ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 03 Μαρτίου 2013
  • Views199

Η ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ, από διετίας και μετά από υπογραφές τις οποίες συνέλεξε από τους Καβαλιώτες πολίτες, έχει κάνει μια προσπάθεια (προς τις τοπικές αρχές) ώστε να επανεγκατασταθεί το ιστορικό άγαλμα του εύζωνα σε χώρο αντάξιο της Ιστορίας του και συγκεκριμένα στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα το ρολόι, εντός του μικρού κήπου, δίπλα στο κτήριο της Εθνικής Τράπεζας.

   Το άγαλμα αυτό έχει δική του ιστορία, διότι παριστά εύζωνα και είχε τοποθετηθεί την πλατεία Ελευθερίας το 1918 προς τιμή του Ελληνικού Απελευθερωτικού Στρατού.

   Κατά την Βουλγαρική κατοχική περίοδο 1941 – 1944, πυροβολήθηκε (εκτελέστηκε με πλήρη διαδικασία εκτέλεσης και τιμητικό άγημα), αποκεφαλίστηκε και στη συνέχεια ρίχτηκε στην παραλία του Φαλήρου από το Βουλγαρικό Στρατό, όπου ευρέθη τυχαία από συνεργείο Ύδρευσης – Αποχέτευσης του Δήμου Καβάλας, κατά τη διάρκεια εργασιών, στη δεκαετία του ‘60’.

   Σήμερα είναι πρόχειρα τοποθετημένο (ριγμένο) σε ακάλυπτο χώρο και με τον τρόπο αυτό γίνεται αντιληπτός ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται ένα μνημείο της Ιστορίας μας.

   Η Πατρ.Κίν.Πολ.Καβάλας, έχει υποβάλλει εκτενή αναφορά στο Δήμο Καβάλας, με λεπτομερή στοιχεία, φωτογραφίες από την εποχή που ήταν εγκατεστημένο στην Πλ. Ελευθερίας, καθώς και σημερινές και ζητά από τους πολίτες, να πιέσουν, με τον τρόπο που δύναται ο καθένας, για την επανεγκατάσταση του εν λόγω αγάλματος.

   Σημειωτέον ότι η όλη διαδικασία, δεν έχει κανένα οικονομικό κόστος, διότι αφ’ ενός το άγαλμα πρέπει να τοποθετηθεί στην κατάσταση που βρίσκεται (χωρίς πόδια και με την κεφαλή ως έχει), ώστε να φαίνεται η ιστορία του και αφ’ ετέρου, αν χρειάζεται να πραγματοποιηθούν κάποιες χειρονακτικές εργασίες, η Πατρ.Κιν.Πολ. Καβάλας προσφέρεται να συνδράμει αφιλοκερδώς.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments