ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 12 Απριλίου 2013
  • Views174

Εν μετρία συγχύση τελούν δημοσιογράφοι, πολιτικοί και τραπεζίτες καθώς οι εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανατρέπουν τους αρχικούς σχεδιασμούς και οδηγούν τον κλάδο σε ουσιαστικό stress test. Η απειλή της κρατικοποίησης της Εθνικής και της Eurobank και τα σενάρια για την επόμενη μέρα καθιστούν επιτακτική πλέον την ανοιχτή πολιτική τοποθέτηση τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις. Η απουσία ολοκληρωμένου πολιτικού σχεδιασμού για την υφή του τραπεζικού συστήματος οδηγεί στην αναζήτηση λύσεων εκ των ενόντων.

Οι διοικήσεις  των τραπεζών καλούνται να φέρουν σε πέρας τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών αντλώντας το 10% των απαιτούμενων κεφαλαίων από τις αγορές, ώστε να αποφύγουν να τεθούν υπό τη σκέπη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Φήμες και διαρροές από τις τράπεζες και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών συσκοτίζουν αντί να φωτίζουν το σκηνικό.

Τα συμφέροντα και οι σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από όλα τα εμφανή μονοπάτια είναι πολλά και αδύνατο να ειδωθούν δια γυμνού οφθαλμού.

Στο Χρηματιστήριο έχει δημιουργηθεί ιδιαίτερα θετικό κλίμα, με την αγορά να προεξοφλεί κάλυψη της ελάχιστης συμμετοχής ιδιωτών στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου για όλες τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων της Εθνικής  και της Eurobank.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι δύσκολα θα αποφευχθεί η κρατικοποίηση των τραπεζών καθώς η μόνη βιώσιμη λύση ήταν το deal το οποίο ανέτρεψε η τρόικα.

Τραπεζικοί κύκλοι εκτός των δυο αυτών τραπεζών που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις και συζητούν ενδεχόμενη συμμετοχή τους στα πλάνα των διοικήσεων, αναφέρουν ότι η κάλυψη είναι μεγάλο στοίχημα καθώς τεχνικά στοιχεία (όπως η αρνητική καθαρή θέση και το δεδομένο dilution) εμποδίζουν την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος και περιορίζουν τους εν δυνάμει αγοραστές στις… βιτρίνες.

Στην περίπτωση της Eurobank σενάρια για ριζοσπαστικές λύσεις, συμμετοχή των εργαζομένων ως φυσικά πρόσωπα και παράλληλη είσοδο των ασφαλιστικών τους και συνδικαλιστικών τους φορέων στην αμκ, έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Διαρροές για συμμετοχή της MIG ή ακόμα και ενός σχήματος με Λουξεμβουργιανά funds και ίσως μια τράπεζα έχουν επίσης ακουστεί, χωρίς όμως να επιβεβαιώνεται ή να διαψεύδεται κάτι.

Με βάση τις διαρροές η Εθνική έχει εξασφαλίσει την συγκατάβαση επενδυτών και μετόχων ώστε να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει βάσιμες ελπίδες να παραμείνει εν δυνάμει ιδιωτική.

Φήμες για ενδιαφέρον από το Κατάρ και Βρετανία ακόμα και για συμμετοχή τράπεζας διεθνούς βεληνεκούς φέρεται να πηγάζουν από τη διοίκηση της Εθνικής και αντιμετωπίζονται ως στοχευμένες διαρροές από μερίδα του οικονομικού Τύπου.

Ο σχεδιασμός για ανάληψη της διοίκησης από το ΤΧΣ συνεπάγεται κάλυψη της αρνητικής καθαρής θέσης και εν συνεχεία εισφορά καθαρού κεφαλαίου. Εν συνεχεία θα τεθούν σε καθεστώς εξυγίανσης και αποκρατικοποίησης

Στην πραγματικότητα η αρνητική καθαρή θέση σημαίνει ότι θα υπάρχει αυτόματο dilution στο εισφερόμενο κεφάλαιο καθώς το μέρος του κεφαλαίου που θα χρησιμοποιηθεί για να καλύψει την καθαρή θέση αυτομάτως “σβήνεται”, οπότε ο μέτοχος θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα υψηλό μέρισμα και χρηματιστηριακή υπεραξία ώστε να καταφέρει να καλύψει την αρνητική απόδοση στο επενδεδυμένο κεφάλαιο.

Η λύση που αναζητούν οι διοικήσεις της Εθνικής και της Eurobank είναι προφανώς συνδυαστική. Προσπαθούν να βρουν κεφάλαια από θεσμικούς, όπως τα σφαλιστικά ταμεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό προσφέροντας ως δέλεαρ το ράλι στο χρηματιστήριο που θα ακολουθήσει και τη δυνατότητα διασφάλισης των κεφαλαίων με εγγυήσεις και δομημένα προϊόντα.

Στη μετοχική σύνθεση της Εθνικής Τράπεζας συμμετέχουν 70 ασφαλιστικά ταμεία τα οποία αν δεν μπουν στην αμκ θα χάσουν το επενδεδυμένο κεφάλαιο. Τα ασφαλιστικά ταμεία ελέγχουν σήμερα το 16,4%

Αν όμως τα Ταμεία κάλυπταν τη συμμετοχή τους θα εισέφεραν συνολικά 1,29 δισ. υπερκαλύπτοντας τον στόχο των 790 εκατ ευρώ που απαιτούνται για να αποφευχθεί η κρατικοποίηση, η αρνητική καθαρή θέση της τράπεζας όμως εγείρει ζητήματα απώλειας πρόσθετης ρευστότητας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.

Από την αμκ όμως φαίνεται να αποκλείονται τα ασφαλιστικά ταμεία του Δημοσίου καθώς σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ η συμμετοχή τους θεωρείται έμμεση κρατική επιχορήγηση και συνεπώς αν και διαθέτουν το 12,2% θα βρεθούν με χαμηλότερο ποσοστό έως και καθόλου.

Ανοιχτή παραμένει όμως η πόρτα για τα ιδιωτικά που ελέγχουν το 4,2% τα οποία θα μπορούσαν να συμμετάσχουν αν τους δοθούν οι απαραίτητες εγγυήσεις και διασφαλίσεις και ανταποδοτικά οφέλη.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments