ΚΟΙΝΩΝΙΑ — 15 Μαρτίου 2013
  • Views177

Την απόσυρση του Άρθρου 69 του σ/ν για την «Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας» ζητά η ΜΚΟ ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, με επιστολή που απέστειλε στον αρμόδιο Υπουργό κ. Βρούτση, στο γραφείο του Πρωθυπουργού, καθώς και στους αρχηγούς των κομμάτων και σε όλους τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Η ΜΚΟ ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, στην επιστολή της διαπιστώνει ότι η προτεινόμενη ρύθμιση «αποκλείει από το δικαίωμα της σύνταξης, τους υπερήλικες εκείνους, που λαμβάνουν προνοιακό επίδομα, επειδή ανήκουν στην ευαίσθητη ομάδα των ατόμων με αναπηρία.»

«Μάλιστα, τονίζει η Οργάνωση, οι συντάκτες του συγκεκριμένου άρθρου, προχωρούν και στη διακοπή του δικαιώματος σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερήλικες που «απολάμβαναν» μέχρι σήμερα το πενιχρό εισόδημα των 340 ευρώ μηνιαία, από τον ΟΓΑ!»

«Θεωρούμε λοιπόν, συνεχίζει η επιστολή, ότι οι ηλικιωμένοι, και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι με πρόβλημα αναπηρίας δεν αξίζουν αυτή τη μεταχείριση από τη χώρα τους. Δεδομένου ότι η Ελληνική Πολιτεία δεν  έχει εξαντλήσει ακόμα την συλλογή φόρων και λοιπών εσόδων από τους μεγάλους φοροφυγάδες και τους φυγάδες της λίστας Λαγκάρντ, θεωρούμε παράλογο, απαράδεκτο και ανάλγητο να καταλήγει στην κατάργηση της σύνταξης αυτών των οδηγούμενων στην εξαθλίωση υπερηλίκων για να σωθεί η Ελληνική Οικονομία!»

Η επιστολή της ΜΚΟ ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ καταλήγει: «Σας καλούμε να αποσύρετε ΑΜΕΣΩΣ το άρθρο 69 του νομοσχεδίου «Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας». Είναι μια ρύθμιση που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και καταδικάζει σε θάνατο τους ηλικιωμένους με πρόβλημα αναπηρίας, στερώντας τους ακόμα και το πενιχρό εισόδημα των 340 ευρώ το μήνα!» , ενώ καλεί «τους Έλληνες Βουλευτές να απαιτήσουν την απάλειψη του συγκεκριμένου άρθρου, που στρέφεται εναντίον της ζωής και της αξιοπρέπειας των ηλικιωμένων μας!»

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

 Στο Σχέδιο Νόμου «Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας», με λύπη και ανησυχία διαπιστώσαμε την ύπαρξη του άρθρου 69, με το οποίο καταργείται η χορήγηση σύνταξης σε ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΓΑ, όταν αυτοί «λαμβάνουν περιοδικό βοήθημα ή οιασδήποτε μορφής επίδομα προνοιακού χαρακτήρα από την Ελλάδα ή το εξωτερικό.»

Είναι σαφές, από τη διατύπωση του άρθρου, ότι η ρύθμιση αυτή, αποκλείει από το δικαίωμα της σύνταξης, τους υπερήλικες εκείνους, που λαμβάνουν προνοιακό επίδομα, επειδή ανήκουν στην ευαίσθητη ομάδα των ατόμων με αναπηρία. Υπερήλικες, λοιπόν, που πάσχουν από μόνιμες και μη αναστρέψιμες αναπηρίες (παραπληγικοί, τετραπληγικοί, τυφλοί κ.α.) και που λόγω της αναπηρίας ή χρόνιας ασθένειάς τους, ή εξαιτίας της απουσίας ενός πλαισίου ένταξης των ατόμων με αναπηρία στην απασχόληση δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, αποκλείονται από το δικαίωμα της σύνταξης!

Μάλιστα, οι συντάκτες του συγκεκριμένου άρθρου, προχωρούν και στη διακοπή του δικαιώματος σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερήλικες που «απολάμβαναν» μέχρι σήμερα το πενιχρό εισόδημα των 340 ευρώ μηνιαία, από τον ΟΓΑ!

 Κύριε Υπουργέ,

 Η ΜΚΟ ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ, είναι η μοναδική οργάνωση που ασχολείται με τα πρακτικά ζητήματα των ηλικιωμένων στην Ελλάδα. Μέσα, λοιπόν, από τις Δράσεις και τα Προγράμματά μας, με την καθημερινή επαφή της Κοινωνικής μας Υπηρεσίας και των Εθελοντών μας με τους ανθρώπους της Τρίτης και Τέταρτης Ηλικίας, διαπιστώνουμε την ανασφάλεια, θλίψη και απαξίωση που αισθάνονται οι ηλικιωμένοι μας, κυρίως από την αντιμετώπιση του Κράτους και την έλλειψη υποστηρικτικών Δομών, αλλά και την απόγνωση για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας που νιώθουν, μη έχοντας την οικονομική δυνατότητα, σε πολλές περιπτώσεις, να ικανοποιήσουν τις πιο βασικές τους ανάγκες. Οι αιτήσεις για ψυχολογική υποστήριξη στην Κοινωνική μας Υπηρεσία βαίνουν αυξανόμενες, ενώ τεράστιος είναι ο αριθμός ηλικιωμένων που ζητούν καθημερινά να ενταχθούν στα επισιτιστικά μας προγράμματα.

 Κύριε Υπουργέ,

 Θεωρούμε λοιπόν, ότι οι ηλικιωμένοι, και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι με πρόβλημα αναπηρίας δεν αξίζουν αυτή τη μεταχείριση από τη χώρα τους. Δεδομένου ότι η Ελληνική Πολιτεία δεν  έχει εξαντλήσει ακόμα την συλλογή φόρων και λοιπών εσόδων από τους μεγάλους φοροφυγάδες και τους φυγάδες της λίστας Λαγκάρντ, θεωρούμε παράλογο, απαράδεκτο και ανάλγητο να καταλήγει στην κατάργηση της σύνταξης αυτών των οδηγούμενων στην εξαθλίωση υπερηλίκων για να σωθεί η Ελληνική Οικονομία!

 Σας καλούμε να αποσύρετε ΑΜΕΣΩΣ το άρθρο 69 του νομοσχεδίου «Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας». Είναι μια ρύθμιση που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και καταδικάζει σε θάνατο τους ηλικιωμένους με πρόβλημα αναπηρίας, στερώντας τους ακόμα και το πενιχρό εισόδημα των 340 ευρώ το μήνα!

 Σε περίπτωση που το νομοσχέδιο αυτό έχει ήδη κατατεθεί για συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, καλούμε τους Έλληνες Βουλευτές να απαιτήσουν την απάλειψη του συγκεκριμένου άρθρου, που στρέφεται εναντίον της ζωής και της αξιοπρέπειας των ηλικιωμένων μας!

Print Friendly

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments