ΘΑΣΟΣ — 10 Ιουνίου 2013
  • Views207

Ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή το έργο που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του

προγράμματος SATCA (Strengthening the Attractiveness of the Cross-Border Area Thassos-Garmen through Upgrading of Local Environmental Assets)Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Βουλγαρία 2007-2013, μεταξύ του Δήμου Θάσου και του Δήμου Garmen της Βουλγαρίας.

Από το  συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκαν έργα και στους δύο Δήμους και ειδικότερα η κατασκευή έργων για την προώθηση δραστηριοτήτων αναψυχής στις θέσεις «Ντα Βρύση» και «Πυργί», κοντά στους οικισμούς Παναγίας και Ποταμιάς στο Δήμου Θάσου και το έργο της ανάπλασης του ιστορικού πάρκου του Δήμου Garmen.

Τα αποτελέσματα της συνεργασίας των δύο Δήμων παρουσιάστηκαν την περασμένη Παρασκευή στο Καλογερικό στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου που δόθηκε και από τις δυο πλευρές.

Όσον αφορά στο Δήμο Θάσου το έργο στην περιοχή Πυργί – Ντα βρύση  περιλαμβάνει κατασκευές δασικής οδοποιίας, δασικής αναψυχής και φυτοτεχνική διαμόρφωση της περιοχής.

Ειδικότερα αφορά σε: Οδοστρωσία δασικής οδού που ξεκινάει από τον κύριο δασικό δρόμο και οδηγεί στη θέση «Ντα βρύση» με μήκος 500μ. και πλάτος 3,5μ.

Διαμόρφωση μονοπατιού: που ξεκινάει από τον επαρχιακό δρόμο κοντά στον οικισμό της Παναγίας και καταλήγει στη θέση «Πυργί». Το μήκος του μονοπατιού είναι περίπου 700μ και το πλάτος του 1μ. Κατασκευές δασικής αναψυχής με την κατασκευή εξάγωνου κιοσκιού, την κατασκευή δύο λυόμενων οικημάτων, περιφράξεις, την οργάνωση μικρής παιδικής χαράς, την τοποθέτηση παγκακιών και τραπεζόπαγκων και τη διαμόρφωση μονοπατιών σύνδεσης ανάμεσα στις διάφορες υποδομές.

Επιπλέον έχει διαμορφωθεί χώρος τοξοβολίας, έκτασης 750τμ ενώ στα ευρύτερα όρια της περιοχής μελέτης έχουν χαραχθεί ειδικές διαδρομές κατάλληλες τόσο για πεζοπορία (trekking) όσο και για ποδηλασία βουνού (mountain bike). Το συνολικό κόστος υλοποίησης του έργου εκτιμάται στις 700.000€.

Το πρωί του Σαββάτου οι δημοσιογράφοι που φιλοξενήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, καθώς και η αποστολή από τον Δήμο του Garmen, επισκέφθηκαν τον χώρο του έργου όπου και ξεναγήθηκαν από τον δήμαρχο Θάσου, Κώστα Χατζηεμμανουήλ. Μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θάσου τόνισε: «Είναι το πρώτο σημαντικό έργο υποδομής για την ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Είναι η πρώτη μας βάση για να γνωρίσουμε τις ομορφιές των δασών της Θάσου. Αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι ένας τουριστικός προορισμός δεν είναι μόνο θάλασσα, μπάνιο και καλό φαγητό, αλλά ο τουρίστας πρέπει να γνωρίσει και τις ιδιαίτερες ομορφιές του κάθε τόπου που τον κάνει να ξεχωρίζει από όλους τους άλλους. Αυτά τα χαρακτηριστικά της Θάσου είναι η πλούσια βιοποικιλότητα που διαθέτει. Αντιγράφοντας ίσως μοντέλα άλλων νησιών δεν δώσαμε ιδιαίτερη σημασία στο φυσικό μας περιβάλλον. Κάναμε όμως μια καλή αρχή με αυτό το έργο υποδομής γιατί θα ακολουθήσουν κι άλλες συνεργασίες μέσα από αυτό το πρόγραμμα για την ανάδειξη αυτών των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών μας. Ξεκινήσαμε με τους συνεργάτες μας από τη Βουλγαρία πριν από δυόμιση χρόνια και παρόλο που συνεργαζόμαστε παράλληλα, σε δυο διαφορετικές χώρες σ’ ένα κοινό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει πλέον κεκτημένη εμπειρία που μας δίνει το δικαίωμα να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε κι άλλες μελλοντικές επιτυχίες».

10 S SONY DSC

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments