ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 01 Ιουλίου 2013
  • Views208

Νέες περικοπές παροχών και συντάξεων φέρνει η συνεχής επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των ασφαλιστικών Ταμείων, τα οποία βρίσκονται ήδη «στο κόκκινο», αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.  Συναινούσης της τρόικας, από τον Σεπτέμβριο θα αυξηθεί η συμμετοχή ασφαλισμένων-συνταξιούχων στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων και στα  νοσήλια, από την 1η Ιανουαρίου θα περικοπούν δραστικά τα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ για τον ΟΑΕΕ θα τεθεί θέμα μείωσης των συντάξεων, ή επιβολής εισφοράς  στους ασφαλισμένους του.

Τα σενάρια αυτά έχουν ήδη συζητηθεί σε κυβερνητικο επίπεδο και  θα εξετασθούν κατά το νέο κύκλο διαβουλεύσεων με την τρόικα.

Κυβέρνηση και τρόικα  συμφωνούν ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος για να  συγκρατηθεί το διογκούμενο έλλειμμα των ασφαλιστικών οργανισμών, το οποίο εκτιμάται τώρα ότι θα υπερβεί τις αρχικές προβλέψεις, φθάνοντας τα 2,5 δισ. ευρώ.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στο πρώτο πεντάμηνο του έτους τα ασφαλιστικά Ταμεία έχουν  λάβει ήδη σχεδόν τα 2/3 της συνολικής ετήσιας χρηματοδότησης. Αυτό σημαίνει ότι κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους  δεν θα έχουν λαμβάνειν και θα βρεθούν σε παντελή οικονομική. αδυναμία.

Οι περικοπές θεωρούνται αναπόφευκτες, καθώς  δεν υπάρχει δυνατότητα αύξησης των εσόδων από εισφορές, δεδομένης της βαθιάς ύφεσης και της υψηλής ανεργίας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον ΕΟΠΥΥ, όπου το έλλειμμα έχει υπερβεί και πιο απαισιόδοξες προβλέψεις. Γι αυτό σχεδιάζεται να περικοπούν περαιτέρω οι δαπάνες του για φάρμακα και νοσήλια. Πέραν των “οικονομιών” που θα γίνουν σ’ αυτούς τους τομείς, ενδέχεται να θεωρηθεί τελικά επιβεβλημένη και η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε φάρμακα και δαπάνεις νοσηλείας.

΄Για την άμβλυνση του προβλήματος που αντιμετωπίζει  ο ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ), εξετάζονται δύο σενάρια:

– Να υποχρεωθούν οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώνουν εισφορά (της τάξεως του 0,2% επί των εσόδων τους), ή

– Να μειωθούν οι συντάξεις  κατά 20-50 ευρώ.

Δεύτερο άγριο “ψαλίδι” θα πέσει στα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες. Οι περικοπές θα γίνουν  με την καθιέρωση του νέου τρόπου  υπολογισμού των εφάπαξ, βάσει σειράς κριτηρίων (συνολικές εισφορές συνταξιοδοτούμενου,  βαθμός βιωσιμότητας του Ταμείου, αναλογία ασφαλισμένων/συνταξιούχων κλπ). Ο νέος τρόπος θα ισχύσει από τον Ιανουάριο, ένα έτος νωρίτερα απ’ ό,τι είχε πραγραμματισθεί αρχικά.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments