ΔΡΑΜΑ — 03 Ιουλίου 2013
  • Views511

Με σεβασμό και ευγνωμοσύνη στους αγώνες όλων εκείνων που συμμετείχαν  στην απελευθέρωσή της,  η Δράμα τίμησε την Δευτέρα 1η Ιουλίου, με λαμπρότητα και ενθουσιασμό,  την επέτειο των 100 χρόνων Ελευθερίας της.  Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε πανηγυρικό κλίμα και με τη συμμετοχή  πλήθους Δραμινών, τιμήθηκαν οι προσωπικότητες που πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα της απελευθέρωσης και αναβίωσε η ατμόσφαιρα των ιστορικών στιγμών σε ένα μοναδικά συγκινησιακό κλίμα.

Η ημέρα της απελευθέρωσης 1 Ιουλίου ξεκίνησε με την έπαρση σημαίας με συμμετοχή Στρατιωτικού Τμήματος της ΧΧ ΤΘΜ, και Χαιρετιστήριες Βολές  Πυροβόλων. Ακολούθησαν παιανισμοί  εμβατηρίων  σε  κεντρικές  οδούς  και  πλατείες  της  πόλης  από  τμήματα  της Στρατιωτικής Μουσικής της ΧΧ ΤΘΜ.

Ακολούθησε η  Αρχιερατική  Θεία  Λειτουργία, τα  Θυρανοίξεια  της Παλαιάς  Μητρόπολης  και Μνημόσυνο του Μητροπολίτη Αγαθαγγέλου και κατάθεση στεφάνου στην προτομή του  Μητροπολίτη  Αγαθαγγέλου  από  τον  Δήμαρχο  Δράμας, Κυριάκο Χαρακίδη.

Στις 11.30 το πρωί, Τρισάγιο  και   Αποκαλυπτήρια  της Προτομής  του Συνταγματάρχη  Νίκου  Μιχαλόπουλου Αρκαδικού και Κατάθεση Στεφάνων στην Πλατεία Αρκαδικού. Ακολούθησαν   Εκδηλώσεις  του  Πολιτιστικού  Συλλόγου  Αρκαδικού  «Ο  Άγιος  Ευγένιος  ο  Τραπεζούντιος».

Στις 7 το απόγευμα  με τίτλο «Στα βήματα των Απελευθερωτών»,  πραγματοποιήθηκε Πορεία Στρατιωτικών και Πολιτικών Τμημάτων από τις   Εργατικές  Κατοικίες Αρκαδικού ως  την Παλαιά Μητρόπολη και  την πλατεία Ελευθερίας.  Στην  πλατεία  Ταξιαρχίας οι Πολιτικές Αρχές, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, μαθητές και πλήθος κόσμου υποδέχθηκαν την στρατιωτική πομπή. Στο Μητροπολιτικό Μέγαρο έτυχε θερμής Υποδοχής  η  πομπή  από  τον Μητροπολίτη Δράμας  κ.κ.Παύλο και τον Ιερό Κλήρο. Ακολούθησε   Δοξολογία  στην Παλαιά Μητρόπολη,  και Υποστολή Σημαίας με συμμετοχή Στρατιωτικού Τμήματος της ΧΧ ΤΘΜ στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου στην συνέχεια ακολούθησε η εκδήλωση: «Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι γιορτάζουν τα ‘’ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ’’ με Χορούς , Μουσικές και Τραγούδια από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της Δράμας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι Σύλλογοι: Ο Μουσικοδραματικός Σύλλογος Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία», Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηροποτάμου, οι Ακρίτες Ν.Κρώμνης, ο Σύλλογος Ποντίων Δράμας «Οι Κομνηνοί», η Θρακική Εστία Δράμας, ο Μουσικοδραματικός Σύλλογος «ΑΠΟΛΛΩΝ» Κ. Αγρού, ο Εκπολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος «Ο Νικοτσάρας», ο Παμμικρασιατικός Σύλλογος Δράμας «Ο Άγιος Χρυσόστομος», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκαδικού «Άγιος Ευγένιος Ο Τραπεζούντιος», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Αμισού, η Πανηπειρωτική  Ένωση  Ν. Δράμας, Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Οι Ρίζες», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Το Κάρς», ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Μικροχωρίου «Παναγία Σουμελά», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιβαδερού «Ρωμανία», ο Σύλλογος Σαρακατσάνων Ν. Δράμας «Το Τσελιγκάτο», ο Σύλλογος Κρητικών Ν. Δράμας «Η Μεγαλόνησος», ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πανοράματος, ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Δράμας «Ο Έβρος», και το Λύκειο των Ελληνίδων Δράμας.

Συγχρόνως στο Μοναστηράκι Δράμας στην πλατεία των Ευζώνων στις 21.00 πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη αποκεντρωμένη εκδήλωση στην οποία υπενθυμίζονται και αναβιώνονται τα γεγονότα της 1ης Ιουλίου 1913 προς τιμή της διμοιρίας των Ευζώνων, που φιλοξενήθηκε τότε στο χωριό.

Print Friendly

Share

About Author

webmaster

(0) Readers Comments