ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 28 Δεκεμβρίου 2011
  • Views125

Στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών θα διανυκτερεύσει ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ, ο οποίος βρίσκεται πλέον και επίσημα στα χέρια της αστυνομίας, μετά και από την εκτέλεση του εντάλματος προσωρινής κράτησης που είχε εκδώσει, στις 23 Δεκεμβρίου, ο Εισαγγελέας Εφετών.

Το χρονικό της μεταφοράς του Εφραίμ

Ο Εφραίμ εξετάστηκε, στις 10 το πρωί, από τους θεράποντες ιατρούς του, οι οποίοι και έδωσαν το πράσινο φως για την μεταγωγή του, καθώς έκριναν πως η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει πλέον ιδιαίτερη ανησυχία. Οι εξετάσεις αυτές, όμως, ήταν απολύτως απαραίτητες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απορρύθμιση του σακχάρου που παρουσίασε (ο Εφραίμ πριν από περίπου ένα χρόνο είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση κυττάρων στο πάγκρεας)

Έτσι, λίγη ώρα αργότερα, ο Εφραίμ αναχώρησε από το Άγιον Όρος με σκάφος με προορισμό την Ουρανούπολη, προκειμένου να τον παραλάβει αστυνομική δύναμη, η οποία και θα τον μετέφερε οδικώς (παρά τα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπώρησαν αυτές τις μέρες, και τα οποία υπήρξαν η αιτία για την παραμονή του στο κελί του στη Μονή Βατοπαιδίου, όντας φρουρούμενος, τις τελευταίες μέρες).


Ο Εφραίμ επιβιβάζεται στο πλωτό σκάφος (πηγή: newsIt.gr)

Πριν την αναχώρησή του ο Εφραίμ βρέθηκε μαζί με όλους τους γέροντες του μοναστηριού οι οποίοι του έδωσαν μία εικόνα της Παναγίας και του ευχήθηκαν να περάσει γρήγορα αυτός ο εφιάλτης.  Την στιγμή, μάλιστα, της αναχώρησής του από τις Καρυές, στο λιμάνι βρίσκονταν περισσότεροι από 200 μοναχοί του Αγίου Όρους, οι οποίοι έψελναν το Άξιον Εστί, ενώ οι καμπάνες χτυπούσαν αναστάσιμα.


Πριν την αναχώρησή του, ο Εφραίμ συνομιλεί με τους γέροντες της Μονής Βατοπαιδίου (πηγή: newsIt.gr)

Ο Εφραίμ μεταφέρεται, συνοδεία αστυνομικών, στο λιμάνι των Καρυών (πηγή: newsIt.gr)

Οι γέροντες του Αγίου Όρους αποχαιρετούν τον Εφραίμ (πηγή: newsIt.gr)

Λίγο μετά τις 8:30 το βράδυ, ο Εφραίμ έφτασε στο Εφετείο Αθηνών, προκειμένου να εκτελεστεί το ένταλμα προσωρινής κράτησής του από τον Εισαγγελέα Εφετών Κ.Τζαβέλλα, παρουσία του συναδέλφου του Αντ.Λιόγα. Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, ο κατηγορούμενος μοναχός δεν επικαλέστηκε ενώπιον των δύο Εισαγγελέων πρόβλημα υγείας και έτσι το διατακτικό που εκδόθηκε αφορά την μεταφορά του στις φυλακές Κορυδαλλού. O Εφραίμ μετά το Εφετείο οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ για δαχτυλοσκόπηση και θα κοιμηθεί στον 7ο όροφο του κτιρίου. Την Τετάρτη αναμένεται να οδηγηθεί στις φυλακές του Κορυδαλλού όπου θα κρατείται στην 6η πτέρυγα, όπου βρίσκονται όσοι έχουν διαπράξει οικονομικά εγκλήματα.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=m_q1JZQoGgM[/tube]

 Το χρονικό της μεταφοράς του Εφραίμ από το Άγιο Όρος στην Αθήνα
(πηγή: Alpha, NewsIt.gr)

Έξω από το Εφετείο

Την ώρα που ο Εφραίμ βρισκόταν εντός του Εφετείου, πλήθος κληρικών, μοναχών και υποστηρικτών του αρχιμανδρίτη (περί τους 300) απέκλεισαν την οδό Κύριλλου Λουκάρεως, στην οποία βρίσκεται το Εφετείο Αθηνών. Οι συγκεντρωθέντες κρατούσαν κεριά και πλακάτ  με κεντρικά συνθήματα τα “Οι άθεοι δικάζουν τους χριστιανούς” και “Ο γέροντας Εφραίμ εξιλαστήριο θύμα”, και εξέφραζαν την αντίθεση τους στην «άδικη» – όπως την χαρακτήριζαν – απόφαση προφυλάκισης που έλαβαν οι Εφέτες. Με την άφιξη της πομπής οι συγκεντρωμένοι, που προηγουμένως έψελναν, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα για τον κατηγορούμενο, ενώ δεν έλειψαν και αυτοί που φώναζαν “άξιος, άξιος”

Σύμφωνα με το agioritikovima.gr, ο ηγούμενος φέρεται να είπε: “Είμαι μοναχός και από την αρχή της ζωής μου παρέδωσα την ύπαρξη μου στα χέρια της Παναγίας. Από νέος Παραδόθηκα στα χέρια της Παναγίας και πάλι εκεί που πάω παραδίνομαι στα χέρια της Παναγίας, για αυτό και μη φοβάστε. Δεν επιδίωξα ούτε δόξα, ούτε ηρωισμούς. Αν επιδίωκα αυτά δεν θα γινόμουνα μοναχός στο ΄Αγιο Όρος, υπερασπίστηκα και υπερασπίζομαι το ΄Αγιο Όρος και την περιουσία της μονής μας που δημιούργησαν οι προπάτορες μας. Αδίκως οδηγούμαι στη φυλακή.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=g9Imx9P3NXQ[/tube]

Βίντεο από την άφιξη του Εφραίμ στην ΓΑΔΑ
(πηγή: news247.gr)

Οι ενέργειες των συνηγόρων του

Οι συνήγοροί του, πάντως, αφού ενημερωθούν για το σκεπτικό του βουλεύματος, αναμένεται να αιτηθούν την αντικατάσταση της κράτησης του Εφραίμ επικαλούμενοι τα προβλήματα υγείας του εντολέα τους.

Νωρίτερα, ο διοικητής του Αγίου Όρους, Αρίστος Κασμίρογλου, συναντήθηκε με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντε συναντήθηκε την Τρίτη και συζήτησε μαζί του τη δυνατότητα να εκτελεστεί το ένταλμα προσωρινής κράτησης για τον ηγούμενο Εφραίμ στο κελί του στη Ιερά Μονή Βατοπεδίου, αντί για τις φυλακές.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός απάντησε, ότι αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί και διευκρίνισε ότι το άρθρο 57 του Εκκλησιαστικού Κώδικα, που προβλέπει οι ιερείς να κρατούνται σε ειδικό σωφρονιστήριο, δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς τέτοιο ίδρυμα δεν υπάρχει στη χώρας μας.

Στον κ. Τέντε έχουν σταλεί επιστολές μοναχών, δικηγόρων, ομογενών από Αυστραλία, κ.λπ., Ιερών Μονών, καθώς και αίτημα της Ιεράς Επιστασίας για να αναιρεθεί το βούλευμα με το οποίο αποφασίστηκε η προφυλάκιση του κ. Εφραίμ.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, σημείωσε ότι το ποινικο – νομικό σύστημα δεν κάνει διακρίσεις ανάλογα με την κοινωνική ιδιότητα, το θρήσκευμα ή την εθνική προέλευση κάθε διωκομένου.

Όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης δεν θα προβώ σε ουδέν σχόλιο, καθόσον τούτο αντίκειται τόσο στις αρχές μου, όσο και στη φύση μιας δικαστικής Ένωσης. Διαφορετικά αυτό θα συνιστούσε χειραγώγηση της υπόθεσης εκ μέρους μου“, ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Αθανασίου ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ότι θεωρεί ατυχή την κριτική που ασκείται από φορείς ξένης χώρας, αλλά και από παράγοντες εντός Ελλάδας και συνέχισε, λέγοντας ότι “πρέπει να είναι προσεκτικοί όσοι εκφέρουν γνώμη“, καθώς, συμπληρώνει, δεν έχουν γνώση της δικογραφίας.

Πάντως, κράτησε αποστάσεις από την απόφαση προφυλάκισης που εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η κράτηση πρέπει να διατάσσεται ως εξαιρετικό μέτρο με μεγάλη προσοχή και φειδώ.

 

Πηγές:

http://www.newsit.gr
http://www.in.gr/
http://news247.gr

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments