο πολλά κρίσιμα πράγματα.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments