ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 14 Ιουλίου 2013
  • Views171

Το αλαλούμ με τις αποδείξεις συνεχίζεται, καθώς το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νέο σχέδιο, με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους.

Το σχέδιο, που παρουσιάζει “Το Βήμα της Κυριακής”,  θα ισχύσει από το 2014 και πρόκειται ένα νέο μοντέλο παροχής κινήτρων, ώστε οι πολίτες να ζητούν αποδείξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για φέτος δεν θα αλλάξει τίποτα και οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να μαζέψουν αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματός τους με ανώτατο ποσό τα 10.500 ευρώ.

Ωστόσο, από το 2014, οι αλλαγές θα είναι μεγάλες και από το νέο καθεστώς συγκέντρωσης αποδείξεων δεν θα εξαιρείται καμία επαγγελματική ή άλλη ομάδα πολιτών.

Το κίνητρο που θα προσφέρεται θα είναι η επιστροφή φόρου, είτε μέρος του καταβληθέντος ΦΠΑ. Τον Δεκέμβριο κάθε έτους, από τον Δεκέμβριο του 2014 θα ανακοινώνονται από τον υπουργό Οικονομικών οι κατηγορίες αποδείξεων, οι οποίες θα υποβάλλονται ταυτόχρονα με τη φορολογική δήλωση, σε ειδικό πεδίο, ώστε μέρος του καταβληθέντος ΦΠΑ, να επιστρέφεται στον φορολογούμενο που τις υποβάλλει.

Η νέα διαδικασία δεν έχει σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα, που οι φορολογούμενοι μαζεύουν αποδείξεις για να “χτίσουν” το αφορολόγητο και μοιάζει περισσότερο με λοταρία, καθώς το φορο-μπόνους θα αποφασίζεται στο τέλος κάθε χρονιάς.

Τι θα ισχύει με βάση το νέο σχέδιο

*Οι πολίτες θα συγκεντρώνουν αποδείξεις για κάθε δαπάνη

*Το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώνει στο τέλος κάθε έτους, ποιες αποδείξεις θα μπαίνουν στη φορολογική δήλωση και ποιες όχι

*Κάθε χρόνο θα επιλέγονται διαφορετικές κατηγορίες αποδείξεων

*Για τις αποδείξεις που θα επιλέγονται, θα επιστρέφεται μέρος του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος

*Αποσυνδέται η έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ από τη συγκέντρωση αποδείξεων

*Δίνονται κίνητρα για τη χρήση της φοροκάρτας

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments