ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 12 Οκτωβρίου 2012
  • Views142

[tube]https://www.youtube.com/watch?v=-s_hVdzWJsU[/tube]

Να… αποχωρήσει από το ευρώ συμβουλεύει την Ελλάδα ο Gary Cohn, κορυφαίο στέλεχος της Goldman Sachs, εκτιμώντας ούτε λίγο ούτε πολύ πως μόνο τότε η χώρα έχει μια ευκαιρία να βρεθεί σε καλύτερη θέση.

«Εάν οι Έλληνες έφευγαν από το ευρώ, επανέφεραν τη δραχμή και την υποτιμούσαν, σε ορίζοντα 3-5 ετών η Ελλάδα θα είχε μια ακμάζουσα, οικονομία που θα βασίζεται στον τουρισμό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ο ίδιος χαρακτήρισε… χρήσιμη μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τον Cohn, το πιο πιθανό σενάριο είναι πως ορισμένες χώρες θα επιλέξουν να βγουν από την ευρωζώνη για να μπορέσουν να κυνηγήσουν την ανάπτυξη.

Δεν θα περιμένουν μάταια, έστω αυτό το… αντίδωρο που έχει απομείνει οι συνταξιούχοι, παρά τις πιέσεις της τρόικας να κοπεί από τώρα το δώρο των ΧριστουγέννωνΌπως είπε μιλώντας στο πρωινό του Αντέννα ο ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης «Το δώρο Χριστουγέννων θα δοθεί κανονικά φέτος στους συνταξιούχους. Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από του χρόνου»
Μ’ αυτό τον τρόπο πάντως ο υπουργός εμμέσως πλην σαφώς ξεκαθάρισε ότι αυτό θα είναι και το τελευταίο δώρο.

Οριστικοποιούνται τα σκληρά μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ μετά και τη συμφωνία που επήλθε μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας για τα 550 εκατ. ευρώ.

«Συμφωνήσαμε κάποιους τρόπους για να πληρωθούν τα 550 εκατ. ευρώ. Θα το συζητήσουμε και με τις τράπεζες που συμφωνούν να τα πληρώσουν. Η τρόικα έθεσε το θέμα αλλά δεν πρότεινε τίποτα την Τετάρτη» είπε υψηλόβαθμό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά το τέλος μίας ακόμη συνάντησης με τους εκπροσώπους των δανειστών. Το κλίμα σε σχέση με την προηγούμενη μέρα όταν προέκυψε η εμπλοκή ήταν σαφώς καλύτερο μετά και τις διαβεβαιώσεις που υπήρξαν ότι το ποσό θα καλυφθεί τελικά από τιςτράπεζες

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα το απόγευμα στις 18:30 με στόχο να κλείσει το γρηγορότερο δυνατό το πακέτο των μέτρων. Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία στα δημοσιονομικά και στα προαπαιτούμενα, ώστε ο πρωθυπουργός να μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής με ένα οριστικό πακέτο. Τα μέτρα θα συζητηθούν και στη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου την Δευτέρα, τρεις ημέρες πριν από ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στις Βρυξέλλες.

Τα φορολογικά έσοδα φαίνεται πως έκλεισαν και υπολογίζονται σε 2 δισ. ευρώ «καθαρά». Από την άλλη πλευρά, όμως, αυτό που φαίνεται ότι δεν μπορεί να αποφύγει η κυβέρνηση είναι να μειώσει το πακέτο του 2013 κάτω από 9 δισ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό τα 4,9 δισ. είναι από τις μειώσεις σε συντάξεις το 2013. Το ποσό δηλαδή είναι 1,1 δισ. ευρώ επιπλέον, δεδομένου ότι στον προϋπολογισμό έχει εγγραφεί κονδύλι 3,8 δισ. ευρώ.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments