ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 07 Νοεμβρίου 2012
  • Views206

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=OwVPGT-jU-0[/tube]

Στην αύξηση των χρηματιστηριακών τιμών του υγραερίου κίνησης οφείλονται οι αυξήσεις στο υγραέριο, σύμφωνα με παράγοντες των διυλιστηρίων.
Το καύσιμο έχει αυξηθεί το τελευταίο δεκαήμερο κατά 15 λεπτά και πλέον η τιμή του αγγίζει το ένα ευρώ.
Επιπλέον δεν έχει επιβληθεί ακόμα η αύξηση του φόρου που ενδέχεται να οδηγήσει σε ανατίμηση του συγκεκριμένου καύσιμου κατά 15 λεπτά.
Συγκεκριμένα αυξάνεται από 0,20 σε 0,33 ευρώ το λίτρο (από 200 ευρώ σε 330 ευρώ ανά χιλιόλιτρο) ο ΕΦΚ στο υγραέριο που χρησιμοποιείται ως καύσιμο και εξισώνεται με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης. Με την αύξηση του φόρου, η τιμή πώλησης του υγραερίου θα αυξηθεί κατά 10-15 λεπτά ανά λίτρο (συνυπολογίζεται και ΦΠΑ 23%).
Αυξάνεται επίσης από 0,21 σε 0,66 ευρώ το λίτρο (από 21 σε 66 ευρώ ανά χιλιόλιτρο) ο ΕΦΚ του πετρελαίου εσωτερικής καύσης, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία.
Την ίδια ώρα καταγράφονται μειώσεις στην βενζίνη κατά 10 λεπτά το λίτρο με την τιμή της να έχει υποχωρήσει στο ένα ευρώ και 60 λεπτά.
“Μετά από διαβούλευση με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εργασίας θα κάνουμε δεκτή την εισήγηση για την εξαίρεση από τις μειώσεις των συντάξεων, των ατόμων με βαριά αναπηρία”, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή.
Ο υπουργός πρόσθεσε όμως ότι επειδή κανείς δεν πρότεινε δημοσιονομικό ισοδύναμο είναι υποχρεωμένος το κόστος αυτό να το μεταθέσει στις συντάξεις άνω των 1500 ευρώ.
Την εξαίρεση των βαρέως αναπήρων από τις μειώσεις των συντάξεων είχαν ζητήσει κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα επείγοντα δημοσιονομικά μέτρα στην επιτροπή της Βουλής πολλοί βουλευτές. Ο δε κ. Φ. Σαχινίδης είχε αναφέρει ότι το κόστος του μέτρου είναι 30.000.000 ευρώ, ποσό που η κυβέρνηση μπορεί να διασφαλίσει.
Αυξήσεις 30 λεπτά στην τιμή των φθηνών τσιγάρων και πάνω από 1 ευρώ στην τιμή του καπνού, φέρνουν οι αλλαγές στη φορολογία των τσιγάρων και των καπνικών προϊόντων που περιλαμβάνονται στο κρίσιμο πολυνομοσχέδιο, το οποίο έρχεται προς ψήφιση στην Βουλή με την διαδικασία του κατεπείγοντος την Τετάρτη.
Ήδη το πολυνομοσχέδιο έχει προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων με ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών στην πράσινη παράταξη.
Μεταξύ άλλων, στο πολυνομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται ριζικές ανατροπές στα εργασιακά, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου των καπνικών προϊόντων, λόγω των νέων αλλαγών, οι φθηνές μάρκες τσιγάρων – που συνήθως είναι ελληνικής προέλευσης – θα πωλούνται στα επίπεδα των 3,20 ευρώ το πακέτο από 2,90 ευρώ σήμερα, ενώ η τιμή του καπνού θα ξεπεράσει τα 5 ευρώ από 4 ευρώ σήμερα.
Στο τσουνάμι περικοπών που προβλέπει το νέο μνημόνιο περιλαμβάνονται και δύο νέα χαράτσια για τους ασφαλισμένους με ισχύ, όμως, από 1/1/2014.
Από την ημερομηνία αυτή “ορίζεται η εκ μέρους των ασθενών καταβολή υπέρ του ΕΟΠΥΥ του ποσού του ενός ευρώ ανά συνταγή που εκτελείται από τον εκάστοτε φαρμακοποιό, καθώς και η καταβολή του ποσού των 25 ευρώ λόγω εισαγωγής για νοσηλεία σε Νοσοκομείο του ΕΣΥ”.
Το μέτρο αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με τον Ιατρικό Σύλλογο να μιλά για ντροπή και αίσχος και να κατηγορεί για αντιμετώπιση των ασφαλισμένων ως “οικονομικά υποζύγια”.
“Οι ασθενείς θα τιμωρούνται, βάζοντας το χέρι στην τσέπη, κάθε φορά που θα παίρνουν ένα φάρμακο ή θα νοσηλεύονται σε Δημόσιο Νοσοκομείο”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments