ΔΡΑΜΑ — 05 Ιουλίου 2013
  • Views214

Με δειγματοληπτικό έλεγχο DNA, μέσω λήψης σιέλου από παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν παράγοντες που σχετίζονται με προδιάθεση για εμφάνιση παχυσαρκίας ή καρδιαγγειακών νοσημάτων, ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 5 Ιουλίου οι δράσεις του διασυνοριακού προγράμματος για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας επί ελληνικού εδάφους. Η λήψη δειγμάτων, στην οποία συμμετείχε πλήθος παιδιών μετά από έγγραφη συγκατάθεση των γονέων τους, πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή επιστημονικού προσωπικού στην αίθουσα Αυτοδιοίκησης του Διοικητηρίου Δράμας.

Μετά το πέρας της παραπάνω διαδικασίας παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου των συντελεστών του προγράμματος. Επισημαίνεται πως το συγκεκριμένο διασυνοριακό πρόγραμμα υλοποιείται από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, η οποία εκπροσωπεί την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, σε συνεργασία με το Δήμο Belitsa Βουλγαρίας. Στις δηλώσεις τους τόσο τα μέλη της ομάδας έργου όσο και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας, αφού ευχαρίστησαν για τη συνεργασία τα στελέχη της Π.Ε. Δράμας και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ξανθόπουλο, τόνισαν πόσο εκτεταμένη και αποτελεσματική υπήρξε η δέσμη των δράσεων που υλοποιήθηκαν από το πρόγραμμα. Τους τελευταίους μήνες πάνω από 200 στελέχη των υπηρεσιών υγείας  και από τις δύο πλευρές των συνόρων συμμετείχαν στις ενημερωτικές και επιμορφωτικές δράσεις του προγράμματος, ενώ αντίστοιχος ήταν και ο αριθμός των παιδιών που έλαβαν μέρος στις αθλητικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Επιπλέον περισσότερες από τρεις χιλιάδες οικογένειες έχουν ήδη λάβει το ενημερωτικό υλικό για την πρόληψη και καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας, αριθμός που αναμένεται να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο καθώς η ενημερωτική καμπάνια συνεχίζεται.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας στις δηλώσεις του ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές για τη συμβολή τους στην επιτυχία του προγράμματος και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ουσιαστικό έργο που επιτελέστηκε στην ελληνική πλευρά των συνόρων χάρη στο ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού. Χαρακτήρισε την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας ένα πολύ σημαντικό θέμα στο οποίο οφείλουμε όλοι να στρέψουμε την προσοχή μας προκειμένου αντιστρέψουμε την τάση που τείνει να το μετατρέψει σε γενικευμένο πρόβλημα υγείας των αυριανών ενηλίκων. Τόνισε, τέλος, την πρόθεση της Π.Ε. Δράμας να συνεχίσει την υλοποίηση διασυνοριακών προγραμμάτων και στο μέλλον, μέσω των οποίων προάγονται τόσο οι σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας με τη βουλγαρική πλευρά όσο και η εξυπηρέτηση ουσιαστικών στόχων για τις τοπικές κοινωνίες και στις δύο πλευρές των συνόρων.

IMG_9559 IMG_9568

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments