ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΑΒΑΛΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 10 Ιουνίου 2012
  • Views379

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=TJ2FWd0jhvk[/tube]

Την Καβάλα επισκέφθηκε σήμερα το βράδυ, για λίγες ώρες, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε μια επίσκεψη-αστραπή (καθώς το πρόγραμμά του είναι ιδιαίτερα βεβαρυμένο).

Το ραντεβού των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ με τον αρχηγό του κόμματός τους ήταν προγραμματισμένο για τις 8 το βράδυ, οπότε και ο κ. Τσίπρας θα έβγαζε τον προεκλογικό του λόγο στην Πλατεία Καπνεργάτη. Πλήθος κόσμου (οπαδοί και μη) κατέκλυσε, κυριολεκτικά, την πλατεία και περίμενε υπομονετικά (παρά την ζέστη) τον κ. Τσίπρα, ο οποίος εμφανίστηκε, τελικά, στις 8:30.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια σύντομη εισήγηση από τον γραμματέα της ΝΕ Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μορφίδη, ο οποίος επεσήμανε ότι η ελπίδα του ελληνικού λαού είναι η αριστερά, ενώ εξέφρασε την περηφάνειά του για το γεγονός ότι και η Καβάλα, με το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου, έδωσε δύναμη στην αριστερά για να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό της χώρας και να ενισχύσει τις δυνάμεις της αλλαγής σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αμέσως μετά τον κ. Μορφίδη, τον λόγο πήρε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας ότι η σημερινή συγκέντρωση, σε μια πόλη όπως η Καβάλα (με τις εργατικές αγωνιστικές παραδόσεις) δίνει το δικό της μήνυμα αισιοδοξίας. “Έγειρε η πλάστιγγα. Την άλλη Κυριακή γυρίζουμε σελίδα σε αυτό τον τόπο. Κανείς, πια, δεν μπορεί να σταματήσει αυτό το ορμητικό ποτάμι.”  είπε, χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε ποιος μπορεί να σταματήσει την οργή των εκατομμυρίων ανέργων, των νέων που δεν μπορούν να ζήσουν και να ονειρευτούν, των συνταξιούχων που δεν μπορούν να δώσουν ένα χαρτζιλίκι στα παιδιά τους, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ένα κίνημα αισιοδοξίας έχει εμφανιστεί σε όλη την Ελλάδα, έχοντας μετατραπεί σε ένα κίνημα αξιοπρέπειας και προοπτικής. Εξέφρασε, μάλιστα, την άποψη ότι οι στιγμές που ζει πλέον αυτή η χώρα θα γραφτούν στην ιστορία, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “Στις 18 Ιουνίου σταματάνε αυτοί να γράφουν μνημόνια και γράφει ο λαός μας ιστορία. Αυτό που ζούμε αυτές τις μέρες είναι μια ελληνική επανάσταση, μια ελληνική ανατροπή, που θα αναλύεται από κοινωνιολόγους, όχι μόνο από πολιτικούς”. 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε, εν συνεχεία, στο παρελθόν της παράταξής του, ενθυμούμενος τα χαμηλά ποσοστά που πήρε στις εκλογές του 2009 (και ότι άπαντες δήλωναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μόνο για να διαμαρτύρεται), ενώ υπενθύμισε ότι μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αγγίξει τις πιο ευαίσθητες χορδές της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, δηλώνοντας για μια ακόμα φορά σίγουρος ότι το κόμμα του θα λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης “για να ακυρώσει το μνημόνιο της χρεοκοπίας”.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε νέα αντεπίθεση σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τους ότι “διαθέτουν εμπειρία 30 χρόνων στην διαφθορά και την κλοπή. Εμείς δεν είμαστε έμπειροι σε αυτά, αλλά θα έρθουμε για να καταργήσουμε την διαφθορά και την κλοπή, να βάλουμε ένα τέλος στο πάρτι της διαφθοράς.” Αμέσως μετά, ο κ. Τσίπρας έθεσε το βασικότερο δίλημμα των επερχόμενων εκλογών (τις οποίες χαρακτήρισε ως δημοψήφισμα): “Μνημόνιο με Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ ή το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για να βγούμε από την κρίση, με δυσκολίες και με θυσίες αλλά με αξιοπρέπεια, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία.” Επανέλαβε, μάλιστα, την άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά όχι με τον λαό της εξαθλιωμένο.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι ακόμα και αν αποκτήσει την αυτοδυναμία θα επιδιώξει την συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις, ενώ υποσχέθηκε ότι η πρώτη ενέργεια που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά τις εκλογές θα είναι να φέρει προς ψήφιση την απλή αναλογική. Παράλληλα υπενθύμισε ότι “όσο πιο δυνατός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή και στον λαό, όσο πιο ισχυρή η πλειοψηφία του, τόσο περισσότερο αυτοδύναμος θα είναι ο λαός τις επόμενες ημέρες. Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ, αυτοδύναμος λαός. Γιατί εμείς θα βρεθούμε στην κρίσιμη αυτή θέση, στην κρίσιμη ευθύνη, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα του λαού μας, τα δικαιώματα για τα εθνικά μας συμφέροντα, και το δημόσιο συμφέρον απέναντι σε εταίρους και πιστωτές. Διότι αυτό που αφήνουν πίσω τους ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και τρόικα είναι συντρίμμια. Έχουν αδειάσει τα ταμεία, έχουν καταστρέψει τα ασφαλιστικά ταμεία, έχουν αφήσει τις τράπεζες να κρέμονται από μια κλωστή. Την άλλη Κυριακή το μόνο σίγουρο είναι ότι θα φύγουν από την εξουσία αυτοί που δεν μπορούν χωρίς αυτήν, αυτοί που έχουνε γίνει ένα με την εξουσία.”

Από τα πυρά του Αλέξη Τσίπρα δεν ξέφυγε, πάντως, ούτε η Χρυσή Αυγή, την είσοδο της οποίας στην Βουλή χαρακτήρισε ως μια κακή παρένθεση και ένα λάθος που διεπράχθη στις 6 Μαΐου. Δεν δίστασε, πάντως, να επικρίνει τον συντονιστή της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ για την Βόρεια Ελλάδα, Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος αποκάλεσε νωρίτερα την Χρυσή Αυγή “αδελφό κεντροδεξιό κόμμα της ΝΔ, που είναι λιγότερο επικίνδυνο από τον ΣΥΡΙΖΑ”, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο λαός δεν θα δώσει συγχωροχάρτι στους “οπαδούς του Χίτλερ”, όπως αποκάλεσε τους οπαδούς της Χρυσής Αυγής.

Εν συνεχεία, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ιστορία της Καβάλας, δείχνοντας το άγαλμα του Καπνεργάτη και υπενθυμίζοντας τους αγώνες και τις θυσίες των εργατών της Καβάλας για οκτάωρο και μεροκάματο. “Αυτούς τους αγώνες δεν θα τους ξεχάσουμε. Θα τους τιμήσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Θα φέρουμε στην κυβέρνηση του τόπου, για πρώτη φορά, την μεγάλη, σύγχρονη δημοκρατική παράταξη της αριστεράς για να γράψει νέες σελίδες στο βιβλίο των πιο λαμπρών παραδόσεων του λαού μας”.

Εν συνεχεία, ο κ. Τσίπρας έστρεψε τα πυρά του και κατά της Άνγκελα Μέρκελ, κάνοντας λόγο για “εκτόξευση προεκλογικής κορώνας από την πλευρά της, όταν δήλωσε την Παρασκευή ότι η τήρηση των δεσμεύσεων από την Ελλάδα είναι προϋπόθεση για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Ποιο άρθρο των Ευρωπαικών Συνθηκών θέτει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή μιας χώρας στην Ευρωζώνη τα Μνημόνια λιτότητας; Πού ακούστηκε ότι η εξόντωση ενός λαού και η διάλυση μιας χώρας είναι όρος για τη συμμετοχή της στο ευρώ; Στην Ευρωζώνη δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές.” Σημείωσε, δε, ότι η κ. Μέρκελ αναφέρεται σε ένα “σάπιο δόλωμα της κινδυνολογίας” που όμως δεν πείθει κανέναν, γιατί, όπως είπε, “κανείς δεν εκβιάζεται από την προεκλογική συστράτευση των δανειστών με τους ανθρώπους τους στην Ελλάδα. Με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο”.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments