• Views156

Νέα τεκμήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Νέου τύπου τεκμήρια και νέο σύστημα φορολογικών ελέγχων, στα πρότυπα του αμερικανικού μοντέλου, σχεδιάζει η κυβέρνηση για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να ενεργοποιηθούν οι έμμεσες μέθοδοι τεκμαρτού προσδιορισμού των φορολογητέων εισοδημάτων. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Ημερησία, θα βασίζονται στην παρακολούθηση των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων, στο είδος, το χρόνο και την έδρα του επαγγέλματος, στα λειτουργικά έξοδα, τη ταμειακή ρευστότητα, στις δαπάνες διαβίωσης των επαγγελματιών καθώς και στα ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία τους. Οι αλλαγές στη φορολόγηση θα προσδιοριστούν με υπουργικές αποφάσεις οι οποίες αναμένεται να εκδοθούν σήμερα ή το αργότερο αύριο. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο άρθρο, με τις υπουργικές αποφάσεις θεσπίζεται νέο πλαίσιο για τους φορολογικούς ελέγχους. Θα προβλέπει την καθιέρωση ενός νέου συστήματος επιλογής υποθέσεων για τακτικό φορολογικό έλεγχο, το οποίο θα βασίζεται αποκλειστικά σε μεθόδους και κριτήρια ανάλυσης κινδύνου. Οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που θα επιλέγονται κάθε χρόνο για έλεγχο στις φορολογικές τους δηλώσεις θα προέρχονται από συγκεκριμένους καταλόγους που θα καταρτίζονται με βάση αντικειμενικά κριτήρια επιλογής.

Ναι στην επιστράτευση καθηγητών λέει ο Γεράσιμος Γιακουμάτος

Με την διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επιστράτευση των εκπαιδευτικών, ώστε να διεξαχθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις, συμφωνεί απολύτως ο Γεράσιμος Γιακουμάτος. “Είστε εκβιαστές, θέλετε επιστράτευση, την ίδια ώρα, την ίδια μέρα”, φώναζε νωρίτερα, στον Antenna, ο βουλευτής της ΝΔ στον γενικό γραμματέα της ΟΛΜΕ, Θεμιστοκλή Κοτσιφάκη.

Η ώρα των εισαγγελέων για την παραγραφή

Για αδίκημα που δεν υπάρχει υποστηρίζει ότι δικάζεται ο πρώην υπουργός, που κάθεται στο εδώλιο στην υπόθεση με τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Κατά τη χθεσινή δεύτερη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσε ένσταση περί εξάλειψης του αξιόποινου του αδικήματος του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος αφού η κατηγορία της δωροδοκίας έχει παραγραφεί. Σύμφωνα με τους συνηγόρους του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο εντολέας τους κάθεται στο εδώλιο για πράξη προερχόμενη από αδίκημα που έχει παραγραφεί. Ο πρώην υπουργός κατέθεσε ακόμη δύο ενστάσεις περί ακυρότητας της ποινικής δίωξης και της κλήσης του στο ακροατήριο. Σήμερα οι εισαγγελείς του Τριμελούς Εφετείου θα κληθούν με τις αγορεύσεις τους να απαντήσουν στην ένσταση του πρώην υπουργού περί εξάλειψης του αξιόποινου του αδικήματος. Την ένσταση στήριξε και η υπεράσπιση της συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου, Βίκυς Σταμάτη, της κόρης του, Αρετής Τσοχατζοπούλου και της πρώην συζύγου του. Η κόρη του και η πρώην σύζυγός του δεν παρέστησαν για δεύτερη φορά στο δικαστήριο αλλά εκπροσωπήθηκαν μέσω των δικηγόρων τους.

«Η ανάκαμψη θα έρθει από το 2014»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στην εκπομπή «ΝΕΤ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ» ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. «Πράγματι, θα θέλαμε καλύτερα αποτελέσματα στη φοροδιαφυγή», είπε, συμπληρώνοντας ότι «Ο αριθμός των αυτοαπασχολουμένων είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι στην Ευρωζώνη. Ένα κομμάτι της φοροδιαφυγής οφείλεται σε αυτό. Οφείλεται στο γεγονός ότι και οι ποινές δεν είναι κατάλληλες για να χτυπήσουμε την φοροδιαφυγή. Στη δική μας κυβέρνηση 650 άτομα έχουν μπει στη φυλακή. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή». Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ακόμη ότι έχουν γίνει κατασχέσεις περίπου 2 δισ. σε περιουσιακά στοιχεία, από τα οποία κάποια χρήματα έχουν ρευστοποιηθεί.

 

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments