ΚΑΒΑΛΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 16 Ιανουαρίου 2013
  • Views465

Εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο τύπου

Εμείς οι απεργοί Οικοδόμοι εκφράζουμε  την οργή και την αγανάκτηση μας για τα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης που τσακίζουν την ζωή μας, για την παράλογη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους τους οικοδόμους, νέους και παλιούς.

            Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στους οικοδόμους αποτελεί στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου. Θέλουν με αυτό τον τρόπο να μετατρέψουν τους εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη σε μηχανισμό που θα τραβάει ακόμα παρακάτω το ύψος του μεροκάματου, θα φέρει σε αντιπαράθεση νέους και παλιούς οικοδόμους.

            Συνολικά, ο κλάδος ανεξάρτητα πόση δουλειά θα υπάρχει και αν  υπάρχει, θα αμείβεται με μεροκάματα ξεφτίλας. Πολύ περισσότερο που με τη στήριξη της κυβέρνησης, οι εργοδότες αρνούνται να υπογράψουν κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας.

            Το συμπέρασμα είναι ότι δεν πρόκειται να μας λυπηθεί κανείς από αυτούς. Μας «εξασφάλισαν» ανεργία, κατάργηση Σ.Σ.Ε., χαράτσια, φόρους, φτώχεια και εξαθλίωση. Τώρα μας «προσφέρουν» δουλειά στη σκαλωσιά μέχρι τα 60 και τα 62 χρόνια πριν απολαύσουμε την «παχυλή» σύνταξη των 489 ευρώ, που δεδομένης της ανεργίας, του κουρέματος των αποθεματικών του ΙΚΑ, με μαθηματική ακρίβεια θα γίνει προνοιακό βοήθημα.

            Η άγρια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη ζωή μας δεν επιτρέπει αυταπάτες και ψεύτικές ελπίδες. Τώρα όλοι ξέρουμε ότι κανένας δε γλιτώνει, παλιοί και νέοι οικοδόμοι βιώνουμε τα ίδια προβλήματα και τις συνέπειες της κρίσης.

            Ζούμε από πρώτο χέρι την ανεργία, τα χαμηλά μεροκάματα, το κλέψιμο της ασφάλισής μας. Ευχόμαστε να μην αρρωστήσουμε γιατί δεν έχουμε ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη λόγω της ανεργίας που σαρώνει τον κλάδο. Φυλάμε «σκοπιά» για να μην μας κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα επειδή αρνούμαστε ή αδυνατούμε να πληρώσουμε τα χαράτσια.

            Ετοιμάζονται νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Φέτος  μας ζητάνε να πληρώσουμε στην εφορία διπλάσιους φόρους γιατί έχουμε την «τύχη» να είμαστε άνεργοι, κακοπληρωμένοι. Μας τιμωρούν  γιατί έχουμε οικογένειες, γιατί έχουμε σπίτι. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο εξανεμίζει, με αβάστακτους φόρους, το έτσι κι αλλιώς πενιχρό εισόδημα, ενώ οι φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο μεγαλώνουν.

            Όλα αυτά, για να μαζέψουν όσο περισσότερο χρήμα μπορούν, για να χρηματοδοτήσουν τους τραπεζίτες, τους κατασκευαστές, τους βιομήχανους και τους εφοπλιστές.

            Αυτή είναι η αγωνία της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων, αλλά και όσων υπόσχονται στους εργαζόμενους λύσεις με άλλη διαχείριση χωρίς να συγκρουστούν με το κεφάλαιο και τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους.

            Στόχος τους, να βγει το κεφάλαιο αλώβητο από την κρίση με τους εργάτες πειθήνιους, χωρίς δικαιώματα να πληρώνουν τα σπασμένα. Η όποια ανάκαμψη προκύψει στον κλάδο των κατασκευών θα είναι προσωρινή κα περιορισμένη, με δουλειά χωρίς συλλογικές συμβάσεις, με εξευτελιστική ασφάλιση, χωρίς δώρα, επιδόματα, ωράριο, δουλειά χωρίς δικαιώματα.

            Δεν γίνεται άλλο να παίζουν με την ζωή μας, δεν μπορούν να μας εξουσιάζουν. Δεν ζητάμε ελεημοσύνη, ζητάμε τη ζωή που μας αξίζει, ζητάμε να μη μας κλέβουν τον ιδρώτα μας. Ζητάμε να εξασφαλίσουμε καλύτερη ζωή για μας και τα παιδιά μας. Αυτό όμως δεν εξασφαλίζεται με αυτούς στο σβέρκο μας.

            ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ, τώρα να πάρει πίσω η κυβέρνηση την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

            ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ,  τώρα μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων.

            ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ , αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας.

 

 

 

Από το Σωματείο Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments