ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΑΒΑΛΑ ΥΓΕΙΑ — 03 Νοεμβρίου 2012
  • Views177

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=9xEr4Oie0XY[/tube]

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη Γερμανικού κλιμακίου του υπουργείου Υγείας του Ομοσπονδιακού Κρατιδίου Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας της Γερμανίας, με επικεφαλής την υφυπουργό Υγείας του κρατιδίου Μάρλις Μπρέντεχορστ (η οποία συνοδευόταν από τον Γενικό Πρόξενο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Βόλφγκανγκ Χέλσερ Ομπερμάιερ και συνεργάτες της), στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Σκοπός της συνάντησης ήταν η διερεύνηση ανάπτυξης συνεργασίας στον τομέα της ιατρικής μετεκπαίδευσης και η δυνατότητα να δοθούν ευκαιρίες σε Έλληνες γιατρούς να εκπαιδευτούν σε διάφορες ειδικότητες, σε νοσοκομεία της Γερμανίας, καθώς, στην Ελλάδα η ανάληψη ειδικότητας καθυστερεί έως και 5-6 χρόνια ενώ στη Γερμανία υπάρχουν περίπου 1000 κενές θέσεις σε 400 νοσοκομεία και οι προβλέψεις λένε πως το 2030 ο αριθμός θα αγγίζει τις 100.000. Η αποστολή, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι ιατρικών συλλόγων, νοσοκομείων και εκπρόσωποι του τομέα Υγείας συναντήθηκε με την Διοίκηση του Γ.Ν.Κ., του ιατρικού συλλόγου και εκπροσώπους του νοσοκομειακού προσωπικού. Συζητήθηκαν οι τρόποι υλοποίησης της συνεργασίας στον τομέα της ιατρικής μετεκπαίδευσης ενώ η Γερμανική αποστολή ξεναγήθηκε στους χώρους του νοσοκομείου.

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι η επίσκεψη του γερμανικού κλιμακίου είχε προκαλέσει ποικίλα σχόλια, καθώς ορισμένα ΜΜΕ θεώρησαν ότι η επίσκεψη αυτή είχε τον χαρακτήρα…επιθεωρήσεως από γκαουλάϊτερ. Μάλιστα, η επιστολή του γερμανικού προξενείου προς το νοσοκομείο Καβάλας με την οποία ζητήθηκε η συνδρομή του νοσοκομείου για την επίσκεψη του κλιμακίου θεωρήθηκε από πολλούς ως επιστολή-διαταγή!

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Αξιότιμοι, κυρίες, κύριοι, από τις 31.10 μέχρι τις 03.11.2012 θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη μια αποστολή από τη Γερμανία υπό την ηγεσία της υφυπουργού κυρίας Marlis Bredehorst (υπουργείο υγείας και περίθαλψης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας BPB/MGEPA NRW).

Θέμα της επίσκεψης είναι η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Γερμανίας στον τομέα της ιατρικής μετεκπαίδευσης.

Ως θέμα της συνάντησης με τη διεύθυνση του νοσοκομείου Καβάλας προτείνουμε: «Βασικά και πρακτικά ερωτήματα που αφορούν τη συνεργασία στον τομέα της ιατρικής μετεκπαίδευσης», ως ημερομηνία και ώρα την Παρασκευή 2.11.2012 περίπου στις 4μμ μέχρι τις 5μμ και ως χώρο το νοσοκομείο Καβάλας. Κατά τη διάρκεια ή στη συνέχεια της συνάντησης θα θέλαμε να γίνει και μια επίσκεψη στους χώρους του νοσοκομείου.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν συνολικά 15 – 20 άτομα. Θα μπορούσατε να διαθέσετε έναν κατάλληλο χώρο την προαναφερόμενη ημέρα και ώρα;

Η αντίδραση των εργαζόμενων του νοσοκομείου Καβάλας στην επίσκεψη της κ. Μπρέντεχορστ ήταν άμεση, καθώς με ανοιχτή τους επιστολή χαρακτήρισαν την υφυπουργό Υγείας της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας persona non grata. Η ανοιχτή επιστολή αναφέρει τα εξής:

Kα. Mredehorst,
Στο πλαίσιο της επίσκεψής σας στην πόλη μας, επιλέχθηκε, δεν ξέρουμε από ποιους, και η ξενάγησή σας στο κτίριο του Γεν. Νοσοκομείου Καβάλας. Επειδή θεωρούμε πως η επίσκεψή σας σ’ αυτήν τη χρονική συγκυρία είναι το λιγότερο άκομψη, δεδομένου όλων των δεινών που υφιστάμεθα οι εργαζόμενοι, σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Στο Νοσοκομείο Καβάλας οι εργαζόμενοι βιώνουμε την απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση. Εργαζόμαστε νυχθημερόν και ακατάπαυστα και αμειβόμαστε με ψίχουλα. Η νοσηλεύτρια για τη νυχτερινή της βάρδια αμείβεται με το αστρονομικό ποσό των 8 ευρώ. Οι ελλείψεις προσωπικού είναι σε τέτοιο τραγικό επίπεδο που τα ωράρια εργασίας θυμίζουν μεσαίωνα. Ημερήσια, εβδομαδιαία ανάπαυση, άδειες που ισχύουν στη χώρα σας εδώ αποτελούν όνειρο απατηλό. Η κυβέρνηση και οι τοκογλύφοι της χώρας σας φέρουν μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση, την οποία βιώνουμε οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο. Γι’ αυτό ίσως θα έπρεπε να σκεφτείτε δεύτερη φορά αν πρέπει ή όχι να πραγματοποιηθεί η επίσκεψή σας. Εκτός αν έρχεσθε να επιθεωρήσετε την κατάντια στην οποία φέρατε τους εργαζόμενους…

Η κυβέρνησή σας, σε συνεργασία με τους ντόπιους και Ευρωπαίους φωστήρες, κατάφεραν το κτίριο που θα γνωρίσετε να είναι πλέον ένα κουφάρι με ελάχιστους εξαθλιωμένους και εξοντωμένους εργαζόμενους. Οι Έλληνες φημιζόμαστε για τη φιλοξενία μας. Αυτό όμως δεν ισχύει στην περίπτωσή σας. ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ…

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος, πάντως, έδωσε στην εκπομπή ΑΝΑΛΥΤΗΣ (με τον Τάσο Μαρκουλίδη) τις δικές του απαντήσεις για αυτές τις αντιδράσεις.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=8YgtXwRpZtk[tube]

Νωρίτερα, το κλιμάκιο είχε επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιήθηκαν επαφές με τον Ιατρικό Σύλλογο της συμπρωτεύουσας, την Κομοτηνή, όπου συναντήθηκαν με τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Α. Γιαννακίδη και τέλος, ξεναγήθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=0CAgQff1BNA[/tube]

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=TZ5Ld0iguIo[/tube]

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments