• Views126

Μετά το Πάσχα η δόση

Σχεδόν  απίθανο να κλείσει η συμφωνία μέχρι την συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή κάτι που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας μετά την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό.  Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η δόση των 2.8 δισ. ευρώ του Μαρτίου αναμένεται να εκταμιευτεί μαζί με την δόση του Μαΐου (6 δισ. ευρώ). Οι διαπραγματεύσεις μπορεί όπως λέει ο υπουργός Οικονομικών να σημειώνουν πρόοδο, όμως τα ανοιχτά μέτωπα παραμένουν. Μετά τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού η τρόικα περιμένει πλέον συγκεκριμένα στοιχεία για το πόσοι επίορκοι θα αποχωρήσουν άμεσα από το δημόσιο, όπως επίσης αναμένουν και τη λίστα με τους 20.000 υπαλλήλους που θα μπουν σε κινητικότητα μέχρι το τέλος του 2014.

 

Εξετάζεται κούρεμα καταθέσεων και στην Ελλάδα

Για το ενδεχόμενο εφαρμογής τακτικής «κουρέματος» στις καταθέσεις κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Μετά την άρνηση της τρόικας να επιτρέψει τη συγχώνευση Εθνικής και Eurobank η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού μιλά ανοιχτά για επανάληψη της μεθόδου που εφαρμόστηκε πρόσφατα στην Κύπρο. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η απόφαση κατά της συγχώνευσης γεννά υποψίες ότι όπως και στην Κύπρο έτσι και στην Ελλάδα, σε περίπτωση ανάγκης, ο τραπεζικός τομέας θα πρέπει να εκκαθαριστεί. Σε αυτήν την περίπτωση θα τεθεί το ερώτημα, εάν θα συμμετάσχουν και πάλι καταθέτες στην διάσωση.» Και συνεχίζει το γερμανικό περιοδικό: «Οι μεγάλες τράπεζες συνιστούν κίνδυνο, αυτό έδειξε με τρόπο δραματικό η επιχείρηση διάσωσης της Κύπρου. Η ελληνική κυβέρνηση ανέστειλε τη διαδικασία συγχώνευσης έπειτα, προφανώς, από βέτο της τρόικα η οποία μάλλον αντέδρασε έτσι μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο. Η σχεδιαζόμενη συγχώνευση θα δημιουργούσε μια μεγάλη τράπεζα με καταθέσεις γύρω στα 170 δισ. ευρώ, όσο οι ετήσιες οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας. Αυτό -μετά την κυπριακή εμπειρία- ενδέχεται να ήταν ένα πολύ λεπτό σημείο για την ελληνική κυβέρνηση».

 

Τραβά το σχοινί ο Μανιτάκης

Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθούσε να κλείσει το θέμα της αντιπαράθεσης που είχε ξεσπάσει μεταξύ των υπουργών, ο Αντώνης Μανιτάκης με τις «πλάτες» και της ΔΗΜΑΡ πέρασε στην αντεπίθεση και μέσω συνεργατών του βάλλει εναντίον υπουργών τους οποίους κατηγορεί πως δεν του έχουν δώσει στοιχεία για επίορκους υπαλλήλους. «Συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους από την απροθυμία ορισμένων υπουργείων να συνεργαστούν με το υπουργείο, όπως στην αποστολή στοιχείων κατά τη διαδικασία της διαθεσιμότητας των 2.000 υπαλλήλων, αλλά και στον πειθαρχικό τομέα. Σημειώνουν δε ότι δεν μπορεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που έχει επιτελική ευθύνη, να βρει λόγου χάρη τους καθηγητές που προφασίζονται ψυχολογικά προβλήματα για να μην προσέρχονται στα σχολεία, τους επίορκους εφοριακούς ή υπαλλήλους στην πολεοδομία κ.λπ. Αν κάθε αρμόδιο υπουργείο δεν εντοπίσει και στείλει στα πειθαρχικά συμβούλια όσους δεν τηρούν τον υπαλληλικό κώδικα ή είναι επίορκοι, τότε όλες οι προσπάθειες για απομόνωση των ακατάλληλων υπαλλήλων θα πέφτουν στο κενό».

 

Κλειδώνει η οριζόντια μείωση του χαρατσιού κατά 15%

Την οριζόντια μείωση των συντελεστών του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) κατά 15% και την μετονομασία του σε Ενιαίο Φόρο Ακινήτων αναμένεται να οριστικοποιήσουν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας και οι κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ). Από την οριζόντια μείωση των συντελεστών θα προκύψει απώλεια εσόδων περίπου 200 εκατ. ευρώ και η κυβέρνηση έχει προτείνει τρία ισοδύναμα μέτρα για να καλυφθεί, τα οποία μένει να εγκριθούν οριστικά από την τρόικα:
– Την αύξηση του συντελεστή για τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, μέτρο πάντως που αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά πολλούς φορολογούμενους με ακίνητα στις περιοχές αυτές καθώς θα κληθούν να πληρώσουν έως και διπλάσιο φόρο.
-Την αύξηση των χαμηλών συντελεστών που εφαρμόζουν αρκετοί Δήμοι για τον υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ.
-Την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων στα ενοίκια που ενοικιάζει από ιδιώτες το δημόσιο, χωρίς όμως να εισπράττει το ΕΕΤΗΔΕ.

 

The YouTube ID of =Hz1gMusdUsE is invalid.
Print Friendly

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

“Ομάδα Γονεών” ΤΕΒΑ

Οκτώβριος 25, 2016

Share

About Author

Ena Channel

(0) Readers Comments