ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 23 Νοεμβρίου 2012
  • Views162

Οι 27 ηγέτες δεν τα βρήκαν για το μοίρασμα των κοινοτικών κονδυλίων κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού της ΕΕ και θα συνεχίσουν αύριο σε επίπεδο διμερών επαφών που θα έχουν, προκειμένου να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. Το μπρα-ντε-φερ επί του κοινοτικού προϋπολογισμού είχε ξεκινήσει με τρίωρη καθυστέρηση τα μεσάνυχτα (ενώ πολλοί πιστεύανε ότι θα ξεκινούσε στις 10 το βράδυ), ενδεικτικό του τεταμένου κλίματος που επικράτησε στις πολύωρες προπαρασκευαστικές συνομιλίες και των προσπαθειών για αναζήτηση συμβιβασμού. Πολύ πιθανό θεωρείται πλέον η Σύνοδος να συνεχιστεί και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=-gGEuNxoC6E[/tube]

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, προειδοποίησε ότι απαιτείται να παρθούν «επώδυνες» αποφάσεις σχετικά με τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ. «Το να προσπαθήσουμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα χρήματα, προϋποθέτει πολιτικές επιλογές», τόνισε στους ευρωπαίους ηγέτες ο Ρομπάι. «Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να είμαστε λογικοί και ρεαλιστές, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτός ο προϋπολογισμός αναφέρεται στο μέλλον».

Συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει να εργαστούμε έχοντας στο μυαλό μας το ευρωπαϊκό συμφέρον παράλληλα με το εθνικό συμφέρον», κάνοντας έκκληση στους ευρωπαίους ηγέτες να καταλήξουν το συντομότερο σε συμφωνία.

Αμέσως μετά την διακοπή της Συνόδου Κορυφής, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Είχα μια παραγωγική συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος είναι πολύ φίλος μου και ελπίζω εγώ να είμαι και δικός μου. Οι Έλληνες έκαναν αυτό που έπρεπε, τώρα είναι και η σειρά μας». Επίσης, σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα – και ύστερα από σιγή ενός λεπτού – είπε: Πρέπει να πάρουμε απόφαση (we have to deliver)».

Νέα παρέμβαση Σαμαρά: Είναι η σειρά των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ

Η Ελλάδα έκανε το χρέος της και τώρα ήρθε η ώρα της Ευρώπης και του ΔΝΤ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εισερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Στην Ελλάδα, πράξαμε αυτό που έπρεπε. Τώρα, είναι η σειρά των Ευρωπαίων εταίρων μας και του Δ.Ν.Τ να κάνουν το ίδιο. Όσον αφορά τη συνοχή, αυτή είναι το ζητούμενο για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ε.Ε., και όχι μόνον για τις χώρες που χρειάζονται μεγαλύτερη βοήθεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είδε τον Ζ.Γιούνκερ, ο οποίος για το ελληνικό ζήτημα και το Eurogroup της Δευτέρας απάντησε σιβυλλικά «αν δεν είσαι αισιόδοξος τα χάνεις όλα».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για την Ελλάδα, κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απάντησε:

«Αν δεν είσαι αισιόδοξος τα χάνεις όλα».

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments