ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 10 Οκτωβρίου 2012
  • Views230

[tube]https://www.youtube.com/watch?v=BKmYuZGpZ_k[/tube]

Περικοπές με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου 2012, προβλέπονται για τους 250.000 δημόσιους υπαλλήλους (στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, καθηγητές ΤΕΙ, ιατρούς του ΕΣΥ και διπλωματικούς υπαλλήλους) οι οποίοι αμείβονται μέσω ειδικών μισθολογίων, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας,ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ Χρ. Σταϊκούρας και η Τρόικα.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, με τις αποφάσεις στις οποίες φέρονται να έχουν καταλήξει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η Τρόικα:
1) Στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να μειώνονται 6% ή 7,5% αναδρομικά από 1η Ιουλίου του 2012.
2) Οι δικαστικοί λειτουργοί θα υποστούν πολύ μεγάλες εισοδηματικές απώλειες σε ποσοστά  καθώς οι αποδοχές τους θα μειωθούν μεσοσταθμικά κατά 20%.
3) Οι μειώσεις στις αποδοχές των καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ θα κλιμακώνονται ως εξής: 5% για αποδοχές μέχρι 1000 ευρώ, 15% για αποδοχές από 1001 έως 1500 ευρώ, 25% για αποδοχές από 1501-2500 ευρώ και 30% για αποδοχές πάνω από 2.500 ευρώ.
4) Οι περικοπές στις συνολικές αμοιβές των γιατρών του ΕΣΥ θα ανέλθουν, κατά μέσο όρο, στο 13%, ενώ για τους διπλωματικούς υπαλλήλους θα φτάσουν το 20%.

Βασικό θέμα συζήτησης των αλυσίδων σούπερ μάρκετ με την πολιτική ηγεσία του… υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αποτελεί η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των μικρών σημείων πώλησης λιανεμπορικών επιχειρήσεων.

Τα τελευταία χρόνια, αρκετές από τις μεγάλες αλυσίδες, έχουν ανοίξει μικρά καταστήματα, «της γειτονιάς», και οι επιχειρηματίες του κλάδου έχουν θέσει το θέμα του ωραρίου λειτουργίας τους υπόψη της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς σήμερα, όπως έχει παρατηρηθεί, υπάρχει ένα γκρίζο τοπίο το οποίο δεν καλύπτει νομικά την διεύρυνση του ωραρίου της λειτουργίας των καταστημάτων και ο νόμος καταστρατηγείται από κάποια μικρά καταστήματα.

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης θα βρεθούν το επόμενο διάστημα οι περίπου 100 χιλιάδες υπάλληλοι που απασχολούνται σε 2.500 ΝΠΙΔ και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα οι οποίοι δεν αποκλείεται να αποτελέσουν τη δεξαμενή για την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας ή ακόμη και απολύσεων.
Ειδικότερα, προθεσμία μέχρι το τέλος του χρόνου προκειμένου να απογραφούν οι απασχολούμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ώστε να εντοπιστεί ο ακριβής αριθμός των αμειβόμενων από το Δημόσιο φυσικών προσώπων, δίνει απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών. Η απογραφή θα γίνει με ευθύνη των υπηρεσιών προσωπικού των ΝΠΙΔ και οι υπάλληλοι ανεξαρτήτως του καθεστώτος απασχόλησής τους, θα πρέπει να δηλώσουν φορέα απασχόλησης, εργασιακή σχέση, ημερομηνία πρόσληψης, συνολικό χρόνο υπηρεσίας και όλα τα μισθολογικά τους στοιχεία. Υπενθυμίζεται ότι το προσωπικό των ΝΠΙΔ και των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δεν είχε περιληφθεί στην πρώτη απογραφή για τον στενό δημόσιο τομέα και τα ΝΠΙΔ.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments