ΔΡΑΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 08 Ιουλίου 2013
  • Views233

Δυστυχώς για μία ακόμη φορά η Τοπική Αυτοδιοίκηση αιφνιδιάζεται από  τις αποφάσεις της πολιτείας στο θέμα της κινητικότητας ή των διαθεσιμοτήτων των εργαζομένων στην Δημοτική Αστυνομία. Δεν είναι δυνατόν οι Δήμοι όλης της χώρας να ενημερώνονται από τα ΜΜΕ για καίριες αποφάσεις της πολιτείας που τους αφορούν. Με τις ενέργειές της η πολιτεία προχωρά σε πλήρη κατάλυση της αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Παρότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει προσφέρει περισσότερο από κάθε άλλο φορέα στη δημοσιονομική εξυγίανση δυστυχώς παραμένει το μόνιμο θύμα το τελευταίο χρονικό διάστημα με τις απολύσεις, τις μειώσεις του προσωπικού και την μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που έχει ξεπεράσει το 50%. Παρότι από την πολιτεία δεν έχουν γίνει μειώσεις ή απολύσεις σε ζημιογόνους οργανισμούς συνεχίζεται η λήψη οριζόντιων μέτρων χωρίς να αξιολογούνται οι διαφορετικές παράμετροι που υφίστανται σε κάθε Δήμο ενώ συνεχίζει και η αντιμετώπιση των εργαζομένων ως αριθμών. Όσον αφορά το Δήμο της Δράμας έχει γίνει ήδη μείωση του διαθέσιμου προσωπικού σε ποσοστό πάνω από 30% (λόγω συνταξιοδοτήσεων) την ίδια ώρα που από 1 Ιανουαρίου του 2011 έχουν δοθεί στους Δήμους περισσότερες από 300 νέες αρμοδιότητες. Ο Δήμος της Δράμας και η Δημοτική Αρχή παρά τις αντίξοες αυτές συνθήκες συνεχίζει  να εξυπηρετεί τη Δραμινή κοινωνία και να καλύπτει τις πολλαπλάσιες πλέον τοπικές ανάγκες. Σε οικονομικό επίπεδο ο Δήμος Δράμας είναι υγιής και νοικοκυρεμένος και δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα η όποια περαιτέρω μείωση του προσωπικού δεν λύνει κανένα πρόβλημα αντίθετα επιδεινώνει την προσπάθεια του Δήμου να εξυπηρετήσει τις υπάρχουσες ανάγκες των πολιτών.

Οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Αστυνομία έχουν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ και αποτελούν μόνιμο προσωπικό δημοσίου δικαίου που έχει προσληφθεί πρόσφατα. Οι Δημοτικοί Αστυνομικοί  για τους οποίους έχουν δαπανηθεί ποσά σε πάγιο εξοπλισμό λειτουργίας και επιμόρφωσης είναι πλέον οι καθημερινοί συνεργάτες στην επίλυση των προβλημάτων  της τοπικής κοινωνίας και ασκούν περίπου 29 αρμοδιότητες κάποιες εκ των οποίων έιναι ιδιαίτερα σημαντικές. Η πάταξη του παράνομου εμπορίου λειτουργεί σχεδόν υποδειγματικά λαμβάνοντας επαίνους από τους επαγγελματικούς φορείς και την Περιφέρεια. Η διαφύλαξη της ομαλής λειτουργίας και εξαιρετικά επιτυχημένης ελεγχόμενης στάθμευσης. Ο έλεγχος των εγκαταλειμμένων οχημάτων. Ο έλεγχος των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Η τήρηση του ΚΟΚ. Ο έλεγχος της λαϊκής αγοράς κ. ο. κ.

Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς είναι δυνατόν να ομογενοποιούνται και να αντιμετωπίζονται όλες οι υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι σε αυτές με τον ίδιο ακριβώς τρόπο; Τι πρέπει να περιμένει ακόμη η Τοπική Αυτοδιοίκηση όταν τίθενται σε διαθεσιμότητα μόνιμοι υπάλληλοί της; Πώς  θα μπορέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ασκήσει τις αυξημένες αρμοδιότητές της με την συνεχή αφαίμαξη πόρων και προσωπικού;

            Κατόπιν αυτών των εξελίξεων ο Δήμαρχος Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης επεσήμανε «…Βρισκόμαστε ξεκάθαρα στο πλευρό των εργαζομένων στη Δημοτική Αστυνομία. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην εφαρμογή τέτοιων πρακτικών που αποφασίζονται ερήμην της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ως Δήμος θα συμμετάσχουμε σε όλες τις κινητοποιήσεις που θα αποφασισθούν είτε από την ΚΕΔΕ είτε από την ΠΕΔ διεκδικώντας την αποφυγή των αρνητικών αυτών εξελίξεων.    Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Θα συνεχίσουμε χέρι – χέρι με τους εργαζόμενους στον Δήμο μας. Ο Δήμος Δράμας είναι και θα παραμείνει υπόδειγμα συνεργασίας εργαζομένων και διοίκησης και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτή η συνεργασία άλλωστε τον έχει καταστήσει από τους πλέον αποδοτικούς ΟΤΑ και έναν από τους λίγους στη χώρα, χωρίς οικονομικά προβλήματα…».

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments