ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 24 Ιουλίου 2013
  • Views164

Η ρεπόρτερ συνομίλησε με εθελοντές ιατρούς σε κοινωνικά ιατρεία, με ασθενείς, οι οποίοι λόγω χρεών στην εφορία δεν είναι ασφαλισμένοι ούτε λαμβάνουν σύνταξη, αλλά και ανέργους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να βρουν την κατάλληλη θεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία

Η ρεπόρτερ Ζεινάμπ Μπαντάουι με την τηλεοπτική κάμερα του BBC πραγματοποίησε ένα οδοιπορικό στην Αθήνα της οικονομικής κρίσης, όπου το σύστημα εθνικής υγείας είναι βαριά άρρωστο με δεκάδες ανασφάλιστους πολίτες να μην καταφέρνουν να αγοράσουν τα φάρμακά τους, την ώρα που η ανεργία καλπάζει.

Η Μπαντάουι συνομίλησε με εθελοντές ιατρούς σε κοινωνικά ιατρεία, με ασθενείς, οι οποίοι λόγω χρεών στην εφορία δεν είναι ασφαλισμένοι ούτε λαμβάνουν σύνταξη, αλλά και ανέργους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να βρουν την κατάλληλη θεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία.

«Τα νοσοκομεία έχουν προχωρήσει σε περικοπές άνω του 40% και οι γιατροί αναφέρουν ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και βασικά υλικά. Με το αυξανόμενο ποσοστό ανεργίας, πολλοί έχουν χάσει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρέπει να πληρώσουν για τη θεραπεία του», αναφέρει το εισαγωγικό κείμενο του σχεδόν 30λεπτου βίντεο με τίτλο «In Sickness and in Debt», παραφράζοντας τον γαμήλιο όρκο «In sickness and in health».

Ανάμεσα στους ανθρώπους με τους οποίους συναντήθηκε η Βρετανίδα ρεπόρτερ είναι και μία εξαμελής οικογένεια που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα καθώς και σοβαρές παθήσεις. Οπως εξηγούν στην κάμερα του βρετανικού δικτύου οι γονείς, ο γιος τους υποφέρει από μία σπάνια πάθηση που προκαλεί οιδήματα σε ολόκληρο το σώμα και μπορεί να είναι επικίνδυνη για τη ζωή του.

Οι γονείς του μικρού έχουν μείνει άνεργοι εδώ και δύο χρόνια με αποτέλεσμα να μην καταφέρνουν να πληρώσουν τις εξαιρετικά ακριβές ενέσεις του γιου τους. Απευθύνονται, λοιπόν, στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού και στον Δρ. Γιώργο Βήχα, ο οποίος εργάζεται εθελοντικά και όπως λέει στο BBC: «Η κρίση τα τελευταία τρία χρόνια στον χώρο της υγείας στην Ελλάδα έχει πάρει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης, υπάρχουν νεκροί, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν υποστεί μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία τους».

Την ίδια στιγμή η Μπαντάουι μίλησε και με ανασφάλιστο ζευγάρι, που καλείται να πληρώσει τα έξοδα του τοκετού καθώς δεν έχουν πρόσβαση στις αρμόδιες δωρεάν υπηρεσίες. Βέβαια, παρότι όσοι εμφανίζονται στο ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου επισημαίνουν πως όσοι είναι ανασφάλιστοι ακούνε ένα βροντερό «όχι» όταν επιδιώκουν να δεχθούν δωρεάν περίθαλψη, εκπρόσωπος του υπουργείο Υγείας υποστηρίζει το αντίθετο.

«Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν πληρώσει το ασφαλιστικό τους σύστημα, διότι δεν είχαν τα χρήματα, διότι ήταν κάτω από δύσκολη κατάσταση οικονομική. Αυτό με απόφαση της κυβέρνησης δεν έχει επηρεάσει την νοσηλεία τους και τη θεραπεία τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», τονίζει ο κύριος Πάνος Ευσταθίου Διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας – Ε.Κ.ΕΠ.Υ.- του Υπουργείου Υγείας, διαβεβαιώνοντας πως «δεν υπάρχει κάποιος που να πάει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να πληρώσει χρήματα».

Ωστόσο, τα λεγόμενά του έρχονται να διαψευσθούν από τις μαρτυρίες των ασθενών, αλλά και τον ίδιο τον κ. Βήχα, ο οποίος μπορεί να κατόρθωσε να απαλλάξει από το κόστος σοβαρής επέμβασης σε ηλικιωμένο ασθενή, όμως, δε βλέπει φως στο τούνελ. Όπως δηλώνει: «Αυτό που αντιμετωπίζουμε εδώ είναι σαν την Λερναία Υδρα και τον Ηρακλή. Εκεί που κόβεις ένα κεφάλι και νομίζεις ότι κάτι έχεις κάνει ξεφυτρώνουν άλλα τέσσερα-πέντε και αυτό είναι που δημιουργεί όλη τη θλίψη».

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments