ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 03 Απριλίου 2013
  • Views105

Την πλήρη διακοπή της μισθοδοσίας για όσους δημοσίους υπαλλήλους διώκονται για κακουργηματικές πράξεις προωθεί η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση. Ουσιαστικά, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι υπάλληλοι αυτοί έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν το 50% του μισθού τους μέχρι να υπάρξει τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Η κυβέρνηση, με νέα νομοθετική ρύθμιση, την οποία θα προωθήσει μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες προς ψήφιση στη Βουλή, θα διακόπτει πλήρως τη μισθοδοσία των συγκεκριμένων υπαλλήλων και εφόσον δικαιωθούν στο μέλλον, όταν υπάρξει απόφαση δικαστηρίου, τότε θα επιστρέφουν στην εργασία τους, λαμβάνοντας και τους μισθούς που έχουν χάσει κατά τη διάρκεια της δικαστικής τους εμπλοκής.

 

Μείωση στις συντάξεις του ΟΑΕΕ ύψους 50 ευρώ το μήνα ζητάει η τρόικα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» το γεγονός ότι δεν ισχύει πλέον η εισφορά επί του τζίρου των επιχειρήσεων δημιούργησε «τρύπα» 600 εκατομμυρίων ευρώ στα Ταμεία του ΟΑΕΕ κάτι που η τρόικα ζητάει να καλυφθεί με άμεση μείωση των συντάξεων. Από την πλευρά της η κυβέρνηση σημειώνει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν νέες μειώσεις, ωστόσο είχε προϋπολογιστεί ως έσοδο του Οργανισμού για το 2013 και για το 2014 την εισφορά στο τζίρο των επιχειρήσεων. Στο τραπέζι έχει πέσει η κάλυψη μέρους του κενού από την εξοικονόμηση δαπανών από τις συντάξεις – μαϊμού, από την αύξηση των εισπράξεων μέσω της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ωστόσο οι δανειστές για την ώρα επιμένουν στην οριζόντια μείωση στη βασική σύνταξη των συνταξιούχων που προέρχονται από το ΤΕΒΕ.

 

 

Διαρροές ότι ακόμη και το σενάριο των πρόωρων εκλογών ετοιμάζεται να βγάλει από το συρτάρι ο Σαμαράς στο τραπέζι της σημερινής σύσκεψης με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. Σύμφωνα με αυτές, κάποιοι εκτιμούν ότι το πολιτικό κλίμα είναι θετικό για να σηκώσει ο Σαμαράς το γάντι που εδώ και καιρό του πετάει ο Αλέξης Τσίπρας για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Οι συζητήσεις μάλιστα κάνουν λόγο και για αιφνιδιασμό από την πλευρά του Σαμαρά μέχρι το Σεπτέμβριο. Δεν αποκλείεται αν οι τριγμοί στην κυβέρνηση φτάσουν σε αδιέξοδο ο Σαμαράς να θέσει το θέμα στη διάθεση των πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης, προκειμένου να βγάλει τους πάντες από το αδιέξοδο, αλλά και να αποδυναμώσει όσους αμφισβητούν τις επιλογές και την πολιτική του τακτική.

 

Τη θλιβερή πρωτιά στην ανεργία εξακολουθεί να κατέχει η Ελλάδα στην ΕΕ, με συνολικό ποσοστό 26,4% και 58,4% για τους νέους κάτω των 25 ετών το Δεκέμβριο του 2012, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της Εurostat αφορούν το Φεβρουάριο του 2013, αλλά για την Ελλάδα υπάρχουν στοιχεία έως το Δεκέμβριο του 2012.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το Φεβρουάριο του 2013 η ανεργία στην Ευρωζώνη παρέμεινε σταθερή, σε σχέση με τον Ιανουάριο, στο 12%, ενώ στην ΕΕ των 27, η ανεργία αυξήθηκε από 10,8% τον Ιανουάριο σε 10,9% το Φεβρουάριο.
Οι άνεργοι μέσα σε ένα μήνα αυξήθηκαν κατά 76.000 στην ΕΕ των 27 και κατά 33.000 στην ευρωζώνη. Συνολικά, καταγράφονται 26,338 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 19,071 εκατομμύρια άνεργοι στην ευρωζώνη.
Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (26,4% το Δεκέμβριο του 2012), στην Ισπανία (26,3%) και στην Πορτογαλία (17,5%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στην Αυστρία (4,8%), στη Γερμανία (5,4%), στο Λουξεμβούργο (5,5%) και στην Ολλανδία (6,2%).
Σε επίπεδα ρεκόρ παραμένει στην ΕΕ η ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat, στην ΕΕ η ανεργία των νέων αυξήθηκε στο 23,5% το Φεβρουάριο του 2013, από 22,5% τον προηγούμενο μήνα, ενώ στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 23,9% από 22,3%, αντιστοίχως.

 

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments