ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 12 Ιανουαρίου 2013
  • Views166

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=iOly6nVFpzA[/tube]

Διαφωνούν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την διαδικασία του κατεπείγοντος με την οποία ζητά ο υπουργός Οικονομικών να ψηφιστούν οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένουΑποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή από τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών του νομοσχεδίου με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.
Την ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εισηγήθηκε ο υπ. οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και η Επιτροπή ενέκρινε το αίτημα αυτό με πλειοψηφία.
Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης διαφώνησαν με την διαδικασία του κατεπείγοντος ασκώντας σκληρή κριτική περί «κοινοβουλευτικής εκτροπής», αλλά οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δήλωσαν ότι θα παραμείνουν ώστε να μην δοθεί η δυνατότητα να ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία το νομοσχέδιο χωρίς αντιρρήσεις.
«Παγίδες» κρύβει φέτος το μέτρο των αποδείξεων που μπορεί να οδηγήσουν στην πληρωμή έξτρα φόρου 22% για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Κι αυτό γιατί στη νέα «λίστα» της Εφορίας έχουν αλλάξει τα δεδομένα για το ποιες αποδείξεις «περνάνε» και ποιες όχι.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», «άχρηστες» θα είναι φέτος οι αποδείξεις που αφορούν δαπάνες για το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο και τις υπηρεσίες κοινοχρήστων, τις οποίες δεχόταν μέχρι και το 2012 η εφορία.
Επίσης, δεν θα «μετράνε» οι αποδείξεις για έξοδα τηλεφωνίας, του ενοικίου που πληρώνει ο φορολογούμενος για την κύρια κατοικία ή τα παιδιά του που σπουδάζουν σε άλλη πόλη.
Πλέον μετά την κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών, οι πρόσθετες αποδείξεις που θα αναγνωρίζει η Εφορία θα είναι αυτές που αφορούν τα δίδακτρα σε φροντιστήρια και ξένες γλώσσες. Επίσης, όσοι κάνουν ταξίδια σε χώρες της Ε.Ε. θα μπορούν να κρατούν τις αποδείξεις και να τις προσθέτουν σε αυτές που συλλέγουν εντός των συνόρων.
Με τη νέα ρύθμιση του φορολογικού νομοσχεδίου, μισθωτοί και συνταξιούχοι είναι υποχρεωμένοι να καλύπτουν με δαπάνες για αγορές αγαθών και για παροχή υπηρεσιών το 25% των συνολικών ετήσιων αποδοχών τους, διαφορετικά θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 22% επί του «ακάλυπτου» ποσού.
Η υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων αξίας μέχρι 25% του συνολικού εισοδήματος θα ισχύει πλέον για ετήσια ποσά εισοδήματος μέχρι 42.000 ευρώ προερχόμενα όμως μόνο από μισθωτές υπηρεσίες. Για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ, προβλέπεται πλέον υποχρέωση συλλογής αποδείξεων συνολικής αξίας 10.500 ευρώ.

Νέες εμπρηστικές επιθέσεις σημειώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου σε γραφεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε Αργυρούπολη, Γλυφάδα και Κυψέλη.

Στην Αργυρούπολη, στις 3 τα ξημερώματα, άγνωστοι τοποθέτησαν σε γραφεία της ΝΔ τρία μπουκάλια με εύφλεκτο υγρό και έβαλαν φωτιά, προκαλώντας υλικές ζημιές.

Δέκα λεπτά αργότερα στη Γλυφάδα, άγνωστοι έριξαν βόμβα μολότοφ και πάλι σε γραφεία της ΝΔ. Και σε αυτή την περίπτωση προκληθήκαν ζημιές. Το μπαράζ των εμπρησμών συνεχίστηκε, στην Κυψέλη, όπου άγνωστοι τοποθέτησαν γκαζάκια στην είσοδο γραφείων του κόμματος.

Στη Γλυφάδα, επίσης στις 4:30 τα ξημερώματα, άγνωστοι έριξαν δύο τούβλα σε γραφεία του ΠΑΣΟΚ με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρές ζημιές.

Τις επιθέσεις καταδίκασε με ανακοίνωσή της η ΝΔ, αφήνοντας ξανά αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι εμπρηστικές επιθέσεις σε τοπικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και άλλων κομμάτων, στρέφονται ευθέως εναντίον της ίδιας της Δημοκρατίας και της πολιτικής ομαλότητας.

»Ας ξέρουν οι νυχτοβάτες ότι δεν φοβίζουν και δεν τρομοκρατούν κανέναν.

»Καταδικάζονται από όλους τους Έλληνες. Καθολική πρέπει να είναι η καταδίκη από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν το έχει πράξει μέχρι τώρα».

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα η συζήτηση επί του φορολογικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, με την ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων 1 (κλίμακες φορολογίας, αντικειμενικές δαπάνες, εκπτώσεις δαπανών κ.λπ.), 3 (εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις και εκπτώσεις δαπανών επιχειρήσεων), 6 (παρακράτηση φόρου) και 10 (αύξηση του τέλους επιτηδεύματος, τροποποίηση διατάξεων) την οποία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το φορολογικό νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία. Στην ονομαστική ψηφοφορία έλαβαν μέρος 288 βουλευτές. Το αποτέλεσμα έξει ως εξής:
• Στο άρθρο 1 «ναι» ψήφισαν 162 βουλευτές, ενώ 126 ψήφισαν «όχι»
• Στα άρθρο 3 και 10 «ναι» ψήφισαν 162 βουλευτές, ενώ 124 ψήφισαν «όχι» και 2 ψήφισαν «παρών»
• Στο άρθρο 6 «ναι» ψήφισαν 163 βουλευτές, ενώ 121 ψήφισαν «όχι» και 4 ψήφισαν «παρών»
Προηγήθηκε έντονη διαμάχη, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «φορομπηχτικά» μέτρα, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζήτησαν εκ νέου από τον Γιάννη Στουρνάρα να γίνουν δεκτές οι προτάσεις τους για αλλαγές. Παρ’ όλα αυτά δεν αναμένονται διαρροές από το μέτωπο των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

«Μειώνω το χρέος και αυτό είναι ευθύνη, το να το μοιράσω είναι ανεύθυνο» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι τα 2,3 δισ. ευρώ που εξοικονομούνται με το φορολογικό νομοσχέδιο σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να προέλθουν από περαιτέρω περικοπές και συντάξεις. Ο κ. Στουρνάρας εξάλλου, υπερασπίτηκε τον εαυτό του απέναντι στα αιτήματα της ΔΗΜΑΡ για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους φορολογουμένους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είμαι σπαγγοραμένος, απλώς τηρώ τις υποσχέσεις μου»

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments