ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 11 Οκτωβρίου 2012
  • Views147

[tube]https://www.youtube.com/watch?v=8BVbK6SCWb0[/tube]

Σήμερα θα καταβληθούν σε  418.279 δικαιούχους του ΟΓΑ τα οικογενειακά επιδόματα του πέμπτου διμήνου του 2012.

Πρόκειται για το πολυτεκνικό επίδομα, το επίδομα τρίτου παιδιού, το πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες, την εφάπαξ παροχή και την ισόβια σύνταξη.

Η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται στο ποσό των 113.345.378 ευρώ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, οι πληρωμές θα καταβληθούν με πίστωση λογαριασμού τράπεζας ή των ΕΛΤΑ.

Χωρίς την ταλαιπωρία της προμήθειας του σήματος, αλλά μέσω του Διαδικτύου και τραπεζών, θα πληρώσουν φέτος τα τέλη κυκλοφορίας οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα σχετικά ειδοποιητήρια θα αναρτηθούν ηλεκτρονικά.

Οι πολίτες, είτε με τον κωδικό τους για το TAXISΝΕΤ, είτε με το ΑΦΜ τους, θα μπορούν να μπαίνουν στο διαδίκτυο για να βρουν τον κωδικό πληρωμής.

Στη συνέχεια, θα πηγαίνουν στην τράπεζα της επιλογής τους για να πληρώνουν το τέλος και θα λαμβάνουν την απόδειξη πληρωμής.

Προσοχή, όμως. Η απόδειξη της τράπεζας θα ισχύει σαν αποδεικτικό στοιχείο μόνο αν αναγράφει τον αριθμό κυκλοφορίας!

Τα σχετικά ειδοποιητήρια αναμένεται να έχουν ανέβει στο σύστημα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Η προθεσμία πληρωμής λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Όσοι δεν το κάνουν μέχρι τότε -ή μέχρι όποτε δοθεί παράταση-, θα καλούνται στη συνέχεια να πληρώνουν το διπλάσιο ποσό.

Από τη νέα διαδικασία, το Δημόσιο αναμένεται να εξοικονομήσει περί τα 80 εκατομμύρια ευρώ, αφού γλιτώνει κατ΄ αυτό τον τρόπο τα έξοδα εκτύπωσης και αποστολής των σημάτων.

Επιπλέον, στο σχεδιασμό προβλέπεται να συνδεθούν τα περιπολικά της αστυνομίας με το TAXISNET για να ελέγχεται επί τόπου αν ο ιδιοκτήτης του οχήματος έχει πληρώσει το τέλος.

Σημείο τριβής αποτέλεσε σύμφωνα με πληροφορίες η υποχρέωση των τραπεζών να επιστρέψουν μέχρι το τέλος του έτους 500 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο με την μορφή μερίσματος από την κρατική χρηματοδότηση που είχαν λάβει το 2008 με προνομιούχες μετοχές βάσει του νόμου Αλογοσκούφη.
Οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν να μην δοθεί αυτό το ποσό γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Στουρνάρα αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σταικούρα οι οποίοι κατά τις ίδιες πληροφορίες αντέτειναν πως πρόκειται για έσοδα που έχουν γραφτεί στον προϋπολογισμό του 2012 και συνεπώς θα προκύψει ξαφνικά ισόποση “μαύρη τρύπα”.
Μάλιστα για να καλυφθεί το ποσό η τρόικα πρότεινε αρχικά είτε να μπει νέος φόρος με την μορφή έκτακτης εισφοράς ώστε να φέρει άμεσα δημοσιονομικά αποτελέσματα είτε να κοπούν από εφέτος τα δώρα σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.
Οι προτάσεις αυτές δεν έγιναν αποδεκτές από την ελληνική πλευρά η οποία υπογράμμισε πως δεν είναι δυνατόν ξαφνικά να τίθενται στο τραπέζι τέτοιες απαιτήσεις.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας επέμειναν στην θέση τους και αντιπρότειναν να μειωθούν οι μισθοί ή να μπει έκτακτη εισφορά σε όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους ώστε να καλυφθεί το κενό.
Και η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από το οικονομικό επιτελείο με αποτέλεσμα το θέμα να παραμείνει ανοιχτό και να λήξει χωρίς συμφωνία άλλο ένα ραντεβού.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Τα πρώτα αποτελέσματα της επεξεργασίας της λίστας με τα 54.200 πρόσωπα που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό την περίοδο 2009 – 2012 έχει στα χέρια του το υπουργείο Οικονομικών και δείχνουν ότι σε 13.500 περιπτώσεις εντοπίστηκαν αναντιστοιχίες μεταξύ εμβασμάτων στο εξωτερικό και δηλωθέντων εισοδημάτων στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και πολιτικός προϊστάμενος του ΣΔΟΕ, μιλώντας στην Βουλή είπε ότι «η ενημέρωση που έχω – ο υπουργός δεν μπορεί και δεν πρέπει να ασχολείται με τους ελέγχους – αναφέρει ότι έχει ολοκληρωθεί η πρώτη επεξεργασία της λίστας εμβασμάτων. Από τα πρώτα αποτελέσματα προκύπτει ότι σε ένα 25% υπάρχει αναντιστοιχία δηλώσεων και εμβασμάτων. Εχουμε ζητήσει από αυτούς να δικαιολογήσουν την αναντιστοιχία σε διαφορετική περίπτωση θα επιβληθούν πρόστιμα»

Υπέρ μίας διετούς επιμήκυνσης που επιθυμεί η Ελλάδα για να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους και να πετύχει την μείωση των ελλειμμάτων της, τάχθηκε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο ετήσιο συνέδριο του Ταμείου στο Τόκιο.
«Μία επιμήκυνση δύο ετών είναι αναγκαία για να κατορθώσει η Ελλάδα να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα εξυγίανσης των δημοσιονομικών της, στόχος του οποίου είναι σήμερα η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,1% του ΑΕΠ το 2014, έναντι του 7,3% που προβλέπεται για φέτος», δήλωσε η κ.Λαγκάρντ
Παράλληλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ πρότεινε μειώσεις στο χρέος πριν προχωρήσει το πακέτο των 130 δισ. ευρώ.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments