ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΟΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ — 17 Ιουλίου 2013
  • Views169

Σχεδόν τρεις μήνες και κάτι μέρες μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Κύπρο και οι περιοριστικοί όροι στη διακίνηση του χρήματος εξακολουθούν να υφίστανται. Το όριο ανάληψης από τα τραπεζικά ΑΤΜ είναι «παγωμένο» στα 300 ευρώ και η ροή στην αγορά γίνεται κυρίως μέσω του τουριστικού πακέτου, που βαίνει καλώς. Ωστόσο, στη Λευκωσία, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, στο παρασκήνιο, ένα power game, μεταξύ κυβέρνησης, προεδρίας και κεντρικής τράπεζας, για την επόμενη μέρα της κυπριακής οικονομίας.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι δίπλα στον διοικητή της κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου τοποθετήθηκαν και δύο ειδικοί σύμβουλοι, οι οποίοι θα λειτουργούν από εδώ και στο εξής συμβουλευτικά. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι για τον διορισμό τους έδωσε τη συγκατάθεση της και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), μέσω του επικεφαλής της, κ. Ντράγκι, κάτι το οποίο δεν συνηθίζεται. Φαίνεται όμως ότι στην περίπτωση της Κύπρου, οι εξαιρέσεις θα περισσεύουν από εδώ και στο εξής.

Και το χειρότερο είναι πως αργά αλλά σταθερά καλλιεργείται η αντίληψη ότι ολόκληρη η Κύπρος, στο τέλος, θα μπορούσε να αποτελέσει μια …εξαίρεση.

Print Friendly

Share

About Author

websys

(0) Readers Comments