ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 28 Ιουλίου 2013
  • Views165

Πνιγμένοι στον καπνό είναι (και) οι κλειστοί χώροι διασκέδασης. Οι καπνιστές απολαμβάνουν το τσιγάρο τους χωρίς κανένα εμπόδιο σε καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια και ταβέρνες. Ο αντικαπνιστικός νόμος, που ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων, εφαρμόζεται προφανώς σε… κάποια άλλη χώρα. Σε μια τέτοια χώρα θα πρέπει να αναζητήσουν καταφύγιο οι μη καπνιστές, οι οποίοι θέλουν να πιουν το ποτό ή τον καφέ τους χωρίς καπνό… Σημειωτέον, δε, ότι οι Έλληνες που δεν καπνίζουν αυξάνονται τα τελευταία χρόνια θεαματικά.

Εύγλωττα είναι τα στοιχεία της πανελλαδικής έρευνας «Hellas Health 5″, η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα για λογαριασμό του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής. Τα επίπεδα της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα υψηλά, καθώς δεν τηρείται ο αντικαπνιστικός νόμος. Το 38% των Ελλήνων πολιτών αναφέρει υψηλά επίπεδα καπνού στον εσωτερικό χώρο εστιατορίων ή ταβερνών που επισκέπτεται.

Το ποσοστό αυτό εμφανίζεται σημαντικά αυξημένο σε σχέση με τα αποτελέσματα της αντίστοιχης έρευνας του 2011 («Hellas Health 4»), στην οποία μόνο το 13% είχε αναφέρει υψηλά επίπεδα καπνού στους χώρους αυτούς. Αντίστοιχη εικόνα περιγράφεται στα καφέ-μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης. Τρεις στους πέντε Ελληνες πολίτες αναφέρουν υψηλά ποσοστά καπνού, ποσοστό σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με το 21% που είχε καταγραφεί στην προηγούμενη έρευνα.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments