• Views279

Αν και η απόφαση του ΣτΕ, που εκδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας, είναι καταδικαστική για το «μαύρο» στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συχνότητες της ΕΡΤ, το πρωί της Τρίτης εξακολουθεί να μην εκπέμπεται πρόγραμμα, αλλά οι γνωστές μπάρες.
Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ εξακολουθούν να παράγουν εκπομπές και αυτές μεταδίδονται μέσω της EBU, καθώς στις επίσημες συχνότητες της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης δεν έχουν ανοίξει ακόμη.
Παράλληλα, εξακολουθούν να μην αναμεταδίδονται τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, BBC, DW, TV5 και ΡΙΚ.
Το πότε θα ανοίξουν οι συχνότητες της ΕΡΤ είναι θέμα που προκαλεί αντιπαραθέσεις στην τρικομματική κυβέρνηση, καθώς κάθε πλευρά ερμηνεύει την απόφαση του ΣτΕ κατά το δοκούν.
Το ζήτημα τέθηκε καθαρά με τις δηλώσεις των Ευ.Βενιζέλου και Φ.Κουβέλη, οι οποίοι αναμένουν άρση του «μαύρου» εντός της ημέρας, ενώ η αντίθεση έγινε ευκρινής από την τοποθέτηση του Γ.Στουρνάρα και την άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων από το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς εάν θα μπει τέλος στο μαύρο, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Το συντομότερο δυνατόν».
Σκληραίνοντας τη στάση του το ΠΑΣΟΚ, λίγο πριν από τις 11:00 μίλησε στην ΕΡΤ, ο γραμματέας επικοινωνίας του κόμματος Δημήτρης Καρύδης, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να εκπέμψει η ΕΡΤ κανονικά τώρα, «αλλιώς αναλαμβάνουν την ευθύνη της επόμενης κρίσης» και έκανε λόγο για αυταρχική συμπεριφορά.
Από πλευράς υπουργείου Οικονομικών και κυβερνητικού εκπροσώπου, προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποιου είδους ανακοίνωση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου από χθες γίνεται λόγος για έναν ενδιάμεσο φορέα, στη βάση του σχεδίου που παρουσίασε το Σάββατο ο Δ.Σταμάτης στον Φ.Κουβέλη. Εκείνη η πρόταση είχε απορριφθεί.
Το Μέγαρο Μαξίμου θα παρουσιάσει ένα επικαιροποιημένο σχέδιο για το νέο φορέα που θα αντικαταστήσει την ΕΡΤ, κατά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη.

Την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ και την ανασύστασή της από μηδενική βάση μέσω ειδικής επιτροπής ζητά η ΔΗΜΑΡ.
Μιλώντας στον Βήμα 99,5, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, είπε ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι να ανοίξει τώρα η δημόσια τηλεόραση, να εκπέμψουν όλες οι συχνότητες και με ανοιχτή την ΕΡΤ να γίνουν οι συζητήσεις για τις αλλαγές.
«Ο Σαμαράς έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την απόφαση του ΣτΕ και να επαναλειτουργήσει άμεσα η ΕΡΤ. Το θέμα δεν είναι νομικό είναι πολιτικό» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.
Πρόσθεσε ότι «το προσφορότερο είναι να λειτουργήσει η ΕΡΤ όπως ακριβώς λειτουργούσε την προηγούμενη Δευτέρα» και να συσταθεί μία επιτροπή, η οποία θα φέρει προτάσεις για την αναδιάρθρωση της δημόσιας τηλεόρασης.

«Η απόφαση του ΣτΕ βάζει φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης και την υποχρεώνει στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ, η οποία οφείλει να γίνει με βάση το καθεστώς που ίσχυε πριν την κατάθεση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και με το σύνολο των εργαζομένων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του.

Την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ ζητούν με σκληρές ανακοινώσεις τους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ λίγες ώρες μετά την απόφαση του ΣτΕ και την συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών. «Καμία καθυστέρηση δεν δικαιολογείται» λέει το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, «η μη εκτέλεση της προσωρινής διαταγής αποτελεί παράνομη ενέργεια» λέει η ΔΗΜΑΡ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Κινήματος, αναφέρεται:

«Ο σεβασμός του δημοκρατικού κράτους δικαίου επιβάλλει την άμεση συμμόρφωση στην προσωρινή διαταγή του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

» Καμία καθυστέρηση δεν δικαιολογείται.

» Όποιοι βρήκαν τον τρόπο να διακόψουν σε λίγες ώρες τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, οφείλουν να κάνουν όλα όσα πρέπει για να αποκαταστήσουν τη λειτουργία αυτή».

Print Friendly

Share

About Author

Θόδωρος

(0) Readers Comments