ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 12 Ιουλίου 2013
  • Views157

«Νεκρώνει» η Υγεία την επόμενη εβδομάδα

«Ταφόπλακα» μπαίνει την επόμενη εβδομάδα στο χώρο της Υγείας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) να απαντά με κινητοποιήσεις στο πρόγραμμα κινητικότητας 2.500 υγειονομικοί όλων των ειδικοτήτων. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία θα συμμετάσχουν στο απογευματινό συλλαλητήριο την Δευτέρα 15 Ιουλίου μαζί με την ΠΟΕ-ΟΤΑ και στην 24ωρη πανελλαδική απεργία ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ την Τρίτη 16 Ιουλίου. Αν το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών δεν ψηφιστεί την Τρίτη αλλά την Τετάρτη 17 Ιουλίου, είναι πιθανόν να κηρυχθεί και νέα 24ωρη απεργία. Τέλος, για την Τετάρτη 24 Ιουλίου έχουν προγραμματίσει 24ωρη πανελλαδική απεργία με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.30 το πρωί στο υπουργείο Υγείας.

«Θα κάνω αυτό που λέει η συνείδησή μου»

Για τις υψηλές τιμές των τροφίμων, την ανταγωνιστικότητα και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι το 2009 δεν περίμενε κανείς ότι θα μας λάχει αυτή η κρίση. «Ο κόσμος τώρα έχει συνηθίσει στην ιδέα της λιτότητας των νέων μέτρων, όχι ότι του αρέσει. Ο κόσμος εξακολουθεί να επιλέγει τη σημερινή κυβέρνηση. Είναι φανερό ότι ο Σαμαράς είναι πιο αποδεκτός από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης», ανέφερε και τόνισε ότι «δεν μπορεί η χώρα να αυτοκτονήσει. Η εναλλακτική λύση είναι να τα τινάξουμε όλα και να πάνε χαμένες οι θυσίες μας».

Συγκρούσεις για τη διαθεσιμότητα

Υψηλοί τόνοι στην επιτροπή της Βουλής, διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας και καταλήψεις σε δήμους της χώρας είναι το κλίμα που επικρατεί λίγα 24ωρα πριν έρθει το πολυνομοσχέδιο προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής.  Μετά τους υπουργούς Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σήμερα αναμένεται να πάρει τον λόγο ο Υπουργός Εσωτερικών. Οι Γ. Στουρνάρας, Γ. Μιχελάκης και Κ. Μητσοτάκης δέχθηκαν με το «καλημέρα» τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπους, έστω και την τελευταία στιγμή, να κατευνάσει τις αντιδράσεις των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, όπως τους δημοτικούς αστυνομικούς για τους οποίους τονίζεται ότι θα απορροφηθεί το μεγαλύτερο ποσοστό. Βασικό κριτήριο είναι οι διαδικασίες με τις οποίες μπήκαν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο. Το ΑΣΕΠ αποτελεί το πιο ισχυρό «όπλο» απέναντι στην απόλυση. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστήριξε ότι θα υπάρξουν κριτήρια, αν δηλαδή για παράδειγμα ένας δημόσιος υπάλληλος μπήκε στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ ή από την «πίσω πόρτα».

Συνάντηση Σαμαρά – Ομπάμα στην Αμερική

Στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρονται αμερικανικά ΜΜΕ, στηριζόμενα στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της «Washington Post», επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στην Ουάσιγκτον, στις 8 Αυγούστου, για να συζητήσουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Όπως σημειώνεται και σε άλλα δημοσιεύματα και ραδιοτηλεοπτικές αναφορές, η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει συζήτηση σχετικά με την αμερικανική στήριξη των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της Ελλάδας στον οικονομικό τομέα, τη Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέση, το Κυπριακό, την αμυντική συνεργασία, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τα θέματα ασφαλείας στη Βόρεια Αφρική και τη Συρία.

 

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments