ΥΓΕΙΑ — 05 Μαρτίου 2013
  • Views296

Νομίζεις πως ξέρεις τα κόλπα για να φτιάξεις σώμα και να χάσεις βάρος; Ξανασκέψου το. Μάθε πώς οι τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις ξαναγράφουν τους κανόνες, όπως το πώς να μεγιστοποιήσεις την καύση λίπους ή να τρέχεις σωστά, ώστε να φτάσεις επιτέλους στο στόχο σου.

Το fitness έχει νέους κανόνες. Ξέχνα ότι ήξερες…

Παλιά Σχολή: «Άφηνε τις ασκήσεις κοιλιακών για το τέλος».
Νέος Κανόνας: «Γύμνασε το μέσο κορμό καθ’ όλη τη διάρκεια της προπόνησης».

Το να αφήνεις τα ροκανίσματα για το τέλος είναι ξεπερασμένο. «Η μεγαλύτερη δουλειά του μέσου κορμού είναι να παρέχει σταθερή βάση για να ασκούνται τα άκρα σου, οπότε το 70% της άσκησης του μέσου κορμού θα πρέπει να στοχεύει στην εκγύμναση των κοιλιακών και της μέσης ως σταθεροποιητές» επισημαίνει ο Χάρης Μανουσάκης, καθηγητής Φυσικής Αγωγής (University of Nortumbria at Newcastle), personal trainer.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις περισσότερες ασκήσεις που απαιτούν να σφίγγεις τους μυς του μέσου κορμού ενώ χρησιμοποιείς αντίσταση – όπως το να προσπαθείς να κρατάς σταθερό τον κορμό και να μην περιστρέφεται ενώ τραβάς ένα λάστιχο. «Οι ασκήσεις που ενδυναμώνουν τα κοιλιακά τοιχώματα δε βελτιώνουν μόνο την απόδοση, αλλά μειώνουν και τους τραυματισμούς» διευκρινίζει ο ειδικός.

Για να συμπληρώσεις το υπόλοιπο 30% της άσκησης κοιλιακών κάνε εναλλαγές με μερικές ασκήσεις, όπως περιστροφικές ρίψεις με ιατρική μπάλα, οι οποίες ασκούν το μέσο κορμό με πιο ολοκληρωμένο τρόπο, αντί απλώς να απομονώνεις αυτούς τους μυς με διάφορων ειδών ροκανίσματα.

Παλιά Σχολή: «Βρες παρέα για καλύτερα αποτελέσματα».
Νέος κανόνας: «Καμιά φορά είναι καλύτερα να είσαι σόλο».

Υπάρχει η παλιά αντίληψη ότι βελτιώνεται το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης όταν έχεις παρέα στην άσκηση, επειδή είναι πιο πιθανό να πας τελικά στο γυμναστήριο όταν ο άλλος σε περιμένει. Όμως σε έρευνα του Πανεπιστημίου της Σάντα Κλάρα στις ΗΠΑ διαπιστώθηκε ότι, ανάλογα με τον παρτενέρ σου, μπορεί στην ουσία να ασκείσαι πιο σκληρά όταν το κάνεις μόνη σου. Το μυστικό είναι να βρεις τη σωστή παρέα.

Αν και το να έχεις μια πιο fit φίλη μπορεί να σε παρακινήσει να προσπαθήσεις περισσότερο, όταν είσαι με κάποιον που οι στόχοι του δεν είναι ίδιοι με τους δικούς σου, ίσως διακυβεύεται η προπόνησή σου. «Ο παρτενέρ σου στην άσκηση θα πρέπει να έχει αρκετά παρόμοιο στυλ για να έχετε οφέλη και οι δύο. Ένας φλύαρος φίλος μπορεί να σου αποσπά την προσοχή» υπογραμμίζει ο Χάρης Μανουσάκης.

Προτίμησε να γυμνάζεσαι με την κολλητή σου τις ημέρες που οι προπονήσεις σου δεν είναι τόσο απαιτητικές.

Παλιά Σχολή: «Περίμενε 48 ώρες για να ανακάμψεις έπειτα από  προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης».
Νέος κανόνας: «Αν κατέβαλες μεγάλη προσπάθεια, ίσως χρειάζεσαι ακόμη μία μέρα».

Το έχεις ακούσει πολλές φορές: πάρε τουλάχιστον μία μέρα ρεπό ανάμεσα στις προπονήσεις για να μπορέσουν να αποκατασταθούν και να δυναμώσουν οι μύες σου. Εάν όμως έκανες ένα μάθημα μυϊκής ενδυνάμωσης που σε οδήγησε σε εξάντληση, πάτα παύση λίγο παραπάνω.

Σε μελέτη από τη Βραζιλία διαπιστώθηκε ότι οι αρχάριοι που ολοκλήρωναν 4 σετ έλξεις δικεφάλων των 10 επαναλήψεων χρειάζονταν πάνω από 72 ώρες για να ανακάμψουν.«Εάν αρχίσεις να γυμνάζεις τους ίδιους μυς πολύ σύντομα, μειώνεις και την αποτελεσματικότητα της άσκησης και διατρέχεις κίνδυνο τραυματισμού» σημειώνει ο Χάρης Μανουσάκης.

Αυτό συμβαίνει γιατί, έπειτα από την προπόνησή σου, οι μύες χρειάζεται να προσπαθήσουν σκληρά για να επανορθώσουν τους κατεστραμμένους ιστούς, αυτό που τελικά σε κάνει πιο δυνατή (και σου προσδίδει γράμμωση). Η ένταση είναι σαφώς πιο σημαντική από τη συχνότητα.

Τις υπόλοιπες ημέρες χρησιμοποίησε την αεροβική –γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο, κολύμβηση, ποδηλασία– ως ενεργή αποθεραπεία, ώστε να μπορείς να καις λίπος ενώ αφήνεις χρόνο στους μυς να ανακάμψουν.

Παλιά Σχολή: «Η άσκηση είναι το πιο βασικό “όπλο” για να διατηρήσεις τη γραμμή σου».
Νέος κανόνας: «Ολόκληρη η μέρα σου παίζει ρόλο».

Δεν πρόκειται να σου τονίσουμε ότι η τακτική άσκηση ή η υγιεινή διατροφή δεν έχουν οφέλη, αλλά όλο και περισσότεροι ειδικοί αναφέρουν ότι πρέπει να σκέφτεσαι και τι κάνεις τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, όταν δεν είσαι στο γυμναστήριο. «Συνειδητοποιούμε, πλέον, ότι είναι η συνολική καύση ενέργειας και όχι μόνο οι θερμίδες που καις κατά την άσκηση, που τελικά θα έχουν αποτέλεσμα», λέει η Αναστασία Κόκκαλη.

Έρευνες από το Εθνικό Κέντρο Καρκίνου διαπίστωσαν ότι ακόμη και αυτοί που ασκούνται πολύ συχνά, όσο περισσότερο κάθονται τις υπόλοιπες ώρες τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου. Και να θυμάσαι: όσο περισσότερο κινείσαι τόσο περισσότερο καις.

Επιστήμονες στην Κλινική Mayo μελέτησαν ενηλίκους με παρόμοιο βάρος και διαπίστωσαν ότι η ημερήσια καύση ενέργειας μπορεί να παρουσιάζει διαφορές έως και 2.000 θερμίδων.Αυτό οφειλόταν κυρίως σε σύντομα διαστήματα δραστηριότητας που κατέφευγαν κάποιοι, όπως το να πάνε στην τουαλέτα σε άλλον όροφο του γραφείου, να πάνε για περπάτημα στο μεσημεριανό διάλειμμα ή να στέκονται όρθιοι όσο μιλούν στο τηλέφωνο.

Print Friendly

Share

About Author

ΕΛΕΝΗ

(0) Readers Comments