ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 18 Ιουνίου 2013
  • Views216

 Αντικείμενο αντιπαραθέσων εξακολουθεί να αποτελεί η ΕΡΤ καθώς η απόφαση του ΣτΕ φαίνεται να προκαλεί εκ νέου διαφωνίες αφού κάποιοι επιχειρούν να την ερμηνεύσουν με τον δικό τους τρόπο. Παρά το γεγονός ότι στην απόφαση γίνεται σαφές ότι το ΣτΕ είναι υπέρ της διακοπής της λειτουργίας της ΕΡΤ, όχι όμως στο μαύρο, αλλά στην εκπομπή σήματος κανονικά μέχρι να δημιουργηθεί ο επόμενες φορέας, μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων υπάρχουν διαστάσεις στις ερμηνείες και στις απόψεις.

Σαμαράς και ΝΔ θεωρούν ότι ΕΡΤ δεν υφίσταται πλέον και ότι το ανώτατο δικαστήριο επιβάλει στην κυβέρνηση να φροντίσει μόνον για την εκπομπή προγρλάμματος. Αντίθετα, οι πολιτικοί εταίροι του – και πρωτίστως ο Φ. Κουβέλης, υποστηρίζουν ότι το ΣτΕ επιτάσσει να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ και η αναδιάρθρωση της θα γίνει εν λειτουργία.

Κατά την ερμηνεία που δίνουν συνταγματολόγοι, η ΕΡΤ παύει να υπάρχει ως νομικό πρόσωπο και – σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ – τη συνέχιση του προγράμματος της αναλαμβάνει “ιδιόρρυθμη δημόσια υπηρεσία”, προσωποποιούμενη στον ειδικό διαχειριστή ο οποίος ορίσθηκε από τον υπουργό Οικονομικών.

Ασαφές παραμένει με ποιό προσωπικό αυτή η “ιδιόρρυθμη δημόσια υπηρεσία” θα μπορέσει να επαναλάβει άμεσα τη μετάδοση προγράμματος από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς της ΕΡΤ. Αν δηλαδή θα επανέλθουν προσωρινά οι απολυμένοι εργαζόμενοι της “καταργημένης” ΕΡ, ή αν ο διαχειριστής θα μπορεί να επιλέξει κάποιους ή να προσλάβει άλλους.

Από το Μαξίμου λένε ότι ισχύει η δεύτερη εκδοχή – ο διαχειριστής θα προσλάβει προσωρινά κάποιους για να είναι εφικτή η μετάδοση (στοιχειώδους) προγράμματος.

Αντίθετα. από τις δηλώσεις του προέδρου τις ΔΗΜΑΡ φάνηκε ότι θεωρεί επιβεβλημένο βάσει της απόφασης του ΣτΕ, να επανέλθει στις θέσεις του το προσωπικό της ΕΡΤ και εν συνεχεία να καταρτισθεί πρόγραμμα αναδιοργάνωσης, το οποίο θα υλοποιηθεί με λειτουργούσα την κρατική ραδιοτηλεόραση.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments