ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 13 Μαρτίου 2013
  • Views127

Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπεί η κυβέρνηση τόσο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς με πρόσχημα τις απολύσεις στο Δημόσιο και τα νέα μέτρα επιχειρεί να υπαναχωρήσει από τα συμφωνηθέντα για τράπεζες και αποκρατικοποιήσεις. Παίζοντας σκληρό πόκερ με διαρκείς μπλόφες προσπαθεί να αντικρούσει τις πιέσεις της τρόικας για τις ανακεφαλαιοποιήσεις και να παγώσει την πώληση επιχειρήσεων του Δημοσίου.

Όπως επισήμανε από χθες το απόγευμα το Sofokleousin.gr ο Αντώνης Σαμαράς ανέβαλε τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών προσπαθώντας να επιτύχει πολιτική παρέμβαση από Μέρκελ και Λαγκάρντ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατάφερε να μιλήσει με τους Γιούνκερ και Ντίσελμπλουμ καθώς και με τον Σόιμπλε, από τους οποίους όμως πήρε το μήνυμα ότι θα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Μετά από πιέσεις έχει κλειστεί τηλεφωνικό ραντεβού Σαμαρά-Μέρκελ για σήμερα το μεσημέρι, αλλά η Κριστίν Λαγκάρντ με πρόσχημα το φορτωμένο πρόγραμμα έκλεισε το παράθυρο συνεννόησης με τον Αντώνη Σαμαρά, για μια ακόμη φορά. Αν μέχρι τις 19,00 το απόγευμα δεν έχει επιτευχθεί συνεννόηση τότε το πιθανότερο σενάριο είναι να αποχωρήσει η τρόικα και ο πρωθυπουργός να αναζητήσει λύση στη Σύνοδο Κορυφής.

Όπως αποκάλυψε χθες το Sofokleousin.gr ο Μάριο Ντράγκι, που συνομίλησε με τον Α. Σαμαρά, παρέπεμψε το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης στους πολιτικούς ταγούς, “βγάζοντας την ουρά του έξω” από το πρόβλημα.

Στο Μαξίμου επιχειρούν τώρα να κατεβάσουν τους τόνους με την τρόικα και παράλληλα να εστιάσουν στις ρυθμίσεις χρεών και τις απολύσεις στο Δημόσιο, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν κοινωνική ομοψυχία στο εσωτερικό της χώρας. Αν όμως δεν υπάρξει συμφωνία και η τρόικα αποχωρήσει από τη χώρα τότε οι ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν θα αποτελέσουν κόλαφο για την κυβέρνηση.

Βλέποντας αυτό το ενδεχόμενο το Μαξίμου ενεργοποιεί την ελληνική διπλωματία, ζητώντας από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να ενημερώσει σχετικά τους ομολόγους του και να τους ζητήσει πολιτική παρέμβαση ώστε να μην υπάρξουν δηλώσεις από την τρόικα στο πλαίσιο της συνέχισης της διαπραγμάτευσης.

Αν αυτά τα επιχειρήματα δεν πείσουν τότε ο πρωθυπουργός έχει δώσει την άδειά του ώστε να τεθεί επί τάπητος η πρόκληση πολιτικής αστάθειας και το ενδεχόμενο πτώσης της κυβέρνησης καθώς και της ευρείας κοινωνικής αναταραχής.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι το Μαξίμου φαίνεται να παίζει τα ρέστα του, γεγονός που δείχνει ότι το διακύβευμα δεν είναι μόνο οι ανακεφαλαιοποιήσεις αλλά και το τελικό ιδιοκτησιακό καθεστώς των μεγάλων τραπεζών….

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments