ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 01 Μαρτίου 2013
  • Views179

«Οι ελληνικές αρχές πρέπει να παρουσιάσουν τα σχέδια στελέχωσης των βασικών υπουργείων ώστε να ταυτοποιηθούν οι περιττές θέσεις. Με βάση αυτά τα σχέδια οι αρχές πρέπει να αρχίσουν με τις αποχωρήσεις του προσωπικού».

Αυτό ανέφερε πριν από λίγο στις Βρυξέλλες ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος με άριστη γνώση των συζητήσεων Αθήνας- Τρόικας, ασκώντας δριμεία κριτική στην στάση της ΔΗΜΑΡ η οποία αντιτίθενται στις απολύσεις.

«Γνωρίζω ότι ένα μικρό κόμμα της συμπολίτευσης έχει πολύ αρνητική στάση σε σχέση με οποιαδήποτε απόλυση από το δημόσιο. Αν αντιδράς σε όλες τις απολύσεις σε ένα τόσο υπέρογκο δημόσιο τομέα και αντιτίθεσαι σε οποιαδήποτε υποχρεωτική αποχώρηση τότε δρας ανεύθυνα. Κανένας που είναι στα καλά του δεν επιθυμεί να πρέπει να δικαιολογήσει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα στην Ελλάδα για να μην γίνουν απολύσεις, το βρίσκω ανεξήγητο και ακατανόητο».

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι αυτός ο έλεγχος διαφέρει από τους προηγούμενους: «Η τρόικα γύρισε στην Αθήνα για τον έλεγχο του προγράμματος. Αυτή η συνεδρία είναι σημαντική και πιστεύω ότι θα είναι διαφορετική από τις άλλες καθώς η δημοσιονομική κατάσταση δεν θα είναι το πρώτιστο μέλημα, αλλά τα διαρθρωτικά μέτρα. Στη συνέχεια το eurogroup θα τα συζητήσει. Θα συζητήσουμε για το πως πάει η διοικητική μεταρρύθμιση, η μείωση του αριθμού των εργαζομένων του δημοσίου, η μεταρρύθμιση στη φορολογική διοίκηση και αλλά παρόμοια».

Ενημέρωσε μάλιστα ότι τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες θα γίνει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του κ.Στουρνάρα και της τρόικας και τόνισε ότι τα τρία παραπάνω θέματα «είναι πολύ κεντρικά για τους 17 υπουργούς» όπως και το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Σε σχέση με τα μέτρα των εσόδων που φαίνεται να είναι εκτός στόχων δεν βιάστηκε να τοποθετηθεί διότι δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα τα αίτια που μπορεί απλά οφείλονται σε προκυκλικά ή αντικυκλικά φαινόμενα.

«Κολλάει δεν κολλάει κάποιοι βάζουν συνεχώς θέμα δημοσιονομικών μέτρων. Το δημοσιονομικό μας πλαίσιο έχει νόημα διότι προέκυψε μετά από πολλές συζητήσεις. Η ανάπτυξη μένει πίσω λόγω του υψηλού χρέους και των επιτοκίων που βάζουν οι αγορές λόγω της αστάθειας».

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments