ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ — 03 Ιανουαρίου 2013
  • Views152

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=kJNQIDzJvFg[/tube]

Η τρίτη δόση, για το 2012, κατανέμεται στα πολιτικά κόμματα, ύψους 7.720.000 ευρώ, σύμφωνα με κοινή απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το ποσό διατίθεται ως η γ’ δόση του 2012, στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, για την οικονομική τους ενίσχυση και ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς.
Σύμφωνα με την απόφαση, το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 3.107.705 ευρώ, η ΝΔ 2.429.469 ευρώ, το ΚΚΕ 746.737 ευρώ, ο ΛΑΟΣ 622.748 ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ 556.005 ευρώ και οι Οικολόγοι – Πράσινοι 257.333 ευρώ.
Πρέπει να επισημανθεί, πως στην απόφαση σημειώνεται, ότι η χρηματοδότηση ”προκύπτει από το ποσοστό εγκύρων ψηφοδελτίων που συγκέντρωσαν τα πολιτικά κόμματα, που συμμετείχαν στις αντίστοιχες εκλογές του έτους 2009”.
Εντός των επόμενων ημερών θα περάσουν από το… ταμείο της εφορίας οι πρώτοι φορολογούμενοι από τη λίστα των 54.000 που έβγαλαν μεγάλα ποσά καταθέσεων στο εξωτερικό χωρίς να δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους.

Ήδη 14.000 μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού έλαβαν επιστολή με την οποία καλούνται να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις προκειμένου να δικαιολογήσουν τα ποσά των καταθέσεων που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους και να πληρώσουν τους πρόσθετους φόρους για τα εισοδήματα που απέκρυψαν.

Για τους 14.000 φορολογουμένους η διαφορά μεταξύ των εμβασμάτων και των εισοδημάτων ανέρχεται σε 7 δισ. ευρώ.

Συνολικά διαφορές δηλωθέντος εισοδήματος και καταθέσεων διαπιστώθηκαν σε περίπου 25.000 φορολογούμενους και επιχειρήσεις και το ποσό που υπολογίζεται να εισπραχθεί ξεπερνάει τα 2 δισ. ευρώ.
Ως ύποπτοι για την τέλεση αδικημάτων θα κληθούν να καταθέσουν ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων οι τρεις δικαιούχοι λογαριασμών στην HSBC, τα ονόματα των οποίων «εξαφανίστηκαν» από την πρώτη λίστα «Λαγκάρντ» που παραδόθηκε στις αρχές.

Οι εισαγγελείς θα καλέσουν εντός των επόμενων ημερών τις εξαδέλφες του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αλλά και τους συζύγους τους προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για την αλλοίωση των στοιχείων της λίστας.

Αναμένεται, επίσης, η ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου που διενεργείται από στελέχη του ΣΔΟΕ υπό την εποπτεία των Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, τόσο για τα πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος του κ. Παπακωνσταντίνου όσο και για όλους τους καταθέτες που περιλαμβάνονται στη λίστα.

Πάντως, ήδη από τις πρώτες διασταυρώσεις, φαίνεται πολλά πρόσωπα με μεγάλες καταθέσεις στην τράπεζα της Ελβετίας να μην καλύπτουν τα αναφερόμενα ποσά με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, γεγονός που θα αντιμετωπιστεί τόσο σε φορολογικό επίπεδο όσο και σε ποινικό.

Τέλος, οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης αναμένεται να καλέσουν εκ νέου σε διευκρινίσεις και τους δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, που ήδη έχουν καταθέσει δια υπομνημάτων ως ύποπτοι για την υπόθεση, ενώ δεν αποκλείεται να κληθούν και στενοί συνεργάτες του κ. Παπακωνσταντίνου.

Τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αλλά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, σχετικά με την υπόθεση της λίστας «Λαγκάρντ» θα ζητήσει με πρότασή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Συντονιστική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται: «Η πρόταση θα αφορά όλα τα εκ μέρους τους αδικήματα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των ήδη στοιχειοθετούμενων στο στάδιο αυτό ποινικών αδικημάτων, της παράβασης καθήκοντος, της υπεξαγωγής εγγράφου και όλων των συναφών οικονομικών και φορολογικών αδικημάτων».

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «επιφυλάσσεται να καταθέσει κάθε απαραίτητη συμπληρωματική πρόταση για την επέκταση της προκαταρκτικής εξέτασης ή της δίωξης εναντίον προσώπων και επί αδικημάτων που ενδέχεται να στοιχειοθετηθούν ή να προκύψουν στην πορεία της έρευνας».

«Η υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ δεν χωράει πια στα συρτάρια καμιάς μνημονιακής κυβέρνησης. Και δεν θα μείνει ανέλεγκτη ούτε η σημερινή προσπάθεια συσκότισής της», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση, αναφέροντας ότι «η υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ εμπλέκει πολιτικά πρόσωπα που άσκησαν και ασκούν την εξουσία από ανώτατη κυβερνητική ή πολιτική θέση, συμπεριλαμβανομένων όλων των Υπουργών Οικονομικών και των πολιτικών τους προϊσταμένων από το 2010 μέχρι σήμερα».

«Η ευτράπελη προσπάθεια να εμφανισθούν ως αρχάγγελοι της κάθαρσης οι αρχιτέκτονες της διαπλοκής και της υπόθαλψής της, «προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Το ίδιο και η προσπάθεια περιορισμού της διερεύνησης στον μέχρι πρότινος συνεργό τους», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα συμπράξει στην συγκάλυψη καμιάς πτυχής της υπόθεσης, ούτε στην υπόθαλψη κανενός ενεχομένου. Αντιθέτως θα ζητήσει τη διερεύνηση των ευθυνών όλων των εμπλεκομένων προσώπων, ανεξαρτήτως θέσης στην κυβερνητική ιεραρχία γιατί η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αποδεικνύει περίτρανα ότι τα πρόσωπα και τα κόμματα που επέβαλαν στην κοινωνία και στη χώρα την μνημονιακή εξουθένωση, επεφύλαξαν για τους εαυτούς και τους εκλεκτούς τους ασυλία και υπόθαλψη».

Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments