ΚΟΣΜΟΣ — 02 Μαρτίου 2013
  • Views154

O Μπέμπε Γκρίλο σε δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό Focus, λέει «ναι» στο ενδεχόμενο συνεργασίας Pd-Pdl. «Θα πω ναι σε μια κυβέρνηση Δημοκρατικού Κόμματος και Λαού της Ελευθερίας, αν πρώτα αλλάξει ο εκλογικός νόμος και καταργηθούν τα κόστη της πολιτικής (εννοεί την κατάργηση δημόσιας χρηματοδότησης στα κόμματα)», είπε. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι «ο Μπερσάνι και ο Μπερλουσκόνι μπλοφάρουν».

Στη συνέντευξή του, δήλωσε πως το ιταλικό οικονομικό σύστημα βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και οι πόροι του κράτους είναι αρκετοί για να καλύψουν μόνο τα έξοδα για τους επόμενους έξι μήνες, προβλέποντας δηλαδή ότι το πολιτικό σύστημα θα καταρρεύσει το ερχόμενο καλοκαίρι. «Δίνω ζωή στα παλιά κόμματα έξι μήνες, μετά τέλειωσαν. Και τότε δε θα καταφέρνουν να πληρώνουν ούτε τις συντάξεις, ούτε τους μισθούς του Δημοσίου».
Ο Γκρίλο στη συνέχεια προσκάλεσε την χώρα να κάνει διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη σχετικά με το δημόσιο χρέος «είμαστε πιεσμένοι όχι από το ευρώ, αλλά από το χρέος μας. Με 100 δισ. ευρώ τόκους τον χρόνο, είμαστε νεκροί, δεν υπάρχουν επιλογές (πέρα από την διαπραγμάτευση)».
Όπως είχε πει στο προεκλογικό του πρόγραμμα, εξακολουθεί να πιστεύει ότι «η Ιταλία πρέπει να βγει από το ευρώ και να επιστρέψει στην λιρέτα».
Ωστόσο, σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα που έφερε το πεντάστερο κίνημά του πρώτο κόμμα, δήλωσε «θα ήμασταν πιο ανήσυχοι αν είχαμε συγκεντρώσει αμέσως την πλειοψηφία. Αυτή ήταν απλά μια πρόβα τζενεράλε»!
«Χρειάζεται αίσθηση του μέτρου» λέει ο Ιταλός πρόεδρος Ναπολιτάνο
Έκκληση να υπάρξει αίσθηση του μέτρου και να επιδειχθεί αίσθημα ευθύνης απηύθυνε σήμερα ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο προς τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, λίγες ώρες μετά την επιστροφή του από την Γερμανία.
«Κατά την επιστροφή (μου) από την Γερμανία, ενημερώθηκα για τις θέσεις που αναπτύχθηκαν (. . .) σε σχέση με τις μετεκλογικές προοπτικές. Τόσο σχολιαστές όσο και πολιτικοί προχώρησαν σε σειρά διαφορετικών υποθέσεων και αναφορών σχετικά με τις λύσεις που μπορούν να υιοθετηθούν», ανέφερε ο Ιταλός πρόεδρος σε γραπτή ανακοίνωσή του.
Ο κ. Ναπολιτάνο διαβεβαίωσε ότι αντιμετωπίζει με «προσοχή και σεβασμό κάθε είδους ελεύθερη συζήτηση», ενώ επισημαίνει παράλληλα ότι «διατηρεί το πλήρες δικαίωμα αυτόνομης αξιολόγησης κατά τις διαβουλεύσεις με τις πολιτικές δυνάμεις».
Ο Ιταλός πρόεδρος προσθέτει ότι «συστήνει σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις τις ημέρες αυτές (. . .) να επιδείξουν αίσθηση του μέτρου, αίσθημα ευθύνης και ρεαλισμό» κι υπενθυμίζει ότι «όλοι έχουν χρέος να προστατέψουν το γενικό συμφέρον και την διεθνή εικόνα της χώρας, αποφεύγοντας (να υιοθετήσουν) πρόωρες και μεροληπτικές θέσεις».
Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments