ΥΓΕΙΑ — 18 Ιανουαρίου 2013
  • Views148

Να νομιμοποιηθεί το «φακελάκι», να αρθεί η μονιμότητα των υπαλλήλων του ΕΣΥ, να θεσπιστούν κριτήρια για την εισαγωγή στις Ιατρικές σχολές της  χώρας, να χρηματοδοτείται  ο ΕΟΠΥΥ από τα φορολογικά έσοδα και όχι από τις ασφαλιστικές εισφορές προτείνουν ειδικοί του χώρου της υγείας, υποστηρίζοντας μάλιστα πως πρόκειται για «θεραπείες» που αποτελούν μονόδρομο για την αντιμετώπιση των  «ασθενειών» του ΕΣΥ.

Ειδικότερα, μιλώντας σε δημόσια συζήτηση με θέμα «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να αλλάξει, όχι να καταργηθεί», ο καθηγητής Χειρουργικής και πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών, κ. Στέφανος Γερουλάνος, επισήμανε ότι «έπειτα από 30 και πλέον έτη από συστάσεώς του και παρά τις βελτιώσεις το ΕΣΥ πάσχει από έλλειψη πολιτικής βούλησης, από οικονομικής πλευράς, πάσχει από οραματισμό, στελέχωση, συντονισμό, υδροκεφαλισμό και υπεργήρανση».

Κατά τον καθηγητή, είναι αναγκαία η νομιμοποίηση της ιατρικής αμοιβής, το γνωστό μας «φακελάκι» αλλά και η παρακράτηση φόρου για αυτή την αμοιβή απευθείας από το νοσοκομείο.  Εξίσου σημαντική για το σύστημα υγείας εν γένει αποτελεί η θέσπιση ειδικών κριτηρίων για την εισαγωγή φοιτητών στις Ιατρικές Σχολές αλλά και για την εξέλιξη των πανεπιστημιακών.

Για κατάργηση του δημοσιοϋπαλληλικού καθεστώτος στο ΕΣΤ, μίλησε στην ίδια εκδήλωση ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του London School of Economics  και στέλεχος της κυβέρνησης Παπανδρέου, κ. Ηλίας Μόσιαλος.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο μείζον  όπως  είπε πρόβλημα, της υπερπληθώρας των γιατρών.  Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε, η Ελλάδα διαθέτει τον ίδιο αριθμό πνευμονολόγων με την οκταπλάσια σε πληθυσμό Γερμανία.

Στο προβληματικό και όπως αποδεικνύεται αναποτελεσματικό σύστημα χρηματοδότησης του ΕΣΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και πρώην πρόεδρος του ΟΠΑΔ και αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Κυριάκος Σουλιώτης.

Η υποχρηματοδότηση της Υγείας –συνεπεία και της ανεργίας και της μείωσης των εισφορών- μπορεί να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τον κ. Σουλιώτη, μέσα από τα φορολογικά έσοδα.

Την  εκδήλωση διοργάνωσαν το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η εταιρεία συμβούλων  Kantor, η Κίνηση Πολιτών και η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς, σε συνεργασία με το «Megaron Plus».

Πηγή: protothema.gr

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments