ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 24 Απριλίου 2013
  • Views180

Μπορεί να ξεχνάνε τις επετείους και να αγοράζουν τελευταία στιγμή δώρο για του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά οι άντρες φαίνεται πως είναι πιο ρομαντικοί από τις γυναίκες.

 

Αυτό τουλάχιστονυποδηλώνει μία νέα, παγκόσμια έρευνα, η οποία εξέτασε 70.000 εθελοντές απ’ όλοτον κόσμο όσον αφορά τη στάση τους απέναντι στην αγάπη και τις σχέσεις.

 

 

Όπως αποκαλύπτει,το 48% των ανδρών έχουν ερωτευτεί με την πρώτη ματιά – κάτι που έχει συμβεί στομόλις 28% των γυναικών.

 

 

Η έρευνα αποτελεί αντικείμενο ενός νέου βιβλίου, που τιτλοφορείται «The Normal Bar» και συνυπογράφεται από την δρα Πέπερ Σβαρτς, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, και τον δρα Τζέιμς Σβαρτς, καθηγητή και διευθυντή του Κέντρου Έρευνας Κοινωνικής Επιστήμηςστο Πανεπιστήμιο GeorgeMasonτης Βιρτζίνια.

 

Η έρευνα βασίζεται σε ερωτηματολόγιο που αποτελείται από 1.300 ερωτήματα, τα οποία απάντησαν οι εθελοντές online. Τα ερωτήματα αφορούν τα πάντα – από το σεξ και τα πιο ελκυστικά σωματικάχαρακτηριστικά έως τα στοιχεία της προσωπικότητας που βρίσκουμε ελκυστικά σεέναν δυνητικό σύντροφο.

 

Ένα άλλο από τα ευρήματά της είναι πως το 74% των εθελοντών είναι ευτυχισμένοι στη σχέση τους,ενώ το 66% πιστεύουν πως έχουν βρει την «αδελφή ψυχή» τους.

 

 

Ίσως το πιοενδιαφέρον – αν και ανησυχητικό – εύρημα όμως είναι πως μολονότι μόλις το 15% των ερωτηθέντων απάντησαν καταφατικά στο ερώτημα «έχετε απατήσει τον/τηνσύντροφό σας;», το ποσοστό αυτό αυξάνεται δραματικά όταν βγαίνει από τη μέση ηλέξη «απιστία».

 

 

Στην πραγματικότητα, στο ερώτημα «έχετε κάνει σεξ εκτός της νυν σχέσης σας;» οι καταφατικές απαντήσεις εκτοξεύτηκαν στο 33% για τους άνδρες και στο 19% για τιςγυναίκες.

 

 

Το βιβλίο εξηγεί πως η απόκλιση αυτή πιθανώς οφείλεται στο ότι η «απιστία» θεωρείται ως κάτι που εμπεριέχει και συναισθήματα – κάτι σαν «είμαι άπιστος εάν ερωτευτώ κάποιον άλλο». Το «ξερό» σεξ, όμως, δίχως συναισθηματική εμπλοκή, πιθανώς φαίνεται πως δεν θεωρείται απιστία.

 

 

Η έρευνα δείχνειεπίσης ότι μια ευτυχισμένη σχέση έχει πολλά μυστικά, όπως συχνές νυχτερινέςεξόδους του ζευγαριού, τρυφερότητα που εκδηλώνεται με χάδια, φιλιά και κράτημααπό το χέρι, συχνή σωματική μη ερωτική επαφή (λ.χ. να τρίβει ο ένας τον άλλο)και πολλά «σ’ αγαπώ».

 

 

Ο πιο σημαντικός παράγοντας όλων, όμως, τον οποίο επικαλέστηκαν όλα τα ζευγάρια που δήλωσαν ευτυχισμένα στη σχέση τους, είναι η επικοινωνία. Αντίστοιχα, στα ζευγάρια που δήλωσαν ανικανοποίητα από τη σχέση τους, η έλλειψή της είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυσή της.

Print Friendly

Share

About Author

websys

(0) Readers Comments