ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 12 Ιουνίου 2012
  • Views127

Μία ακόμη ευκαιρία θα δώσει το υπουργείο Οικονομικών σε εκατοντάδες χιλιάδες ληξιπρόθεσμους οφειλέτες. Εκδόθηκε απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Ζανιά, με την οποία παρατείνεται έως τις 29 Ιουνίου η προθεσμία υποβολής αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία έληγε τυπικά σήμερα. Η παράταση αφορά σε οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου 2012.

Όσοι επιλέξουν να ενταχθούν στη ρύθμιση μπορούν να εξοφλήσουν χρέη έως 10.000 ευρώ (για ιδιώτες) ή έως 75.000 (νομικά πρόσωπα) σε δόσεις και με τη δυνατότητα διαγραφής προσαυξήσεων.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως την Τετάρτη το μεσημέρι θα γίνει και νέα σύσκεψη με τους προϊσταμένους των μεγαλύτερων ΔΟΥ για να αξιολογήσει τις προσπάθειες είσπραξης των δημοσίων εσόδων.

Ο κ. Ζανιάς, ενόψει της αναγκαιότητας της εντατικοποίησης των δράσεων για την είσπραξη των οφειλών, έχει δώσει εντολή για να προχωρήσει η διασταύρωση που αφορούν σε:

–          Εμβάσματα στο εξωτερικό των τελευταίων δύο ετών.

–          Ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο

–          Τόκους των καταθέσεων στο εξωτερικό

Η διασταύρωση αφορά

α) Φορολογουμένους που έχουν ζητήσει την υπαγωγή τους στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα

β) τους 1500 μεγαλύτερους οφειλέτες

γ) λοιπών οφειλετών μεσαίας κατηγορίας (με χρέη πάνω από 75.000 ευρώ).

Σε περίπτωση ευρημάτων από τη διασταύρωση θα γίνει άμεση ενεργοποίηση της αμοιβαίας συνδρομής στην είσπραξη απαιτήσεων μεταξύ κρατών μελών της Ε.Ε. και θα ζητηθεί η είσπραξη ή η λήψη εξασφαλιστικών μέτρων για τους υπόχρεους που είναι εγκατεστημένοι στο εξωτερικό ή διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία σε αυτό, για οφειλές τους υπέρ του ελληνικού Δημοσίου.

Επιπλέον ο κ.Ζανιάς θα ζητήσει από τους εφόρους περισσότερους προσωρινούς ελέγχους Φ.Π.Α, αλλά και νέες ενέργειες ΔΟΥ σε σχέση με υποθέσεις φορολογουμένων μεγάλου πλούτου και μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Τελειώνουν ο χρόνος, τα χρήματα και… τα ψέματα μετά τις κάλπες

Όλα αυτά τα προαναφερθέντα γίνονται διότι, πολύ απλά, η ελληνική οικονομία κινείται στον “αυτόματο πιλότο”, αλλά σε … τροχιά πρόσκρουσης πλέον και έχοντας χάσει κάθε “στήριξη”. Παρά την προεκλογική «νιρβάνα» που ζει η χώρα και την δυστοκία στην είσπραξη των φόρων, τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν πως η ρευστότητα των κρατικών ταμείων εξαντλείται αμέσως μετά τις εκλογές και δεν θα μπορούν να καλυφτούν πληρωμές της τάξης του 1 δισ ευρώ!

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δίνει μάχες για να διαφυλάξει τα πενιχρά ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου, παγώνοντας σχεδόν όλες τις πληρωμές, δίνοντας προτεραιότητα στην προσπάθεια να πληρώσει τις εκλογικές δαπάνες (πάνω από 30 εκατ. ευρώ) και τα φάρμακα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Όσο παρατείνεται η ακυβερνησία, οι ελεγκτές της Τρόικα δεν έρχονται και οι επόμενες δόσεις των δανείων που προορίζονται για τη χώρα μας παραμένουν «παγωμένες», το έλλειμμα χρηματοδότησης θα μπορούσε προσωρινά να καλυφθεί μόνο με άντληση κεφαλαίων από το απόθεμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά δεν προορίζονται άμεσα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και διατηρούνται σε έναν ενδιάμεσο λογαριασμό του δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη ξεκινήσει και διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα, για να μπορέσει …να βάλει χέρι η ελληνική κυβέρνηση στα κεφάλαια αυτά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η βασική πρόβλεψη για την εξέλιξη των εισροών (φορολογικά έσοδα και δανεισμός) και εκροών (δαπάνες και εξυπηρέτηση δημόσιου χρέους) οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου θα μειώνονται σταδιακά και θα φτάσει σε περίπου 700 εκατ. ευρώ στις 18/6, και από τις 20/6 θα διαμορφωθούν σε αρνητικό επίπεδο της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

Από τα τέλη Ιουνίου και μετά, η δυνατότητα του Δημοσίου να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις του θα εξαρτάται πλήρως από την έγκριση της καταβολής των επόμενων δόσεων των δανείων από το EFSF και την τροικα. Η έγκριση αυτή θα θα έρθει μετά από την αξιολόγηση της τρόικα για την εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος.

Ακόμα και το 1 δισ που έχει παρακρατήσει το EFSF από την δεύτερη δόση του δανείου θα εκταμιευτεί ανάλογα με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεις που θα γίνουν ανάμεσα στην τρόικα και την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά από τις επικείμενες εκλογές.

Λύση ανάγκης στο πρόβλημα θα μπορούσε να ήταν η έκδοση επιπλέον εντόκων γραμματίων, σε σύγκριση με τα προγραμματισμένα. Ο στόχος για τον τρέχοντα μήνα είναι να αντληθούν 3,6 δισ. ευρώ και εξετάζεται πλέον η αύξηση του ποσού αυτού κατά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Προς το παρόν πάντως η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν ευνοεί μια τέτοια εξέλιξη, γιατί θα εποβάρυνε εκ νέου το δημόσιο χρέος, καθιστώντας δύσκολη την έγκριση και από την Τρόικα που ανησυχεί για τη διατήρηση της βιωσιμότητος του ελληνικού χρέους μετά το τελευταίο «κουρεμα» που υπέστη με το PSI.

Πηγή: protothema.gr

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments