• Views131

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=7YpF3cJoANg[/tube]

Χωρίς τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας πέρασε τελικά το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη «Διατήρηση ενός ελάχιστου επιπέδου αποθεμάτων αργού πετρελαίου ή/και προϊόντων πετρελαίου και άλλες διατάξεις”, που αφορούσε σε εναρμόνιση στο εθνικό δίκαιο σχετικής κοινοτικής Οδηγίας.

Αιτία; Το γεγονός ότι δεν ήταν παρόντες στην ολομέλεια οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που την είχαν ζητήσει…

Για την ακρίβεια, το αίτημα υπέγραφαν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και για να ξεκινήσει η διαδικασία έπρεπε 15 τουλάχιστον εξ αυτών να είναι στην αίθουσα. Την επίμαχη ώρα όμως, βρέθηκαν μόλις 11…

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

«Απαράδεκτη και αντιδημοκρατική υπήρξε η διαδικασία εκφώνησης από το προεδρείο του καταλόγου των αιτουμένων την ονομαστική ψηφοφορία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η διεξαγωγή της. Ενώ εισέρχονταν οι βουλευτές εντός της αίθουσας, ο Πρόεδρος περαίωσε την εκφώνηση χωρίς να δώσει την ελάχιστη δυνατότητα για την έγκαιρη παρουσία τους ή και να προχωρήσει σε ελάχιστη χρονική διακοπή, όπως είθισται.

Δεν υπήρξε καν ειδοποίηση προς τα μέλη της Προκαταρκτικής Επιτροπής που συνεδρίαζε την ίδια ώρα, ενώ υπήρξε δέσμευση προς τούτο.
Φαινόμενα που δεν τιμούν τις διαδικασίες της Βουλής και τα οποία, δυστυχώς, συνεχίζονται, με ευθύνη, αυτή τη φορά, του ίδιου του προεδρεύοντος».

Στο κενό κινδυνεύει να πέσει η αναζήτηση έως και 1 δισ. ευρώ από τη λίστα των 54.000 Ελλήνων που έβγαλαν χρήματα σε τράπεζες του εξωτερικού. Την Παρασκευή εκπνέει η διορία που τους έδινε το υπουργείο Οικονομικών για να ανταποκριθούν και παρότι οι ως τώρα διασταυρώσεις δείχνουν ότι περίπου, 20.000 εξ αυτών με εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν από τα εισοδήματά τους, η ανταπόκριση παραμένει μικρή, αλλά τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι μεγάλα.

Θεωρητικά αν τα ποσά αυτά φορολογηθούν με 30% , όπως έχει προταθεί, και με μέσο ποσό κατάθεσης τα 150.000 ευρώ, το Δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει τουάχιστον 750.000.000 ευρώ.

Συρρικνωμένος κατά 670 φάρμακα είναι ο νέος κατάλογος των λεγόμενων ακριβών φαρμάκων, που προορίζονται για τη θεραπεία σοβαρών παθήσεων, ο οποίος υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Μάριο Σαλμά.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει 233 φάρμακα σε αυτά η συμμετοχή θα είναι μηδενική. Για τα υπόλοιπα που τέθηκαν εκτός της λίστας που ίσχυε, οι ασθενείς θα πληρώνουν τη συμμετοχή τους.

Οι τιμές των σκευασμάτων υψηλού κόστους κυμαίνονται από 200 έως 3.000 ευρώ.

Πρόκειται για φάρμακα που χορηγούνται σε ασθενείς με καρκίνο, αυτοάνοσα νοσήματα, πχ σκλήρυνση κατά πλάκας, σε όσους έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Το ετήσιο κόστος των φαρμάκων αυτών εκτιμάται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Αρχικά, οι ασθενείς μπορούσαν να τα προμηθεύονται και από τα ιδιωτικά και τα δημόσια φαρμακεία, πλέον όμως η διάθεσή τους γίνεται μόνο από τα φαρμακεία των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ. Αυτό βέβαια έχει προκαλέσει εμπλοκή στα οικονομικά των νοσοκομείων του ΕΣΥ, που πρέπει να καλύψουν και αυτή τη δαπάνη, κάτι που δεν είναι εφικτό με τους μειωμένους προϋπολογισμούς που έχουν.
Την έντονη αντίδραση της ΓΣΕΕ προκάλεσε η δήλωση του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, Γ. Μέργου, για το ύψος του κατώτατου μισθού. «Εύχομαι να ήταν μια γκάφα ολκής. Εάν υπάρξει, όμως, και η παραμικρή υπόνοια ότι έρχεται περαιτέρω μείωση, θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη» είπε στον Βήμα 99,5 ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος.

«Έχουμε φτάσει πλέον σε επίπεδα τραγικά. Όλοι αυτοί ξεχνούν τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας, με την κατακόρυφη αύξηση της μαύρης και της ανασφάλιστης εργασίας» ανέφερε ο κ. Παναγόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει πλέον έννομη τάξη γύρω από τους μισθούς.

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών άναψε φωτιές στην κυβέρνηση με τη δήλωσή του ότι στην Ελλάδα το μοναδιαίο κόστος εργασίας έχει μειωθεί, αλλά ο κατώτατος μισθός είναι ακόμη υψηλός.

Φύλλο και φτερό όλες τις μεγάλες τεχνικές εταιρείες 7ης τάξης (Άκτωρα, J&P ΄Άβαξ, Τέρνα, Ιντρακάτ, Μοχλό κ.α) αλλά και έλεγχο σε 12 μεγάλα έργα μεταξύ των οποίων το μετρό Θεσσαλονίκης και η Εγνατία Οδός ξεκίνησαν αιφνιδιαστικά χθες κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ο έλεγχος επεκτάθηκε στα δύο σωματεία των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών ΣΑΤΕ και ΣΤΕΑΤ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του protothema.gr, η έρευνα πραγματοποιήθηκε αυτεπάγγελτα αλλά στο μικροσκόπιο βρίσκονται μεγάλες συμβάσεις που κατά καιρούς έχουν απασχολήσει τα φώτα της δημοσιότητας όπως έργα μετρό, σιδηροδρομικά έργα, έργα οδοποιίας, λιμάνια και αεροδρόμια.

Toν έλεγχο διενεργεί η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, με στόχο δημοπρασίες δημοσίων έργων, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης οδικών αξόνων, κατασκευής νέων αυτοκινητοδρόμων αλλά και συγκοινωνιακά έργα.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι κατά τον έλεγχο των κλιμακίων τα μέλη της επιτροπής άνοιξαν… συρτάρια και ντουλάπες, ζήτησαν συμφωνητικά και πρακτικά γενικών συνελεύσεων και διοικητικών συμβουλίων, έψαξαν στα λογιστήρια και σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές με στόχο να εξακριβώσουν εάν τηρούνται οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού και το άρθρο 101 της συνθήκης για την λειτουργία της ΕΕ.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments