ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΑΒΑΛΑ — 24 Ιουλίου 2012
  • Views599

Έστω και με κόντρες και διαξιφισμούς μεταξύ των μελών του δημοτικού συμβουλίου εγκρίθηκε η περιβαλλοντική μελέτη για την περιμετρική οδό της Καβάλας, η οποία παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου. Η “Συμπαράταξη Πολιτών” του Άρη Βέρρου και η “Λαϊκή Συσπείρωση” του Βασίλη Λιόγκα καταψήφισαν την μελέτη, καθώς εξέφρασαν ανοιχτά τις επιφυλάξεις τους όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.

Την αρχή έκανε η εκπρόσωπος της “Εγνατία Οδός Α.Ε.” Κατερίνα Τσαβαλά, η οποία παρουσίασε τα διαγράμματα με την πρόταση της εταιρείας για την χάραξη της περιμετρικής οδού, παραλληλίζοντάς τα με έναν χάρτη στον οποίο απεικονιζόταν η παλιά πρόταση, που είχε τεθεί το 2003 και είχε απορριφθεί.

Κατά την παρουσίαση της πρότασής της, η κ. Τσαβαλά έκανε λόγο για δυο πράσινες γέφυρες με φυτεύσεις για τη διέλευση της πανίδας, τονίζοντας ότι «Έγινε προσπάθεια να ελαττώσουμε τις παρεμβάσεις προς το αισθητικό δάσος». Για την διασταύρωση της περιμετρικής με τον “Δρόμο του νερού” η κ. Τσαβαλά πρότεινε την κατασκευή μιας γέφυρας, ενώ όσον αφορά τον δρόμο προς τον ΧΥΤΑ δεν διαφοροποιήθηκε από την πρόταση του 2003.

Εν συνεχεία η κ. Τσαβαλά επεσήμανε ότι η λύση της κατασκευής μιας σήραγγας μήκους 500 μέτρων προτιμήθηκε από μια σήραγγα μήκους 1000 μέτρων, καθώς και το κόστος κατασκευής είναι μικρότερο (30 εκατ. € έναντι 50 εκατ. €) και απαιτούνται λιγότερα μέσα για τον αερισμό και την συντήρησή της.

Οι πρώτες αντιδράσεις για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ακούστηκαν από τον Βασίλη Λιόγκα, ο οποίος εξέφρασε αρχικά την απορία του για την εμπλοκή της Εγνατίας Οδού Α.Ε. στην διερεύνηση των επιπτώσεων από την κατασκευή της περιμετρικής οδού. Από την άλλη ο Στάθης Εριφυλλίδης έθεσε μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με την πρόοδο της μελέτης, το ακριβές κόστος αλλά και τις ενδεχόμενες αντιδράσεις από το Δασαρχείο Καβάλας.

Η απάντηση που έλαβαν οι κ. Λιόγκας και Εριφυλλίδης από τους μελετητές είναι ότι η Εγνατία Οδός Α.Ε. είχε λάβει την σχετική εντολή για την εκπόνηση της μελέτης μέχρις ότου εγκριθεί το σχετικό έργο, ενώ δεν έχει γίνει κάποια εκτίμηση για το συνολικό κόστος του, μιας και δεν έχει ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα. Στο θέμα του δασαρχείου, οι μελετητές παραδέχτηκαν ότι υπάρχει πρόβλημα με την νέα χάραξη, καθώς αυτή καταπατάει την δασική γραμμή, ενώ επεσήμαναν ότι έχουν κάνει πάρα πολλές προσπάθειες για να βρεθεί η χρυσή τομή με το Δασαρχείο (μιας και βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της μελέτης), από το οποίο και περιμένουν απάντηση.

Μετά από αυτές τις απαντήσεις, η παράταξη του κ. Εριφυλλίδη τάχθηκε υπέρ της μελέτης αλλά ενάντια στο έργο (δηλώνοντας, χαρακτηριστικά, ότι “επί της ουσίας του έργου δεν μπορώ να πω ναι σήμερα. Επί της ΜΠΕ λέω ναι, αλλά για να μην έχω τύψεις και λένε στο μέλλον τι ψήφισες, προκαταβολικά λέω σήμερα όχι, λαμβάνοντας υπόψη και τα οικονομικά της χώρας και τις ανάγκες της περιοχής την ίδια στιγμή που για δύο εκατομμύρια δεν τελειώνει ο κόμβος στο Παληό”), ενώ θετική ήταν η εισήγηση και της παράταξης “Ώρα για έργο” (αν και ο κ. Τσαλουχίδης επεσήμανε ότι “Οι ευθύνες θα πρέπει να αποδοθούν σε εκείνους που πριν από χρόνια είχαν δυναμιτίσει την κατασκευή του έργου, το οποίο θα στοίχιζε περίπου 14 εκατομμύρια €, ενώ τώρα θα στοιχίσει 30 ή 50 εκατ.”)

Οι παρατάξεις των κ. Λιόγκα και Βέρρου εξέφρασαν, αμέσως μετά, την αντίθεσή τους με τους περιβαλλοντικούς όρους της μελέτης, με τον κ. Λιόγκα να προειδοποιεί ότι συντελείται μια καταστροφή του περιβάλλοντος, πέρα από νόμους και σύνταγμα, και να καλεί τον κ. Σιμιτσή να μην προχωρήσει στην αποδοχή μιας πρότασης η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, “ρίχνει δημαρχίες”.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=3jtr2aCN8MU[/tube]

Ο κ. Βέρρος, από την άλλη, αναρωτήθηκε αν υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη για το πόσο θα αποσυμφορηθεί η κυκλοφορία στην Καβάλα, ενώ όσον αφορά την κοπή δέντρων που απαιτείται για την κατασκευή του έργου επεσήμανε ότι το δάσος που κάηκε το 1985 ξεκίνησε να αποκαθίσταται μόλις πριν από μερικά χρόνια, και συνεπώς η κοπή δέντρων δεν πρόκειται να αποκατασταθεί σύντομα. Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Ζαχαριάδης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός της κοπής των δένδρων, στην αρχαιολογική και ιστορική σημασία της περιοχής, αλλά και στο πρόβλημα που παρατηρείται με την προσέγγιση στην πόλη από την συνοικία του Αγίου Τρύφωνα (η οποία προτάθηκε από την μελέτη). Το πρόβλημα αυτό παραδέχθηκε και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Θεόδωρο Μουριάδη, ο οποίος τόνισε ότι «πρέπει να το ξαναδούμε να μην θιχτούν ιδιοκτησίες σε εκείνο το σημείο. Όμως κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε τα τρένα να χάνονται. Γι αυτό έχουμε αυτούς τους δρόμους σήμερα και η διαβίωσή μας έχει αυτές τις συνθήκες».

Τα πνεύματα, ωστόσο, άναψαν όταν τον λόγο πήρε ένας κάτοικος της περιοχής, ο Πλουμής Καρακούσης. Ο κ. Καρακούσης έκανε λόγο για ένα έγκλημα που πάει να διαπραχθεί στην περιοχή, τονίζοντας ότι το δάσος κινδυνεύει σήμερα από μπουλντόζες και εκρηκτικά που το απειλούν κι αυτό και τα τελευταία ιστορικά στοιχεία. Αν και μέχρι εκείνη την ώρα αντιμετωπίστηκε σχεδόν αδιάφορα από το σύνολο των μελών του δημοτικού συμβουλίου, στην συνέχεια ο κ. Καρακούσης προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δημάρχου όταν προειδοποίησε ότι οι κάτοικοι της περιοχής θα αγωνιστούν μέχρις εσχάτων και δεν θα αφήσουν να κοπεί ούτε ένα δένδρο, και είπε ότι πολλοί δρόμοι φτιάχτηκαν σε περιοχές που έχουν καεί γι αυτό «καθιστώ υπεύθυνους για οποιαδήποτε πυρκαγιά στο περιαστικό, όσους ψηφίσουν υπέρ…».

Τον λόγο, αμέσως μετά, πήρε ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, ο οποίος υπερθεμάτισε της προτάσεως της Εγνατίας Οδού, τονίζοντας ότι δεν πρέπει μια πόλη να είναι στατική, ούτε να αποτρέπεται η πρόοδος και η ανάπτυξη. Μεταξύ άλλων, ο κ. Σιμιτσής είπε τα παρακάτω:

Εκείνο που έχει σημασία είναι να βοηθάμε την πόλη να ορθοποδήσει και να λειτουργεί σωστά. Το περιβάλλον προστατεύτηκε στα παραδείγματα που σας ανέφερα. Τώρα αν πάμε στο υφιστάμενο τμήμα της Περιμετρικής, θα δούμε τροχοφόρα μόνο ή και ανθρώπους να περπατούν στο πεζοδρόμιο; Το θέμα είναι να προβλέψουμε το μέλλον.

Όταν έγινε η Εγνατία μετρήθηκε το κυκλοφοριακό; Λέμε όχι επειδή κόπηκαν χιλιάδες δένδρα; Δε θα πρέπει να πούμε όχι και σε αυτό. Όλες οι παρατάξεις το προέτασσαν ως προτεραιότητα και τώρα ακούω κάποια τσαλιμάκια. Γιατί λέμε όχι; Γιατί τώρα είναι πιο κοντά από ποτέ στην υλοποίηση. Τώρα υπάρχουν τα κονδύλια από την αναδιάρθρωση του ΕΣΠΑ. Ακούω υπαινιγμούς γιατί το μελετά η Εγνατία. Για αυτόν τον λόγο έγινε η Εγνατία: να αποκτήσει τεχνογνωσία και να κάνει τέτοιες δουλειές. Και η συγκεκριμένη και άλλες μελέτες της ανατέθηκαν με υπουργική απόφαση.

Το δασαρχείο κάνει τη δουλειά του και πολλές φορές το έχω επαινέσει παρά το ότι η αυστηρότητα του πιθανόν να αποτελεί ανακοπή και εμπόδιο στην ανάπτυξη της πόλης. Κάποιος πρέπει να κρατά Θερμοπύλες αλλά ορισμένες φορές τα πράγματα υπερβαίνουν την γνώμη του. Διαβάστε τον δασικό κώδικα που αναφέρει ότι στα έργα εθνικής σημασίας μπορούν να υπάρξουν παρεκκλίσεις και να γίνουν δρόμοι ακόμη και μέσα σε αισθητικά δάση.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments