ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 23 Μαρτίου 2013
  • Views133

Πολεμικά πλοία της Ελλάδας, Ισραήλ και των ΗΠΑ ολοκλήρωσαν την δεκαπενθήμερη κοινή ναυτική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο με τη κωδική ονομασία “Noble Dina” σύμφωνα με ανακοίνωση του Ισραηλινού Στρατού αναφέρει η ιστοσελίδα limitofadvance.wordpress.com .

«Η άσκηση η οποία διεξήχθη στη Μεσόγειο Θάλασσα, πραγματοποιήθηκε με σκοπό να αξιολογηθεί το επίπεδο του επιχειρησιακού συντονισμού μεταξύ των τριών Πολεμικών Ναυτικών» έλεγε η ανακοίνωση.

Έχει λεχθεί πως οι συμμετέχοντες ασκήθηκαν στην «έρευνα και διάσωση, την αμεσότητα και αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτων καταστάσεων στη θάλασσα, στη πλοήγηση και στην εκτέλεση πυρών».

Η άσκηση ολοκληρώθηκε το διάστημα που ο Αμερικάνος Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποιούσε τριήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ και την Δυτική Όχθη.

Για αρκετά χρόνια, Ισραήλ και ΗΠΑ πραγματοποιούσαν ναυτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή της Τουρκίας, αλλά το Σεπτέμβριο του 2011 η Άγκυρα απέλασε τον ισραηλινό Πρέσβη και ανέστειλε την στρατιωτική συνεργασία με τους Εβραίους.

Οι τότε θερμές σχέσεις έφτασαν στο κατώτερο σημείο μετά την επιδρομή ανδρών των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στον, κατευθυνόμενο προς τη Λωρίδα της Γάζας, τουρκικό στόλο ανθρωπιστικής βοήθειας, στη Μεσόγειο τον Μάιο του 2010, σκοτώνοντας εννιά Τούρκους που επέβαιναν στο πλοίο.

Από τότε έχουν αρχίσει να αναθερμαίνονται οι σχέσεις με με την παραδοσιακή σύμμαχο των Αράβων, Ελλάδα , με την συμμετοχή του Ισραήλ σε κοινές αεροπορικές και ναυτικές ασκήσεις.

Η Αθήνα δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον στην οικονομική επαναπροσέγγιση του Ισραήλ με την παραδοσιακή σύμμαχο της Ελλάδας, Κύπρο, για την ανάπτυξη των υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Α The YouTube ID of Insert video URL or ID here is invalid. νατολική Μεσόγειο.

Μέσα ενημέρωσης είπαν πως η φετινή άσκηση Noble Dina σχεδιάστηκε εν μέρει για την προστασία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Το Νοέμβριο, στρατεύματα του Ισραήλ και των ΗΠΑ πραγματοποίησαν μεγάλη άσκηση πυραυλικής άμυνας η οποία διήρκησε περισσότερο από τρεις εβδομάδες και συμμετείχαν 3500 στρατιώτες από τη Διοίκηση Ευρώπης των ΗΠΑ και 1000 ισραηλινοί στρατιώτες.

 

Print Friendly

Share

About Author

websys

(0) Readers Comments