ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ — 25 Απριλίου 2013
  • Views1024

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΟΣΔΕ

• «Καμία επιπλέον επιβάρυνση για την υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2013 δεν είναι επιτρεπτή»

• «Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο σημειωθεί, το ποσό της  αμοιβής της ΕΑΣ μειώνεται αυτόματα κατά το ποσό που ελήφθη»

• «Σε περίπτωση επανάληψης θα διακόπτεται η συνεργασία με τη συγκεκριμένη ΕΑΣ»

Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της περσινής περιόδου το ENA CHANNEL και  η εφημερίδα «Εργασία…συν» είχε αναδείξει το θέμα των δηλώσεων ΟΣΔΕ, παρουσιάζοντας όλες τις απόψεις των παραγωγών προς αποφυγή παρερμηνείας.

Διευκρινιστική ανακοίνωση

για τη διαδικασία υποβολής των Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2013, Δηλώσεων Παραγωγής και Εκτροφής του ΕΛΓΑ και αιτήσεων για το Μητρώο Αγροτών (ΟΣΔΕ 2013) εξέδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την Πέμπτη 18 Απριλίου 2013.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι αιτήσεις ΟΣΔΕ 2013 υποβάλλονται δωρεάν από τους παραγωγούς δια μέσω των πυλών εισαγωγής (Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών), ενώ δεν είναι επιτρεπτή καμία επιπλέον επιβάρυνση για την υποβολή των αιτήσεων. Μάλιστα σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, αναφέρει το αρμόδιο Υπουργείο, το ποσό της αμοιβής της ΕΑΣ μειώνεται αυτόματα κατά το ποσό που ελήφθη, ενώ σε τυχόν περίπτωση επανάληψης θα διακόπτεται η συνεργασία με τη συγκεκριμένη ΕΑΣ.

Επιπλέον το Υπουργείο κάνει γνωστό ότι δεν επιτρέπεται η λήψη κωδικού ομαδικά από διάφορους παρόχους υπηρεσιών για λογαριασμό παραγωγών, ενώ δεν επιτρέπεται και η λήψη αμοιβής από τους παραγωγούς για αυτή τη διαδικασία, καθώς είναι δωρεάν.

Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων: «Διευκρινήσεις για τη διαδικασία υποβολήςαιτήσεων ΟΣΔΕ»

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με ημερομηνία 18 Απριλίου 2013 και τίτλο «Διευκρινήσεις για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων ΟΣΔΕ» αναφέρεται ότι «οι Αιτήσεις ΟΣΔΕ 2013 υποβάλλονται δωρεάν από τους παραγωγούς και τις υποβάλλουν δια μέσω των πυλών εισαγωγής (ΕΑΣ) με βάση την υπογραφείσα σύμβαση», ενώ συνεχίζει η ανακοίνωση «καμία επιπλέον επιβάρυνση για την υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2013 δεν είναι επιτρεπτή και σε περίπτωση που κάτι τέτοιο σημειωθεί, το ποσό της αμοιβής της ΕΑΣ μειώνεται αυτόματα κατά το ποσό που ελήφθη, ενώ σε περίπτωση επανάληψης θα διακόπτεται η συνεργασία με τη συγκεκριμένη ΕΑΣ». Επιπλέον στην ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου αναφέρεται ότι «όσοι δικαιούχοι το επιθυμούν μπορούν να υποβάλλουν δια μέσω του διαδικτύου μόνοι τους, απ’ ευθείας στον ΟΠΕΚΕΠΕ τη δήλωση ΟΣΔΕ 2013, λαμβάνοντας ατομικό κωδικό πρόσβασης» και προστίθεται ότι «δεν επιτρέπεται η λήψη κωδικού ομαδικά από διάφορους παρόχους υπηρεσιών για λογαριασμό των παραγωγών, ούτε επίσης η λήψη αμοιβής από τους παραγωγούς για αυτή τη διαδικασία αφού αυτή είναι δωρεάν. Σε περίπτωση που εμφανίζονται τέτοια περιστατικά θα παραπέμπονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών».

Τέλος, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την ανακοίνωσή του, καλεί «τους δικαιούχους για την έγκαιρη υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2013, ώστε να γίνει δυνατή η έγκαιρη καταβολή τους, χωρίς δημοσιονομικές διορθώσεις, ώστε να βοηθηθεί η ομαλή χρηματοδότηση της παραγωγικής διαδικασίας των εκμεταλλεύσεων σε μια δύσκολη, οικονομικά, περίοδο για τη χώρα».

Τι συνέβη πέρσι στη Δράμα με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.

 

Κατά την περσινή περίοδο υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ μερίδα αγροτών του Ν. Δράμας είχε εκφράσει δημόσια έντονα παράπονα κατά της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας, καθώς είχε θεωρήσει ότι δεν θα πρέπει να καταβάλλεται αντίτιμο για τις συγκεκριμένες δηλώσεις. Μάλιστα η υπόθεση αυτή έφτασε, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Εργασία…συν», και στη Δικαιοσύνη, έπειτα από αναφορά που κατατέθηκε στην Εισαγγελία Δράμας, χωρίς, όμως να έχει γίνει γνωστό αν υπάρχει συνέχεια επί του θέματος ή αν η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο. Επιπλέον, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, για το ίδιο θέμα έχει ενημερωθεί και η Επιτροπή Αναφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δημόσια συζήτηση επί του θέματος είχε ξεκινήσει από δηλώσεις του κ. Βασίλη Γραμματικόπουλου, τότε Προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Καλαμώνα και παρουσιαστή αγροτικής εκπομπής στο TVΔ, ο οποίος είχε στραφεί κατά της ΕΑΣ Δράμας γιατί, όπως ανέφερε, εισπράττονταν χρήματα από τους αγρότες για τη συμπλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Επιπλέον για το ίδιο θέμα υπήρξε στον τοπικό τύπο σχετική αρθογραφία

από τον τότε Αντιδήμαρχο, νυν Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Προσοτσάνης και δικηγόρο κ. Θανάση Τσελεμπή.

Η ΕΑΣ Δράμας είχε απαντήσει με σχετική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρονταν ότι μόνο όταν ακολουθείται η διαδικασία σύνταξης των δηλώσεων από u964 τα κατά τόπους συνεργεία υπάρχει η καταβολή αμοιβής, γεγονός το οποίο είναι γνωστό εκ των προτέρων στους αγρότες. Όπως ανέφερε η ΕΑΣ συγκροτήθηκαν πέρσι 8 συνεργεία, στελεχωμένα με 45 έμπειρα άτομα έκτακτο προσωπικό με απασχόληση έως την ολοκλήρωση του έργου (περίπου 6 μήνες) και με άριστη γνώση του αντικειμένου της εργασίας τους, τα οποία ήταν εφοδιασμένα (με μέριμνα της ΕΑΣ) με όλο το απαραίτητο τεχνικό και λοιπό εξοπλισμό (Η/Υ, λογισμικό, αναλώσιμα, φωτοτυπικά μηχανήματα κλπ.), ώστε να είναι εφικτή η γρήγορη και ορθή συμπλήρωση των σχετικών δηλώσεων. Για το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχεται στους αγρότες από τα κατά τόπους συνεργεία, ανέφερε η ΕΑΣ, υπάρχει αμοιβή που διαμορφώνεται ανάλογα με τον όγκο των δηλούμενων στοιχείων σε συνδυασμό με τον αριθμό των καλλιεργούμενων εκτάσεων και τα είδη των καλλιεργειών.

Για την ίδια υπόθεση, την περσινή περίοδο, δημοσιοποιήθηκαν σειρά εγγράφων από την ΠΑΣΕΓΕΣ (προς ΕΑΣ Δράμας και ΟΠΕΚΕΠΕ), ενώ μάλιστα σε μερίδα αγροτών, οι οποίοι απέστειλαν τιμολόγια στην ΠΑΣΕΓΕΣ, επιστράφηκαν τα χρήματα που είχαν καταλάβει, αν και όπως ανέφερε η ΕΑΣ Δράμας τα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών με τα οποία επιβαρύνθηκαν οι παραγωγοί δεν αφορούσαν υπηρεσίες που καλύπτονταν από το αντικείμενο της σχετικής σύμβασης, αλλά τα χρήματα επεστράφησαν στους λογαριασμούς

 DT

 emploki

Καταγγελίες Αντιδημάρχου για εμπλοκή με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ υπαλλήλων του Δήμου Παρανεστίου

Αίσθηση βέβαια είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις του Αντιδημάρχου Παρανεστίου, Προέδρου των Κτηνοτρόφων του Ν. Δράμας και μέλους του 15μελους οργάνου της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (Π.Ε.Κ.) κ. Αναστάσιου Βογιατζόγλου, ο οποίος, μιλώντας στην εφημερίδα «Εργασία…συν», ισχυρίστηκε ότι δηλώσεις ΟΣΔΕ των αγροτών συμπληρώθηκαν από υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Παρανεστίου, οι οποίοι και δέχονταν χρηματικό αντίτιμο για το σκοπό αυτό, χωρίς να δίνουν αποδείξεις.

Πάντως παρά τη δημόσια καταγγελία του Αντιδημάρχου κ. Βογιατζόγλου, ο Δήμος Παρανεστίου δεν προχώρησε σε διερεύνηση του θέματος.

Το θέμα των δηλώσεων ΟΣΔΕ είχε τεθεί και στον Υπουργό Α. Τσαυτάρη

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα των δηλώσεων ΟΣΔΕ είχε τεθεί πέρσι και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης για αγροτοκτηνοτροφικά θέματα που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο Δράμας.

Τότε ο κ. Τσαυτάρης, κι ενώ οι τόνοι είχαν ανέβει, είχε αναφέρει ότι πρόκειται για «ενδοοικογενειακό θέμα των αγροτών».

Καμία παρανόηση έπειτα από την ανακοίνωση του Υπουργείου

Πάντως, ανεξάρτητα από το τι συνέβη πέρσι με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ στο Νομό Δράμας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, φέτος, με την ανακοίνωση που εξέδωσε παρέχει διευκρινήσεις για το θέμα, έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία παρανόηση.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments