ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 26 Μαΐου 2013
  • Views179

Για πρώτη φορά το 2012, πρώτοι και καλύτεροι πελάτες για τις εξαγωγές της Κεντρικής Μακεδονίας,αποδεικνύονται οι αγορές των Βαλκανίων και της Ν.Α.Ευρώπης, παίρνοντας …κεφάλι, έστω και με μία ποσοστιαία μονάδα διαφορά, από τους κλασικούς κύριους εμπορικούς εταίρους, δηλαδή τις αγορές της Ε.Ε. …

Πέραν αυτού, ο συνδυασμός της μείωσης των εισαγωγών με την παράλληλη αύξηση των εξαγωγών, που μάλιστα εκδηλώνουν εντεινόμενη δυναμική, συντέλεσαν στη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, με αποτέλεσμα το 2012 να πέσει σχεδόν στο ¼ του ελλείμματος του 2008, έτους έναρξης της διεθνούς και …στη συνέχεια, της ελληνικής οικονομικής κρίσης.

Τα παρακάτω ενδιαφέροντα στοιχεία προέρχονται από ανάλυση που έχει πραγματοποιήσει το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών & Σπουδών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, για την εξέλιξη του εμπορίου – εισαγωγικού και εξαγωγικούς- στις 13 Περιφέρειες της χώρας και μεταξύ των ετών 2008-2012.

Οι εισαγωγές, σε χρονιές περιορισμού του διαθεσίμου εισοδήματος, μειώθηκαν από το 8,508 δις. ευρώ το 2008, σε 6,633 δις. ευρώ το 2012, σημειώνοντας μέση ετήσια μείωση της τάξης του 6%.

Στον αντίποδα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν από 4,174 δις. ευρώ το 2008, σε 4,673 δις. ευρώ το 2012, καταγράφοντας θετική μέση ετήσια μεταβολή 2,9%. Εν τούτοις θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση μεταξύ 2011-2012 ήταν πολύ μεγαλύτερη, αφού διαμορφώθηκε στο 13,8%.

Η έκταση της κρίσης ήταν τέτοια που οπωσδήποτε δικαιολογεί την πολύ μεγαλύτερη μείωση των εισαγωγών, σε σχέση με την αύξηση των εξαγωγών και μάλιστα σε περιβάλλον γενικότερης αμφισβήτησης και ανυποληψίας της χώρας εκτός συνόρων.

Σε αυτή την 5ετία, η συμβολή του κλάδου που άλλοτε αποτελούσε τον δυναμικότερο εξαγωγικό κλάδο της περιοχής, δηλαδή της κλωστοϋφαντουργίας, μειώνεται, ενώ πρωταθλητής αναδεικνύεται ο κλάδος των τροφίμων, με καλές επιδόσεις να σημειώνουν τα πετρελαιοειδή όπως και τα χημικά.

Ειδικότερα τα τρόφιμα, το 2012, είχαν μερίδιο 28% του συνόλου των εξαγωγών της Περιφέρειας Κ.Μακεδονίας. Τα πετρελαιοειδή ακολούθησαν με μερίδιο 20% αυξάνοντας μάλιστα τις εξαγωγές τους κατά 72%, τα χημικά και πλαστικά είχαν 11% ενώ η πληγωμένη κλωστοϋφαντουργία & ένδυση, παρά τη βαθιά κρίση που έχει γνωρίσει τουλάχιστον την τελευταία 10ετία, συμμετείχε με 13%.

Σε ό,τι αφορά τους…πελάτες των εξαγωγών μας, η κυριότερη αγορά παραμένει αυτή  της Ε.Ε. . της οποίας όμως η σημασία συνεχώς περιορίζεται, αφού από εκεί που απορροφούσε το 47% των εξαγωγών της Περιφέρειας Κ.Μ., το 2012 απορρόφησε μόλις το 33%.

Αντίθετα, αυξανόμενη είναι η σημασία των αγορών των Βαλκανίων και της Ν.Α. Ευρώπης, που το 2012, για πρώτη φορά, με ποσοστό 34%, πέρασαν μπροστά από τις χώρες της Κοινότητας.  Σημαντικό μερίδιο σε αυτή την ομάδα αγορών έχει η ΠΓΔΜ με 14%, η Βουλγαρία με 9,3% και η Τουρκία με 7%.

Σημαντική, σημειώνεται ότι είναι η συνεισφορά Γερμανίας και Ρωσίας, με 10,9% και 4,5% αντίστοιχα, ενώ αύξηση των εξαγωγών καταγράφεται και προς τις χώρες Μaghreb& Μέσης Ανατολής.

Στον αντίποδα, σημειώνουν οι αναλυτές, ότι υποχώρησαν οι εξαγωγές προς Βρετανία, τον παραδοσιακά καλό εμπορικό εταίρο Ιταλία, αλλά και προς Ρουμανία και Κάτω Χώρες.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments