ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΥΓΕΙΑ — 09 Μαΐου 2013
  • Views1198

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου έδειξε ότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολίαρίχνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Είναι βέβαια γνωστό ότι η έκθεση στονήλιο αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου στο δέρμα, όμως τα οφέλη απόαυτήν μπορεί να είναι τελικά σημαντικότερα από τους κινδύνους. Παρότι η νέαέρευνα αφορούσε μικρό αριθμό εθελοντών και οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι θαπρέπει να γίνουν περεταίρω μελέτες πάνω στο ζήτημα, οι ίδιοι ανέφεραν ότι ίσωςμελλοντικά θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι οδηγίες για την επιτρεπόμενη έκθεσή μαςστην ηλιακή ακτινοβολία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Ρίτσαρντ Γουέλερ, θεωρούν ότι η ηλιακή ακτινοβολία βοηθά στημείωση της αρτηριακής πίεσης, καθώς οι υπεριώδεις ακτίνες απελευθερώνουν από ταδερματικά κύτταρα μονοξείδιο του αζώτου το οποίο, εισερχόμενο στην αιματικήκυκλοφορία, χαλαρώνει τα αγγεία με αποτέλεσμα να σημειώνεται μείωση τηςαρτηριακής πίεσης. Έτσι, έκθεση στον ήλιο ενδέχεται να βοηθά στην μείωση τουκινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό. Οι βρετανοί επιστήμονες επισημαίνουν πωςοι θάνατοι από καρδιά και εγκεφαλικά λόγω υψηλής πίεσης είναι πολύ περισσότεροιαπό ό,τι οι θάνατοι από καρκίνο του δέρματος. Όπως εξάλλου είναι γνωστό, οήλιος ενεργοποιεί την παραγωγή της ευεργετικής βιταμίνης D στον οργανισμό.

Οι ερευνητές έκαναν εργαστηριακά πειράματα με 24 εθελοντές που εξετέθησαν διαδοχικά για 20λεπτά της ώρας σε υπεριώδες φως όπως το ηλιακό και για επίσης 20 λεπτά σε απλόφως που εξέπεμπε θερμότητα, όχι όμως και υπεριώδη ακτινοβολία. Η έρευνα έδειξεότι η αρτηριακή πίεση έπεφτε σημαντικά μετά από μια ώρα έκθεσης στην υπεριώδηακτινοβολία (είναι αυτή από την οποία προστατεύουν τα αντηλιακά) και παρέμενεσε χαμηλά επίπεδα για μία ώρα περίπου. Κατά την έκθεση στο απλό φως η αρτηριακήπίεση σημείωνε επίσης πτώση, η οποία όμως δεν διατηρούνταν, αφού τα επίπεδά τηςεπανέρχονταν στην πρότερη κατάσταση μόλις σταματούσε η έκθεση στο φως. Οιερευνητές εξήγαγαν το συμπέρασμα ότι η μείωση της πίεσης προκαλείται από τιςυπεριώδεις ακτίνες.

«Υποπτευόμαστε πως τα οφέλη της ηλιακής ακτινοβολίας για την καρδιά υπεραντισταθμίζουν τον κίνδυνογια καρκίνο του δέρματος», αναφέρει σε δήλωση του ο Γουέλερ και τονίζει ότι ηερευνητική ομάδα του θα πραγματοποιήσει νέες μελέτες για να αποτιμήσει τα οφέληκαι τους κινδύνους από την έκθεση στον ήλιο. «Αν και οι νέες έρευνεςεπιβεβαιώσουν ότι το ηλιακό φως μειώνει τη θνησιμότητα από κάθε αιτία, τότε θαπρέπει να αναθεωρήσουμε τη συμβουλή μας για την έκθεση στον ήλιο», πρόσθεσε.

Προς το παρόν πάντως, οι ιατρικές οδηγίες για την έκθεση στον ήλιο δεν αλλάζουν. Ιδιαίτερα οιλουόμενοι κατά τους θερινούς μήνες δεν θα πρέπει να αμελούν να βάζουν κανονικάτο αντιηλιακό τους. Οι ερευνητές θα παρουσιάσουν τα ευρήματά τους στομεγαλύτερο διεθνές δερματολογικό συνέδριο στον κόσμο, το οποίο πραγματοποιείταιαυτή την εβδομάδα στο Εδιμβούργο.

 

Print Friendly

Share

About Author

websys

(0) Readers Comments