ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΑΒΑΛΑ — 25 Ιουλίου 2012
  • Views245

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=U4WfEWUi3g8[/tube]

Μια ιδιαίτερα αιχμηρή επιστολή δημοσίευσαν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Λιμένος Καβάλας, με την οποία στηρίζουν τις ενέργειες και τους χειρισμούς του προέδρου του ΟΛΚ Αδάμ Κοσμίδη, και κατακρίνουν τόσο τον δήμαρχο Καβάλας Κωστή Σιμιτσή (για τον οποίο υποστηρίζουν ότι θα εξανάγκαζε σε παραίτηση την Διοίκηση και τους υπηρεσιακούς παράγοντες οποιασδήποτε Δημοτικής Επιχείρησης έκαναν αυτό που ο ίδιος ο κ. Σιμιτσής απαιτεί από τον ΟΛΚ) όσο και κατά του προέδρου του επιμελητηρίου Καβάλας Άγγελου Τσατσούλη (τονίζοντας ότι δηλώσεις όπως λιμάνι «ιχθυόσκαλα» και λιμάνι «γούρνα» είναι επικίνδυνες).

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής αναφέρει τα εξής:

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε έναν καταιγισμό κατηγοριών για τον «κακό» Οργανισμό Λιμένα Καβάλας, που υπονομεύει την ανάπτυξη της πόλης και τις προοπτικές του Εμπορικού Λιμανιού, επειδή αποδέσμευσε μια έκταση 56 στρεμμάτων στο πρανές του Λόφου  «Άσπρα Χώματα». Αντίθετα, θεωρείται «ορθή» η αξίωση της Δημοτικής αρχής, να βάλει χέρι στο ταμείο του ΟΛΚ (1.500.000€), σε χρήματα που προορίζονται για επενδύσεις, οι οποίες θα δώσουν δουλειές σε Καβαλιώτες, με την  δικαιολογία της άσκησης «κοινωνικής πολιτικής». Με το πρόσχημα δε αυτό κατακρίνεται η Διοίκηση και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΟΛΚ διότι δεν έκαναν τα στραβά μάτια στις απαιτήσεις του Δήμου.  Ποιός είναι αυτός ο κανόνας, νομικός ή ηθικός, που επιβάλει σε δημόσιους λειτουργούς να επιδεικνύουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, στην καλύτερη περίπτωση αμέλεια, αν όχι παράβαση καθήκοντος, προκειμένου να εξυπηρετήσουν αυτό που θεωρεί ο Δήμαρχος συμφέρον της πόλης.

Πως θα κρίνατε κ. Δήμαρχε την Διοίκηση και τους υπηρεσιακούς παράγοντες Δημοτικής Επιχείρησης αν έκαναν αυτό που εσείς απαιτείτε να κάνει ο Ο.Λ.Κ.; Κατά πάσα πιθανότητα θα τους στέλνατε σπίτι τους, αν δεν τους  στέλνατε στον Εισαγγελέα ή και τα δύο μαζί.  Και επειδή κ. Δήμαρχε είμαστε εκτός από υπάλληλοι του ΟΛΚ και δημότες , πιστεύουμε ότι η κοινωνική πολιτική της Δημοτικής αρχής πρέπει να στηρίζεται σε σχέδιο , να είναι διαρκής, καθημερινή και  όχι να στηρίζεται σε περιστασιακού χαρακτήρα ευκαιρίες. Τέλος κ. Δήμαρχε,  δηλώνουμε σε σας και τους συμπολίτες μας, να είστε βέβαιοι ότι η Διοίκηση του ΟΛΚ, πρώτα εμάς θα έβρισκε μπροστά της, αν με τις αποφάσεις της έθετε σε κίνδυνο την ύπαρξη ή την λειτουργικότητα του λιμανιού.  Αντίθετα ανησυχούμε και θεωρούμε επικίνδυνες, δηλώσεις που προέρχονται από τα χείλη εκπροσώπων επισήμων φορέων, του τύπου, λιμάνι «ιχθυόσκαλα» , λιμάνι «γούρνα» κ.λ.π. ‘Άραγε ποιόν εξυπηρετεί την δεδομένη στιγμή που ακούγονται διάφορα , περί συγχωνεύσεων , ιδιωτικοποιήσεων και παραχωρήσεων, η υποβάθμιση άρα και η μείωση της αξίας του Λιμένα Καβάλας.

Θα θέλαμε επίσης να θέσουμε ένα ερώτημα στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, κ.Τσατσούλη, με όλο τον σεβασμό στον θεσμό και το πρόσωπο του. Εμείς γνωρίζουμε ότι ο ΟΛΚ την τελευταία δεκαετία έχει αναπτύξει συνοπτικά την παρακάτω κοινωνική και επιχειρησιακή δραστηριότητα:

– Μετέφερε την εμπορευματική κίνηση στο ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β απαλλάσσοντας την πόλη από μεγάλη περιβαλλοντολογική  επιβάρυνση.

– Προμηθεύτηκε μηχανολογικό εξοπλισμό για να υπάρχει η δυνατότητα   διακίνησης  κοντεϊνερς .

– Προχώρησε στην αλλαγή όλων των δικτύων (αποχέτευσης , ύδρευσης , ηλεκτρισμού)και στην ανάπλαση,  του μεγαλύτερου τμήματος του Κεντρικού Λιμένα.

– Κατασκεύασε και λειτουργεί σύγχρονη αίθουσα επιβατών.

– Ενέταξε το έργο προστασίας και επέκτασης του προσήνεμου μόλου του Κεντρικού Λιμένα (το οποίο εκτελείται).

– Ενέταξε το έργο κατασκευής του λιμενοβραχίονα προστασίας του εμπορικού λιμένα (το οποίο εκτελείται)

– Ενέταξε το έργο επέκτασης των βορείων κρηπιδωμάτων του Εμπορικού Λιμένα  ( του οποίου η εκτέλεση διακόπηκε λόγω προβλημάτων με τον εργολάβο)

– Ενέταξε την τοποθέτηση πλωτών προβλητών στον κεντρικό Λιμένα ( έτοιμο προς δημοπράτηση)

–  Επεδίωξε και πέτυχε την έγκριση  εκπόνησης μελέτης σε πρόγραμμα  των διευρωπαϊκών δικτύων, ύψους 1.500.000€  (Εγκρίθηκε από την αρμόδια οικονομική επιτροπή της Ε.Ε.) με στόχο την διεύρυνση της ενδοχώρας που καλείται το λιμάνι της Καβάλας να εξυπηρετήσει.

– Επεδίωξε και πέτυχε την εκπόνηση υλοποιήσιμης μελέτης σιδηροδρομικής σύνδεσης του Λιμένα Καβάλας, ( είναι σε φάση εγκρίσεων περιβαλλοντολογικής  μελέτης), η οποία έχει την δυνατότητα ένταξης της εκτέλεσης του έργου, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα του παραπάνω προγράμματος.

– Προχώρησε την ανάπλαση-ανακατασκευή των παλαιών αποθηκών του Κεντρικού Λιμένα με ιδιωτικά κεφάλαια για την λειτουργία  πολυχώρου (η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο έγκρισης από το αρμόδιο Υπουργείο)

– Προβάλει την πόλη μας με την συμμετοχή του σε διεθνείς Οργανισμούς και εκθέσεις με στόχο την αύξηση της κρουαζιέρας.

– Διατηρεί τα τιμολόγια του, σχεδόν σταθερά επί 10 έτη (αύξηση μόνο 5% το2007) παρά τον τετραπλασιασμό της τιμής του πετρελαίου  και της ηλεκτρικής ενέργειας.

– Πριμοδοτεί με την  τιμολογιακή του πολιτική το εξαγωγικό εμπόριο

– Ενισχύει την τοπική αγορά,  που αποτελεί προτεραιότητα για τις προμήθειες του ΟΛΚ

– Ενισχύει τον Ναυταθλητισμό  και τέλος

– Ενισχύει και συμμετέχει σε όλες τις προσπάθειες των φορέων της πόλης (air show κ.λ.π.)

Νομίζαμε ότι συμμετείχατε και συμβάλλατε σε όλη αυτή την προσπάθεια, ποιός είναι ο λόγος που προσπαθείτε με μία λέξη να την ακυρώσετε;

Ευθύνεται ο ΟΛΚ που έφυγαν οι επιχειρήσεις από την Καβάλα προσδοκώντας μεγιστοποίηση των κερδών τους, ευθύνεται ο ΟΛΚ για την μείωση σχεδόν καταστροφή της αγροτικής παραγωγής ; Τι περιμένετε να διακινηθεί από το λιμάνι της Καβάλας όταν έχει αποδυναμωθεί( όχι πάντως με ευθύνη του ΟΛΚ)  η παραγωγική δραστηριότητα της περιοχής;

Τέλος θα παρακαλούσαμε θερμά και πιστεύουμε ότι εκφράζουμε την πλειονότητα όσων έμμεσα ή άμεσα συνεργάζονται με τον ΟΛΚ , αν δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να βοηθήσετε  αυτήν την προσπάθεια ,  τουλάχιστον μη την υποθάλπετε.

 

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments