ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 08 Οκτωβρίου 2012
  • Views158

[tube]https://www.youtube.com/watch?v=N251cw-cIfk[/tube]

Την παράταση της προθεσμίας παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων επιβολής φόρων για υποθέσεις που λήγουν στα τέλη του 2012 θα ανακοινώσει σύντομα το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την αναμενόμενη εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών θα παρατείνονται οι προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων επιβολής φόρων τελών και εισφορών που λήγουν στις 31-12-2012 (χρήσεις 2001, 2002, 2003, 2004, 2005 και 2006) μέχρι και την 31-12-2013.

Έτσι, το Δημόσιο θα κρατήσει ανοικτές προς έλεγχο πλήθος υποθέσεων για τις οποίες αναμένεται εν συνεχεία να καλέσει επιχειρηματίες και επιτηδευματίες να προχωρήσουν σε εκούσια κατάργηση των φορολογικών διαφορών.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες οι φορολογικές διαφορές θα επιλύονται μέσω μιας εναλλακτικής περαίωση. Κατά την νέα αυτή διαδικασία θα μεσολαβή ένας υποτυπώδης έλεγχος, ήτοι δεν θα κλείνει η υπόθεση αυτομάτως με την υπαγωγή του ενδιαφερομένου στην ρύθμιση.

Σε νέα βάση θα τεθεί από τον Απρίλιο του 2013 ο υπολογισμός του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, η νομοθετική ρύθμιση για το «νέο μηχανισμό κατώτατου μισθού», θα ψηφιστεί και θα γίνει νόμος του κράτους το αργότερο μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2013.

Ο μηχανισμός είναι στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική Κυβέρνηση για το τρίτο Μνημόνιο.

Δημοσιοποιώντας το χρονοδιάγραμμα θεσμοθέτησης και εφαρμογής του νέου συστήματος, ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης διαβεβαίωσε κατά τρόπο κατηγορηματικό ότι «δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός».

Επίδομα σε πέντε χιλιάδες οικογένειες αγροτών προαναγγέλλει ο Αναπληρωτής Υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Τύπο της Κυριακής», επισημαίνει πως μετά την απόφασή του να μπει τέλος στις παράλογες, όπως τις χαρακτηρίζει, ενισχύσεις στις οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, τα χρήματα θα επιστραφούν εκεί που ανήκουν.

Ασήκωτο… κόστος καλούνται να επωμιστούν χιλιάδες νοικοκυριά για τη θέρμανση τους, καθώς οι τιμές πώλησης του εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένες πάνω από 60%.

Σε λίγες ημέρες αρχίζει η πώληση του πετρελαίου θέρμανσης με τιμές που εκτιμάται (σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα) να διαμορφωθούν στο 1,48 με 1,50 ευρώ το λίτρο, όταν πέρυσι είχε ξεκινήσει με εύρος τιμών από 0,90 με 0,92 ευρώ το λίτρο.

Η φετινή επιβάρυνση αποδίδεται στην αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης στο 80% του πετρελαίου κίνησης. Δηλαδή ο ΕΦΚ, από τα 60 ευρώ ανά χίλια λίτρα, να ανέβει στα 330 ευρώ και όχι στα 412 ευρώ.

Σκέψεις να αυξηθεί το ποσό που θα χορηγηθεί το 2012 για την αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες κάνει η Κυβέρνηση, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκει σύμφωνη την τρόικα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού 2012 η Κυβέρνηση θα αποπληρώσει φέτος χρέη 3,5 δισ. ευρώ και το 2013 άλλα 3,5 δισ. ευρώ από τα συνολικά 8 δισ. ευρώ των οφειλών του Δημοσίου. Ωστόσο, πλέον εξετάζεται η αύξηση του ποσού αυτού στα 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την νέα νομοθεσία της ΕΕ οι δημόσιες αρχές πρέπει να πληρώνουν για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προμηθεύουν μέσα σε προθεσμία 30 ημερών ή, σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις, σε 60 ημέρες. Σημειώνεται πως σήμερα στην Ελλάδα το σχετικό χρονικό όριο αποπληρωμής των υποχρεώσεων παραμένει στις 90 ημέρες.

Κλείσιμο 200.000 ανέλεγκτων υποθέσεων με συνοπτικές διαδικασίες και ελέγχους εξπρές επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να δώσει βαθιά ανάσα εσόδων στα ταμεία του Δημοσίου.

Η διαδικασία θα είναι απλή και το κίνητρο για χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία, ουσιώδες.

«Ελάτε, πληρώστε και κάντε μια νέα αρχή χωρίς εκκρεμότητες έναντι των φορολογικών Αρχών» θα είναι το σύνθημα του υπουργείου Οικονομικών. Αν υπάρξει ανταπόκριση, την οποία θεωρούν δεδομένη στο υπουργείο Οικονομικών ακόμη και εν μέσω κρίσης και έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, οι προσδοκίες εισπράξεων φτάνουν ακόμη και τα 2,5 δισ. ευρώ.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments