ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 10 Απριλίου 2013
  • Views142

Το αίτημα να κληθεί ξανά στην προανακριτική επιτροπή ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης κατέθεσαν σήμερα οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με το αίτημά τους τον κατηγορούν ότι όταν δημοσίευσε τη λίστα Λαγκάρντ στο περιοδικό HOT DOC το οποίο εκδίδει, είχε αφαιρέσει το όνομα του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά από τη σχετική λίστα, αφήνοντας μόνο το όνομα μιας εταιρείας που προφανώς δεν έλεγε τίποτε σε κανέναν.
Οταν πριν από λίγες ημέρες προσήλθε και κατέθεσε σε usb τη λίστα που είχε στα χέρια του, οι βουλευτές έκαναν αντιπαραβολή με το δημοσίευμα και διαπίστωσαν τη «λαθροχειρία».
Και τώρα τον καλούν να δώσει εξηγήσεις για την ενέργειά του αυτή.
Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση της επιτροπής προβλήθηκαν σε προτζέκτορα τόσο το αντίγραφο της λίστας που ήρθε ξανά από το Παρίσι, όσο και το αντίγραφο που παρέδωσε ο δημοισογράφος σε αντιπαραβολή με το δημοσίευμα του περιοδικού και διαπιστώθηκε ότι ενώ υπήρχε και στις δύο version της λίστας Λαγκάρντ, απουσίαζε από το περιοδικό.
Κύκλοι της επιτροπής σχολίαζαν μάλιστα ότι η απάλειψη του συγκεκριμένου ονόματος είναι προφανώς σκόπιμη καθώς όταν πρόκειται για εταιρικό λογαριασμό αναφέρεται πρώτα το όνομα της εταιρείας και μετά του φυσικού προσώπου που την εκπροσωπεί, ενώ όταν πρόκειται για προσωπικά χρήμαρα, γίνεται ακριβώς το αντίθετο, όπως ακριβώς συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση με τον κ. Κοντομηνά.

Τι απαντά ο Βαξεβάνης

Ο γνωστός δημοσιογράφος σημειώνει σε κείμενό του στην ιστοσελίδα του, koutipandoras, ότι πρόκειται για «αθλιότητα» εις βάρος του ονόματός του, ενώ επισημαίνει ότι στη λίστα που δημοσίευσε το περιοδικό «Hot Doc» είχε μέσα την «Ιντεραμέρικαν» την οποία εκπροσωπεί ο Δημήτρης Κοντομηνάς, σχολιάζοντας, παράλληλα, ότι ο ρόλος της επιτροπής είναι να ελέγξει τυχόν ευθύνες υπουργών και όχι δημοσιογράφων.

Αναλυτικά το κείμενο του Κώστα Βαξεβάνη:

«Για πολλοστή φορά η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, με ευθύνη κάποιων και όχι όλων, διολισθαίνει στον πολιτικό εκφυλισμό και την συγκάλυψη. Δεν θυμάμαι καν πόσο καιρό λειτουργεί για τη λίστα Λαγκάρντ, και φαντάζομαι πως κανένας δεν θυμάται τι ακριβώς εξετάζει. Το πόσα εγκεφαλικά έχει πάθει ο κύριος Μαρκογιαννάκης από την άτακτη Ζωή. Το πόσα πολλά λογοπαίγνια έκανε ο Βενιζέλος στην κατάθεσή του; Μήπως πόσο κακός δημοσιογράφος είναι ο Βαξεβάνης;
Πέρασαν δεκάδες σοβαροί μάρτυρες, είπαν πολλά και σοβαρά πράγματα, αλλά η κοινή γνώμη δεν έμαθε τίποτα. Στην Επιτροπή κάθε μέρα παράγεται η «βολική» επικαιρότητα με πικάντικες λεπτομέρειες καφενείου, κατασκευάζονται άλλοθι και κυριαρχούν αθλιότητες που καμιά σχέση δεν έχουν με το Κοινοβουλευτικό έργο. Δεν αμφιβάλλω πως η ευθύνη για όλα αυτά πολλές φορές σχετίζεται με τη νοητική ανικανότητα και την πολιτική ανωριμότητα κάποιων από εκεί μέσα, αλλά ταυτόχρονα είναι και πολιτική επιλογή.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης Βενιζέλου στην Επιτροπή, έγινε προσπάθεια να αναπαραχθεί μια αθλιότητα σε βάρος μου. Αδωνις Γεωργιάδης και Βενιζέλος,σε μια σκηνοθετημένη παράσταση, ξεκίνησαν από κάτι που είναι αληθές (ότι συχνάζω δηλαδή σε μια ταβέρνα στο Νέο Ηράκλειο) για να δημιουργήσουν μια σειρά από ψέματα. Ο Αδωνις ρωτούσε και ο Βενιζέλος αποδεχόταν, πως έχω φάει με τον Παπανδρέου σε αυτή την ταβέρνα, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ σε αυτές τις συναντήσεις εξυφάνθη η «αποκάλυψη» του σκανδάλου του Βατοπεδίου. Παρότι δουλειά μου είναι και η επαφή με υπουργούς και πρωθυπουργούς, δεν έχω φάει ποτέ με τον Παπανδρέου. Αντιθέτως έχω φάει με τον Σαμαρά στο παρελθόν και στη διάρκεια της συνάντησής μας δεν σχεδιάσαμε κανένα σκάνδαλο ή δολοφονία.

Η αθλιότητα σήμερα είχε συνέχεια. Αδωνις Γεωργιάδης και Παναγιώτης Ρήγας έβαλαν θέμα στην Επιτροπή γιατί λέει στη δημοσιευμένη λίστα από εμάς δεν υπάρχει το όνομα Κοντομηνάς. Στη λίστα που δημοσιεύσαμε υπάρχει η «Ιντεραμέρικαν» την οποία εκπροσωπεί ο Κοντομηνάς. Σε δεκάδες δημοσιεύματα επίσης που έχουμε κάνει αναφέρονται όλοι οι επώνυμοι επιχειρηματίες (και ο Κοντομηνάς) των οποίων τα ονόματα είναι στη λίστα. Για καλή μας τύχη το τελευταίο από αυτά είναι μόλις χθες, στο οποίο ρωτάμε τι θα γίνει με τους επιχειρηματίες της λίστας, θα ελεγχθούν ποτέ; Και βεβαίως φιγουράρει και πάλι το όνομα και του Κοντομηνά.

Πρέπει να είναι κάποιος πολύ ανόητος ή Αδωνις για να πιστέψει πως οι άνθρωποι που δημοσίευσαν 2059 ονόματα με όλους τους κινδύνους και τις περιπέτειες, οφείλουν να δεχθούν μαθήματα από τον κάθε Αδωνι. Αλλά ακόμη και αν υποθέσουμε πως από σκοπιμότητα, κακή προαίρεση, αστοχία ή οτιδήποτε άλλο έγινε ακόμη και κάτι τέτοιο, τι σχέση έχει με την έρευνα της λίστας; Η επιτροπή ερευνά την επίσημη λίστα ή τη δικιά μας; Και ερευνά ευθύνες δημοσιογράφων για το αν κάνουν και πόσο καλά τη δουλειά τους, ή ευθύνες υπουργών;
Ερευνά ευθύνες υπουργών, αλλά καλό είναι να μην το θυμάται ο κόσμος. Αν παρελπίδα στο μέλλον χρειαστούμε αρχισυντάκτη στο περιοδικό με την ικανότητα σε ανακυβιστήσεις πολιτικές όπως αυτή του Αδωνι ή την ηθική του κ. Βενιζέλου, θα τους προτιμήσουμε.

Λένε πως όταν πέφτει και σπάει το ποτήρι, φαίνεται αν είναι κρύσταλλο ή απλό γυαλί. Ο Βενιζέλος εδώ και καιρό πέφτει από το θώκο του ευφυούς, του ρήτορα, του διορατικού πολιτικού και σπάει σαν απλό φτηνό γυαλί. Ο άνθρωπος που έκανε νόμους και εξυπηρέτησε συμφέροντα, που κατέστρεψε το ίδιο το κόμμα του, που χρησιμοποίησε την όποια νομική τελικά γνώση έχει για να φτιάξει πολυδαίδαλους νόμους μέσα στους οποίους χάνεται η αλήθεια, πέφτει μπροστά στα μάτια όλων. Και θα κάνει τα πάντα για να πληρώσουν αυτοί που θεωρεί ότι φταίνε για την πτώση του.
Αν κάποιος διαβάσει αυτές τις μέρες τα non paper που στέλνει το ΠΑΣΟΚ στους δημοσιογράφους για όσα γίνονται στην Επιτροπή, μοιάζουν με τις ταινίες που έκαναν οι Αμερικάνοι για το Βιετνάμ. Μπορεί να έχασαν στον πόλεμο, αλλά νικάνε πάντα στις ταινίες. Ο Βενιζέλος μπορεί να χάνει κάθε ημέρα στο Βιετνάμ του, αλλά νικάει στις ταινίες που στήνει στην Προανακριτική.

Κατέθεσα επί 6 ώρες στην προανακριτική. Η κατάθεσή μου γέμισε 334 σελίδες. Αν τη διαβάσει κάποιος θα δει ότι με έχουν ρωτήσει ελάχιστα για τη λίστα. Με ρώτησαν πόσα έπαιρνα στην ΕΡΤ, γιατί ζητούσα εξαίρεση μελών της Επιτροπής, γιατί έγραψα άρθρα στον ξένο τύπο κατηγορώντας ένα σύστημα διαπλοκής στην Ελλάδα. Αυτά με ρώτησαν. Μπορούσαν να με ρωτήσουν ό,τι άλλο ήθελαν. Δεν τους ενδιέφερε η αλήθεια, αλλά η κακοποίησή της. Δεν θα συμμετάσχω στο παιχνίδι της απαξίωσης της αλήθειας και της πολιτικής. Ζούμε σε μικρή χώρα και γνωριζόμαστε. Ή για να το πω με τρόπο που μάλλον θα το καταλάβει ο κ. Βενιζέλος: ο πατέρας μου ως τίμιος άνθρωπος με έμαθε να είμαι και να υπάρχω με τιμιότητα. Ελπίζω να μπορεί να πει ο καθένας το ίδιο για τον εαυτό του. Ε, κύριε Βενιζέλο;
Το HOT DOC θα συνεχίσει να κυκλοφορεί και εμείς να υπάρχουμε. Είτε το θέλουν είτε όχι. Και μετά από την εποχή της διαφθοράς που για λίγο ακόμη θα έχει την σφραγίδα τους. Γιατί είπαμε, είναι θράσος αυτοί που έκρυψαν την λίστα να μιλούν για ευθύνες άλλων. Εκεί που μας χρωστούσαν δηλαδή εξηγήσεις μη μας πάρουν και τον Βενιζέλο από την πλευρά των αθώων και εξαπατημένων».

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments