ΚΑΒΑΛΑ — 17 Απριλίου 2013
  • Views1772

Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας σας προσκαλεί στις εαρινές εκδηλώσεις του σχολικού έτους 2012-2013.

Τιμώμενος συνθέτης φέτος ο Μάνος Χατζιδάκις, μια ξεχωριστή προσωπικότητα στο χώρο του νεοελληνικού πολιτισμού, που σφράγισε με το πολυποίκιλο έργο του την ελληνική μουσική του 20ου αιώνα.

Η πρώτη συναυλία με τίτλο «Θεατρικός Χατζιδάκις» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Απριλίου 2013 και ώρα 8.00 μ.μ. στον Κινηματογράφο «Όσκαρ». Μεγάλη  μαθητική χορωδία και μια λαμπερή ορχήστρα καθηγητών αποδίδουν τα πλούσια ηχοχρώματα του χατζιδακικού σύμπαντος σε ένα  απαιτητικό ρεπερτόριο που για πρώτη φορά σε τέτοιο εύρος ερμηνεύεται από παιδική χορωδία. Θα ακουστούν τραγούδια από τους αριστοφανικούς «Όρνιθες», την «Οδό Ονείρων» ,» το «Ματωμένο Γάμο» του Λόρκα, το «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» του Πιραντέλλο κ.α.

Εντελώς ξεχωριστή τιμή για το σχολείο μας και την πόλη της Καβάλας αποτελεί το γεγονός ότι με την Ορχήστρα και Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Καβάλας θα συμπράξει στη συναυλία αυτή ο εκλεκτός τραγουδιστής Δώρος Δημοσθένους, γνωστός για το πολύ αξιόλογο ρεπερτόριο που έχει τραγουδήσει και τις συνεργασίες του με συνθέτες όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, Χρήστος Λεοντής, ο Νίκος Κηπουργός ο Μάριος Τόκας,ο Λουκιανός Κηλαηδόνης κ.α.

Η δεύτερη συναυλία με τίτλο «Τραγούδια από τον ιταλικό κινηματογράφο» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Απριλίου 2013 και ώρα 8.00 μ.μ. στον Κινηματογράφο «Όσκαρ».

Η ιδέα εδώ ήταν να ακουστούν μουσικά θέματα από ιστορικές ταινίες του ιταλικού νεορεαλισμού, όπως «Λα Στράντα» του Φελλίνι, «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Τζεφιρέλι, «ο Ρόκο και τ’ αδέλφια του» του Βισκόντι κ.α. καθώς ο Χατζιδάκις αν και δεν συνέθεσε ο ίδιος μουσική για ιταλικές ταινίες ,ωστόσο βρέθηκε σε έντονο καλλιτεχνικό διάλογο με τους συνθέτες των μουσικών αυτών όπως ο Νίνο Ρότα, ο Νίκολα Πιοβάνι, ο Ένιο Μορικόνε κ.α.

Η Ορχήστρα Ευρωπαϊκής Μουσικής του Σχολείου  με τη συμμετοχή μαθητών και καθηγητών μας αποδίδει τα ενδιαφέροντα αυτά μουσικά θέματα μέσα σ’ έναν καταιγισμό εικόνων από τις αξέχαστες ταινίες.

Η Τρίτη συναυλία με τίτλο «Θρακιώτικα τραγούδια» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Απριλίου 2013 και ώρα 8.00 μ.μ. στην Παλιά Μουσική.

Θα ακουστούν τραγούδια  και ορχηστρική μουσική από τη μεγάλη θρακιώτικη παράδοση τα οποία θα αποδώσουν η Ορχήστρα και Ορχήστρα Παραδοσιακής μουσικής καθώς επίσης και το σύνολο κρουστών του Σχολείου μας.

Η ιδέα που πρυτάνευσε εδώ ήταν να τιμηθεί η γενέτειρα του Χατζιδάκι, η γειτονική μας Ξάνθη.

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments