ΚΑΒΑΛΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ — 08 Ιουνίου 2012
  • Views376

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση έλαβε χώρα, την περασμένη Τετάρτη, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας, καθώς ο Όμιλος για την Διεθνοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας προσκάλεσε τον γνωστό συγγραφέα και ιστορικό Σαράντο Καργάκο για να μιλήσει στα μέλη του ομίλου και να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο, με τίτλο «Εκατό χρόνια από τους Βαλκανικούς Πολέμους. Ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας».

Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται την Καβάλα ο γνωστός Λάκωνας ιστορικός, καθώς όπως δήλωσε μπροστά στο κοινό που κατέκλυσε την αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ένα απρόσμενο συμβάν που είχε λάβει χώρα πριν από κάποια χρόνια στην πόλη μας στιγμάτισε την ζωή του (συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε ο κ. Καργάκος, κινδύνεψε να χάσει την ζωή του, ωστόσο την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή διέφυγε τον κίνδυνο).

Στη συνέχεια ο κ. Καργάκος αναφέρθηκε στην έρευνα που πραγματοποίησε προκειμένου να ολοκληρώσει το βιβλίο του, μια έρευνα κοπιαστική η οποία περιελάμβανε μεγάλα ταξίδια σε περιοχές όπως η Μικρά Ασία (στην οποία, όπως είπε, έγιναν μεγάλες σφαγές, παρά τον όρο περί «συνωστισμού» που έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε σχολικά βιβλία), ενώ αμέσως μετά ξεκίνησε να αναλύει τους λόγους για τους οποίους η ιστορία είναι μια τόσο σπουδαία επιστήμη.

«Η ιστορία είναι μια επιστήμη, μια τέχνη, που μας δείχνει από πού προερχόμαστε και πού πηγαίνουμε. Επομένως, εμείς ο Έλληνες έχουμε χρέος να συνεχίσουμε την προσπάθεια γνώσης της ιστορίας μας. Δυστυχώς κάποιοι προσπαθούν, εδώ και καιρό, να ‘σβήσουν τα χνάρια’ του λαού μας. Έτσι οι νέοι μας ακολουθούν το ‘μονοπάτι του τυφλού’. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα κάποιοι ‘οφθαλμίατροι της ιστορίας’, που πολεμούν για να μην μεταφερθούν τα μίση του παρελθόντος στο σήμερα» ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Σαράντος Καργάκος προκειμένου να αποδείξει την σημασία της ιστορίας.

Αμέσως μετά, ο κ. Καργάκος εξήρε την σημασία που έχουν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι (για τους οποίους έγραψε και το τελευταίο του βιβλίο, το οποίο εκδόθηκε ένα μήνα πριν την συμπλήρωση 100 χρόνων και εξαντλήθηκε εντός 6 μηνών) για την Ελλάδα, καθώς αφενός εκπληρώθηκε το όραμα του Ρήγα Φεραίου για μια παμβαλκανική ένωση, αφετέρου έστωτα οφέλη της Ελλάδας (εδαφικά και πληθυσμιακά) ήταν ιδιαίτερα μεγάλα (έστω και αν χρειάστηκαν μεγάλες θυσίες). Παράλληλα ο κ. Καργάκος επεσήμανε ότι το να θυμούνται οι Έλληνες τους Βαλκανικούς Πολέμους δεν είναι πράξη εθνικιστική αλλά ανάγκη, καθώς αφενός ο ελληνικός λαός δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση που τον μαστίζει αν δεν θυμάται το παρελθόν του, αφετέρου η μνήμη ενός πολέμου βοηθάει τις μεταγενέστερες γενεές στο να αποφύγουν τα λάθη του παρελθόντος.

Ακολούθησε ένα διάλλειμα από την παρουσίαση του βιβλίου του. Διάλλειμα το οποίο ο γνωστός συγγραφέας αξιοποίησε για να μιλήσει για την οικονομική κρίση. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι εδώ και πάνω από 10 χρόνια ο ίδιος του είχε προβλέψει ότι θα έρθει αυτή η δύσκολη οικονομική συγκυρία για τον τόπο, πλην όμως κανένας δεν τον πίστεψε και όλοι τους τον χαρακτήρισαν ως «Κασσάνδρα». Επιπλέον, ο κ. Καργάκος υπενθύμισε ότι ήταν ευθύς εξαρχής αντίθετος με την διοργάνωση, από την Ελλάδα, των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς (σύμφωνα με τον ίδιο) πολλά πράγματα έγιναν για το θεαθήναι και όχι για την πραγματική παραγωγή.
Επιστρέφοντας στο βιβλίο, ο Σαράντος Καργάκος τόνισε ότι ένας από τους στόχους του ήταν να δώσει ένα μικρό φως ελπίδας στον λαό. Σύμφωνα, μάλιστα, και με ένα ρητό του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη (το οποίο ανέφερε ο κ. Καργάκος), «η πιο σκοτεινή ώρα της νυκτός είναι λίγο πριν ξημερώσει», θέλοντας να υπογραμμίσει ότι οι Έλληνες επιβίωσαν κάτω από χειρότερες συνθήκες. Σύμφωνα, όμως, πάντα με τον ίδιο, οι Έλληνες θα πρέπει να διατηρήσουν ζωντανή την ιστορική μνήμη, αφού «οι συνετοί λαοί πρέπει να μένουν δεμένοι στο κατάρτι της ιστορίας. Στα χρόνια που έρχονται, αν αποκοπούμε από τις ιστορικές μας ρίζες, ουσιαστικά αποκοπτόμαστε από τις ρίζες του μέλλοντός μας»

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments